2021-ben is lesz ingyenes bankszámla!

2021-ben is lesz ingyenes bankszámla!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-07 Frissítve: 2021-12-29
 

Egy bankszámla éves költsége akár több tízezer forint is lehet, de szerencsére már léteznek ennél lényegesen olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes csomagok is. A CIB ECO számla például – kizárólag Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén – két évig ingyenes, ami azt jelenti, hogy sem havi, sem kártyadíjat nem kell fizetni, ráadásul még az utalások és a beszedési megbízások is költségmentesek.

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a CIB ECO bankszámla gyakorlatilag költségmentesen használható két éven keresztül, feltéve persze, hogy valaki a Bankmonitoron keresztül nyitja meg. Az ingyenesség itt nem szimplán havidíj-mentességet jelent – ami sok esetben megtévesztő -, hanem azt, hogy nincs kártyadíj, tranzakciós illeték, valamint költségmentes az utalás és a csoportos beszedési megbízás egyaránt. Ezen kívül a számlatulajdonos dönthet úgy, hogy kéri a havi kétszeri, összesen maximum 150 ezer forintos készpénzfelvételi lehetőséget bármely hazai bankautomatából, de ha erről lemond, akkor CIB ATM-ből a hónap első készpénzfelvétele ingyenes lesz számára, mégpedig összeghatár nélkül. (Azt, hogy mekkora összeget lehet maximálisan kivenni egy ATM-ből, meghatározza a készülék típusa, valamint az, hogy mennyi készpénzzel van éppen feltöltve.)

A 10 legolcsóbb lakossági bankszámla

Gyakori kérdés, hogy miért „csak” két évig ingyenes egy bankszámla, hiszen így előfordulhat, hogy idővel váltani kell, amennyiben emelkednének a költségek. A helyzet az, hogy a Bankmonitor.hu szakértői szerint kétévente mindenképpen érdemes megvizsgálni az aktuális bankszámlánkat, és ellenőrizni, hogy vajon még mindig az a legmegfelelőbb-e számunkra. Hiszen az élethelyzetünk, ezzel együtt pedig a bankolási szokásaink is változhatnak, így ami optimális volt valamikor, idővel drága lehet.

Hirdetés

Hirdetés

1-2 évente érdemes ellenőrizni a bankszámlánkat

Az ellenőrzéshez érdemes olyan bankszámla összehasonlító kalkulátort használni, ami több magyar bank ajánlatait versenyezteti meg, mégpedig az egyéni bankolási szokásaink alapján. Hiszen nem mindegy, hogy kérünk-e papír alapú számlakivonatot, hogy a vásárlásokról SMS-értesítéseket kapunk, vagy elég nekünk a mobilbanki alkalmazáson keresztül érkező push noti üzenet is. Az is számíthat, hogy mennyi készpénzt veszünk fel havonta a számlánkról, vagy éppen az utalásokat személyesen a bankfiókban, vagy éppen mobil- vagy netbankon keresztül szoktuk intézni.

Mik az ingyenes CIB ECO bankszámla feltételei?

A legfontosabb feltétel az, hogy a számlára minden hónapban az aktuális minimálbérnek megfelelő összegű jóváírásnak kell érkeznie, amibe a számlák közötti átvezetés és a készpénzbefizetés nem számít bele. Ezen kívül le kell mondani az SMS-értesítésekről, ám ha van megfelelő telefon és mobilinternet, akkor a mobilbanki alkalmazás push noti értesítései ezt tökéletesen képesek kiváltani. Fontos azonban, hogy a CIB banknál már számlával rendelkezők akkor válthatnak csak az ingyenes CIB ECO-ra, ha ehhez a számlájukhoz nem tartozik elektronikus betéti bankkártya!

Hogyan lehet bankszámlát váltani? 

Mivel ma már az emberek túlnyomó többségének van bankszámlája, egy új számla nyitása többnyire azzal jár, hogy a meglévőt meg kell szüntetni, az ott lévő beállításokat – állandó átutalási megbízás, csoportos beszedési megbízás stb. – pedig át kell vezetni. Ebben segíthet az úgynevezett egyszerűsített bankváltás intézménye, ami azt jelenti, hogy az új számla megnyitásakor megbízhatjuk a bankot azzal, intézze el helyettünk a váltással járó procedúrát. A folyamat végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számlánkra, majd ha kérjük, megszünteti a már feleslegessé vált számlát. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés