Betöltés

3,8%-ot hoz a legbiztonságosabb befektetés!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-01

A befektetésed biztonságát elsősorban az árfolyamok ingadozása és pénzügyi szolgáltatód veszélyeztetheti. Egyenként mindkét veszélyforrást ki lehet zárni, de csak egyelten olyan megtakarítás van, ami mindkét feltételnek maximálisan megfelel: az állampapír. Hogy nagyobb, akár 3,8%-os kamataikon kívül mivel is jobbak ezek például a bankbetéteknél, kiderül az alábbiakból.

Az emberek többsége nem szereti a bizonytalanságot. Pláne, ha a nehéz munkával megkeresett pénzről van szó. Amennyiben Te azt a megtakarítást keresed, ahol semmi nem fenyegeti a pénzed, a bizonytalanság két leggyakoribb forrását kell minimumra szorítanod:

 • a befektetésed árfolyamának ingadozását, és
 • a pénzügyi szolgáltatók által jelentett kockázatot.

Ha számba veszed az összes olyan megtakarítást, ami mindkét feltételnek megfelel, már nem is lesz olyan nehéz a választás, hiszen alig van ilyen. Ha pontosan szeretnéd tudni, mikor mennyit fog érni a megtakarításod, csakis a fix kamatozású megtakarítások között keresgélhetsz. Ezeket jelenleg a bankbetétek és az állampapírok képviselik.

Amennyiben pedig a szolgáltató által jelentett rizikófaktort is szeretnéd kizárni, erre az állampapírok Államkincstártól való megvásárlásával van lehetőséged. Csakis államcsőd esetén fordulhatna elő ugyanis, hogy ne kapd meg az előre megállapított kamatot és a tőkét. Ráadásul az állami garanciának ebben az esetben felső korlátja sincs. (Állampapírokat más pénzügyi szolgáltatónál is vásárolhatsz, ekkor 100 ezer euró a garancia felső korlátja.)

Az állampapírok azonban nem csak, hogy biztonságosak, kamataik nagyságában sem maradnak el a bankbetétektől. Hosszabb – több éves – megtakarítások esetén még magasan felül is teljesítik azokat. Nem is beszélve arról, hogy a bankbetétek kamata után a kamatadón túl 6%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) is le von az állam. Ez utóbbit a forintban kibocsátott állampapírok esetén nem kell megfizetni.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a jelenleg elérhető lakossági állampapírok kamatait.

Ha kíváncsi vagy, milyen egyéb módon fektetheted be megtakarított pénzedet, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Fix-változó, rövid-hosszú, forint-deviza – Mindenki megtalálja, amit keres

Jól látszik, hogy a lakossági állampapírok a befektetési igények szinte teljes spektrumát lefedik. Aki például rövidtávra szeretné lekötni pénzét, választhatja az egy éves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyet 2,25%-os, vagy a félévre szóló Féléves Kincstárjegyet 2%-os (évesített) kamattal.

Még jobban jársz, ha hosszabb időre le tudsz mondani a pénzedről. Ebben az esetben befektethetsz a két változó kamatozású hosszú állampapírba, a Bónusz, illetve a Prémium Magyar Államkötvénybe is. Ezek kamata egy fix, illetve egy olyan változó részből áll össze, ami az inflációtól vagy a diszkontkincstárjegyek hozamától függ. Jelenleg így könnyen elérhetsz akár 3% fölötti hozamot is. A legmagasabb kamatot a 2026/N jelű Bónusz Magyar Államkötvény fizeti 3,8%-kal.

A BMÁK és a PMÁK működéséről bővebben az „Íme, a kérdés, amit sosem mertél feltenni az állampapírokról” című írásunkban olvashatsz. 

Az állampapírba befektetők azonban nem csak futamidőről, hanem a megtakarítás pénzneméről is dönthetnek. Az eddig bemutatottak mind forintban kibocsátott állampapírok voltak, de eurós megtakarításokhoz is van lakossági állampapír.

Ez a Prémium Euró Magyar Államkötvény, ami 3 éves futamidő mellett legalább 2%-os kamatot fizet az eurós megtakarításokra. A kamathoz ebben az esetben is hozzáadódik egy változó rész, amit az európai inflációval egyenlő, ha az nagyobb 0%-nál. Ha kisebb lenne, akkor az állampapír kamata 2% marad, ez alá nem tud lemenni.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.