Betöltés

7 módja annak, miként mehetsz arcpirítóan korán nyugdíjba

szerző: Bankmonitor.hu
2016-10-09

Főként külföldön akadhatunk olyan írásokba, ahol hosszasan ecsetelik, miként lehet a bőven 60 év feletti nyugdíjkorhatárhoz képest korábban felhagyni az aktív munkával. Óriási erőfeszítéseket igényel, de a következőkben bemutatunk néhány tippet, amivel a szerencsések akár a 30-as éveikben is elkezdhetik élvezni a nyugdíj adta „örömöket”.

1) Készíts tervet

Az egyik blog készítője 33 évesen ment nyugdíjba, majd a felesége néhány évvel követte őt. A beszámolója szerint már a főiskola elvégzése után rögtön egy korai nyugdíj-megtakarítási tervet készített. Tudatosan készült a jövőre, és annál biztosabbá vált céljai elérésében, ahogy látta gyarapodni a megtakarítását. Fő mondása, hogy bizonytalanság mindig is lesz, a legjobban akkor járunk el, ha felkészülünk erre. A rugalmasság a legnagyobb erény, mert a bizonytalan időkben is képes leszel alkalmazkodni, semmint a végsőkig ragaszkodni az elején felállított tervedhez.

2) Érezd, hogy fáj

Nem elég az elhatározás, a célokért tenni is kell, márpedig a korai nyugdíjazásnak nagy ára van. Az egyik nyugdíjas blog szerzője például az éves fizetésének 50-75%-át eltette. Ahogy írja, ha nem érzed fájdalmasnak az előtakarékosságot, akkor nem is lesz elég pénzed. Egy mindennapi példát hozva, ha az edzőteremben nem izzadsz meg igazán, akkor az izmaid sem fájnak majd másnap. Ugyanennyi erővel tehetnék azt is, hogy megeszel egy dupla sajtburgert, üdítővel és sült krumplival, mert kidobott idő az egész.

3) Már fiatalon kezdd el

Egy mérnök beszámolja szerint azért mehetett 38 évesen nyugdíjba, mert az agresszív takarékoskodást már fiatalon elkezdte. Két nagy előnye is van ennek: 1) kevesebből élsz, mert nincs is akkora elkölthető jövedelmed, 2) extra gyorsasággal növekednek majd a megtakarításaid, mert kellő idejük van kamatozni. Az idő fiatalon neked dolgozik.

Nézd meg a kalkulátorunk, ha érdekel mekkora összegből gazdálkodhatnál a nyugdíjban!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

4) Ügyelj az adózásra

Nem elég a megtakarítás, olyan helyen kell kezeltetni, ahol a legkevesebb adót veszik el belőle, vagy lehetőség szerint semennyit. Külföldön, de nálunk is van ilyen lehetőség, gondoljunk csak a tartós befektetési számlára, ahol a nyitást követő 5 év után a megtakarításaink hozamai adómentesen felvehetők. De ott van a nyugdíj-előtakarékossági számla, ami bizonyos büntetés bevállalása mellett TBSZ-szé alakítható.

5) Ne fizess sokat a befektetéseidért

Minél olcsóbban tudok hozzájutni egy befektetéshez, annál jobb. Sokan azt mondják, hogy a passzív befektetések (csak egy index lekövetése) jobbak az aktívaknál. Az örökös kérdés nincs eldöntve, bár az igaz, hogy a passzív alapok olcsóbbak és az aktív alapok kezelői sokszor alulmaradnak a versenyben. A lényeg, hogy olyan alapokat válasszunk, amelyeket jól ismerünk és tudunk is benne hinni, hogy a kifizetett díj meg is térül.

6) A bűvös 25-ös szám

Amennyiben biztonságban szeretnéd tudni magad és tartós megélhetésre vágysz, akkor annyi megtakarításodnak kell lennie, ami az éves kiadásaid 25-szeresével egyezik meg. Megfordítva, egy évben a pénzed 4 százalékát veheted csak ki, ha nem akarsz nagyobb problémákat. Forintosítva, ha évente 1,2 millió forintra lenne szükséged, akkor 30 millió forintos megtakarítást tűzz ki magad elé.

7) Amint eljött az idő, lépj

Végül, de nem utolsó sorban az a tanács, hogy ha megteheted, hogy korán nyugdíjba menj, akkor ne habozz. Egy idő után az idő és a pénz közötti kapcsolat is teljesen átalakul. Egy bizonyos pont felett több pénzzel az életünk csak nagyon kismértékben változik meg, miközben az idő és a szabadság mindent megváltoztat.

35 Hozzászólás

 1. misim

  Baski, minimálbéren mit tennél félre 75% -át? Észnél van a szerző? Kissé gusztustalan írás!

  1. bankmonitor.hu

   A cikk azoknak szólt, akik ezt valóban megtehetik. Mindössze annyit érzékeltet, hogy ha korán akarunk nyugdíjba menni, akkor valóban óriási áldozatot kell hozni. Senki nem írt és nem is beszélt minimálbéresekről a cikkben.

 2. festő

  ki volt az a barom aki leírta? ha nem érte el az életkora szerinti nyugdíjkorhatárt nem mehet el

 3. Marti

  Ilyen arcpiritoan kevés fizetésböl mint ami nálunk van,nem lehet sokat félretenni – sajnos.Egész munkában töltött életünk alatt KIRABOLNAK minket! Nem érdemel meg bennünket ez az ország! Mielöbb EL KELL MENNI INNÉT!!!

 4. Szabolcs

  A helyzet az, hogy 3.5 éves angliai munkavállalásom alatt közel a 30. évemhez éppen a napokban tűztem ki célul magam elé, hogy még 10 évet fogok keményen dolgozni azután nyugdíjaztatom magam. Mindezt úgy, hogy alig van megtakarításom a 3.5 év alatt, minimálbérből tartok el két családot is és magamra szinte semmit sem költök. A családom mártírnak nevez, szinte minden jóról le kell mondanom mert tudom, hogy 40 évesen el fogok jönni nyugdíjba állami segítség nélkül. Pusztán azért mert 10 éven át kitartóan és keményen dolgoztam.

 5. IRAman

  Én is ezt tervezem, bár nem keresek sokat, de van lehetőségem félretenni. Ezt a cikket nem a minimál béreseknek találták ki.

 6. Ötvenéves

  Kösz, most baromi okos lettem. Azt nem mondanátok meg, az mit csináljon, akinek azt mondtá, lesz állami nyugdíj, aztán elvették a magánnyugdíjpénztárát is, nem tanulhatott felnőtt fejjel, mert 35 év fölött méregdrága volt, és megfizethető hitel híján albérletet fizetett 15 évig???

 7. Kovács József

  Igen, nagyon szépen vannak a pontok összeszedve, miként kell takarékoskodni. Ehhez viszont az is kell, legyen miből.Akkor viszont minimum 500000 Ft felett kell keresni, ami persze nálunk a kiváltságosok fizetése. Ha véletlenül van megtakarításod, retteghetsz, melyik szemétláda /természetesen osztozva a megfelelő ellenőrzési hivatalok vezetőivel/ foglya lenyúlni a rábízott milliárdokat, úgy hogy semmi baja nem történik, mikozben még a fennen hirdetett kártalanítást is mi fizetjük meg, hiszen a töllünk kipréselt adóforintokból történik! Ébresztő emberek, Magyarországon élünk!
  Kiszmi

 8. Tomaszitó atya

  A cikk buzdít arra, hogy minnél korábban kezdjünk neki a masszív megtakarításoknak, hogy jó korán mehessünk nyugdíjba.
  Egyáltalán nem látom hol tesz említést a kötelezően ledolgozandó évek számáról, korhatárról, plussz ha mindenáron idejekorán szeretne valaki nyűgdíjba vonulni, akkor az államtól minimálisra számíthat csak, amiből következik egy egyszerű probléma, amihez aműgyis kapcsolódik egy rakás másik:

  1. Eleve az alapbér, amiből ezt megteheti valaki, nem magyarországi, így ezt a cikket kb felesleges volt megírni. 22 évesen nem szoktak az emberek 100ezreket keresni havonta., és általában 28+ körül fejlődik fel elfogadhatóva egy átlag fizetés. (Hoppá, már alig maradt idő gyűjteni)

  2. A kemény ÉS korai megtakarítás azt feltételezi, hogy amíg fiatal és életerős az ember (kalkulálva egy magyar átlag-keresettel a hozzákapcsolodó helyenkénti kizsigereléssel), sehova nem jut el, semmire nem marad pénze amitől úgy érezheti, hogy élt is, és nem lesz saját lakása sem, mert a hiteltörlesztés nem magát fizeti, ahogy a robbanásszerűen megnőtt albérleti árak sem (az öröklőknek szerencséjük van, csak lehet arra sokat lehet várni).

  2.a Amiből meg az következik, hogyha emberünk nem tözsdés, és nem kaszál nagyokat a megtakarítását gyarapítandó (mert ugye a banki kamatok infláció hijján [kuc-kuc], nem adnak semmit), akkor mondjuk 40+ éves korára az életben nem lesz elég pénze ahhoz, hogy az erősen csekély állami nyugdíjjat ki tudja egészíteni annyival havonta, h ne valami élhetetlen pénzt kapjon, amiből minimálisan él csak meg MEGINT, és mehet MEGINT dolgozni csak most már feketén, vagy erősen ésszel, mert az állam eldádáz, és elveszi a kicsit is amit adott, ha megtudja, hogy nem öregesen tengetjük az életet.

  Értem én, hogy írjunk a lehetőségekről, csak úgy kissé bosszantó, hogy egy eleve nem átgondolt/rossz rajtkőröl indul az elképzelés, ami nagyon könnyen látható.

  1. bankmonitor.hu

   Néhány dolgot helyretennénk:

   1) Sokszor leírtuk, de most még egyszer hangsúlyozzuk, hogy van ma Magyarországon is egy olyan fiatal (akár idősebb) korosztály, akiknek nagyon jó jövedelmi kilátásaik vannak. Azzal nem tudunk mit kezdeni, ha ennek ellenére olyan hozzászólások érkeznek, melyek a minimálbéres és átlagkeresettel rendelkezők kilátásaival példálóznak.
   2) Szándékosan nem esik szó a cikkben állami nyugdíjról, hiszen a példák arra vonatkoztak, hogy hogyan lehet olyan megtakarítást felépíteni, amiből utána meg lehet élni erős korlátok felvállalásával. Már csak azért sem, mert vannak megoldások arra, hogy állami nyugdíjra is számíthassunk, de ez inkább kiegészítőként funkcionál.
   3) Éppen azért vagyunk, hogy a jó és első ránézésre meglepő lehetőségekről is beszámoljunk, hiszen ez jelent hozzáadott értéket. A fő cél a gondolkozásra késztetés, valamint az iránymutatás azoknak, akik akár élnénk is az ilyen jellegű lehetőségekkel.
   4) Ennek megfelelően érdemes azt is újragondolni, hogy ki indul rossz rajtkőről.

 9. Tomaszitó atya

  Ó, kihagytam egy nagyon fontos szempontot:

  Szeretne piciny csökkenő lélekszámú országunk cikkbeli célszemélye családot alapítani? Aligha hiszem. Egy/több gyerkőc nem a megtakarításról szokott szólni.
  Ma annak is lehet örülni, ha normális életet tudnak biztosítani neki, és az is sokszor több-kevesebb lemondásokkal jár.

 10. Margó

  A cikk nem a magyar valóságban élő embereknek/-ről szól. Fiatalon szeretünk utazni, bulizni, étterembe járni, stb. Gyermekvállalás a cikkben szóba sem jön, pedig gyereknevelés mellett a mai Magyarországon lehetetlen megtakarítani. Semmit nem érő, hülye cikk..

  1. bankmonitor.hu

   Csak egy közmondás jutott eszünkbe: akinek nem inge, ne vegye magára. Még egyszer nyomatékosítanánk, hogy a cikk nem a minimálbéreseknek és az átlagkeresetűeknek íródott. Az viszont tévhit, hogy nem a mai magyar valóságról szól, hiszen van egy jelentős réteg, akinek az anyagi háttere lehetővé tenné a korai nyugdíjazást. És ebben az sem jelent akadály, ha gyerekük van. Számtalan példát tudnánk mi is mondani. Ilyen formában érdemes a cikket alaposan végigolvasni, mert aki ezt megteszi, annak rögtön feltűnik, hogy ki is a célközönség.

 11. Margó

  Matolcsy által felügyelt magyar bankrendszerben még a pénzünk sincs biztonságban,…….erről sem szól ez a remekbe szabott cikk…

  1. bankmonitor.hu

   Nehéz annak bármit is írni, aki így látja a dolgokat. A bankrendszerben igenis biztonságban van az emberek a pénze, ezt számtalanszor hallottuk a kormány és a jegybank részéről is. A bankrendszer egy fejlett és fejlődő ország gazdaságának is az alapját jelenti, ha itt probléma van, akkor más sem működhet jól. Márpedig a gazdasági növekedés lételemünk.

 12. Mari

  De elmehet, csak nem kap semmit az államtól.

 13. Magányos farkas

  Kedves Olvasók, meghökkenők!

  A nyugdíjat ne szó szerint értsétek. Ha már nem dolgoztok, akkor az évek alatt felhalmozott vagyonotokból lesz jövedelmetek, és nem az állami nyugdíjfolyósítótól kapjátok a havi összeget. A vagyon lehet többféle, ingatlan, nemesfém, részvények, üzletrész, csak a képzelet szab határt. Sokaknak nem működik a képzelőereje, meg kell mondani, hogy mit mikor tegyenek. Ők maradnak sajnos a mókuskerékben. Hacsak……Változtass, gondolkodj másképp!
  Ha azt mondod, hogy képtelenség félretenni, akkor vezesd a kiadásaidat, és elemezd, hogy hol mire vertél el értelmetlen összegeket. Figyeld a tetteidet, hogy ki adott tanácsot. Az aki előrébb van, vagy a szürke tömegből valaki? Ha folyamatosan az átlaghoz tartozol, akkor ott is maradsz mindhalálig. Merj kilógni a sorból. Nagyon szép napot mindenkinek!

 14. Ancsa sok

  Az ilyen emberekre nincs szüksége kicsiny országunknak! Nosza útra kell kelni és meg kell próbálni odakint, majd rá jönnek, hogy ott is meg kell küzdeni a mindennapi megélhetésért. Ott sem kolbászból van kerítés. Nem napi nyolc óra munkaidő letöltése után szórakozunk henyélünk. Örülsz, ha esetleg találsz egy 2. vagy egy harmadik munkahelyet és akkor talán azt tudod mondani, hogy jól élsz.

 15. Tomaszitó atya

  Nos, akkor legalább tisztáztuk, hogy (Önök szerint) egy jelentős magyar réteg van megcélozva a cikkel. Ez a cikkből lehet, hogy kikövetkeztethető, de mivel nem konkrétan rájuk utaló, úgy nem gondolom, hogy a még jelentősebb átlag(se)kereső rétegből hozzászóltakat érhetné szó.

  Kis fejszámolás után amúgy a nettó 400 ezres fizetés leginkább az, amiből ezekszerint önök úgy gondolják, hogy gyerekvállalás mellett gond nélkül megoldható a saját nyugdíjjaztás. Azt is feltételezve, hogy van lakás, kocsi, de nagyon keményen megvan húzva a gatyaszíj. Igen, ez nagyon átlagos.
  Tehát valójában főleg jól menő vállalkozókról beszélünk, mert értem én, hogy bizonyos (pl ba(n)ki szférában) létezik egy réteg akiknek a vezetői fizetése a leirtakból meríthet új nézőpontot, csak ezzel még mindig az a baj, hogy közel sem jelentős, és ezért méginkább nem reprezentatív a megszólított réteg.

  A kis, és átlagkeresetü emberek félnek a nyugdíj (egyáltalán) elérésének kérdésétől, hát még az abból tengődéstől, így továbbra sem értem, hogy miért céloztak meg egy olyan közel sem jelentős, anyagi javakkal felszerelkezett embercsoportot, akiknek aztán az igen jó életkörülményeik mellé, még tippeket is adnak, hogy dolgozzanak még ráadásul kevesebbet is.

  Demagóg lennék? Lehet így tekinteni rá, de én ezt a cikket kimondottan azért akartam elolvasni, mert az átlag réteget én képviselem, és számunkra sokkal inkább jól jönne hasznos tanács ebben a témában, mint az Önök által megcélzottaknak.

  1. bankmonitor.hu

   A hozzászólásból arra következtetünk, hogy nem aktív olvasója az oldalunknak, vagy csak egy-két cikkünket olvasta. Az esetek döntő többségében a tartalommal a lakosság többségéhez kívánunk szólni és segítséget adni számukra, többek között sok olyan nyugdíjjal foglalkozó cikkünk is volt, ahol őket szólítottuk meg (az Ön kifejezésével élve az átlag réteget). Alkalomadtán írunk viszont olyan cikkeket, melyek egy adott célcsoport számára jelenthetnek érdekes megoldást. Nem véletlenül kaptunk sok pozitív kommentet az írás kapcsán. Az is biztos, hogy mivel az év vége felé haladva megnő az érdeklődés nyugdíj-megtakarítási termékek iránt, a mi oldalunkon is sokkal több írás születik majd a témában.

 16. Tomaszitó atya

  “A vagyon lehet többféle, ingatlan, nemesfém, részvények, üzletrész, csak a képzelet szab határt”

  Tévedés, a pénz szab határt. Egyik sem lehetséges nélküle.
  Egyetemről kijött (talán nem diákhiteles) emberke elhelyezkedni próbál. Nem, Ő még évekig nem fog százezreket keresni, ahogy az egyetemet el nem végzett sem.
  Hogy ebből félrtenni lehet? Hogyne! Csak akkor nem élt semmit, és nem az a gond, hogy arra ment a buzdítás a cikkben, hogy tegyenek félre rogyásig, hanem, hogy ma M.o.-on nem lehet annyit félretenni, hogy nemhogy nyugdíjra, de még egy saját lakásra se futja belőle, és akkor még családvállalás említve sem lett, a különbőző törvényi korlátokról nem is szólva, ami nem arról szól, hogy bárki korábban mehetne nyugdíjba, mindinkább sírig dolgozzon.

  Ha nem gond, én még mindig az átlag anyagi javakkal rendelkező szempontot bírom, és a nem csekély ellehetetlenítő életkörülményeket se tudom nem észrevenni.

  A legszebbeket oda is:)

 17. Tomaszitó atya

  Helytálló megállapítás. A vélemény valóban csak ennek a cikknek szólt, így mea culpaként igyekszem besatírozni a fehér foltokat a korábbi cikkeik alapján. Remélem kellemes élmények érnek.

  További jókat.

 18. MG

  Már a cím megtévesztő. Szó sincs nyugdíjba vonulásról. De abba hagyhatja bárki a munkát, aki úgy gondolja, hogy a hátralévő éveiben v. a nyugdíj korhatár eléréséig a megtakarításaiból/vagyonából meg tud élni.

 19. lala

  “Nehéz annak bármit is írni, aki így látja a dolgokat. A bankrendszerben igenis biztonságban van az emberek a pénze, ezt számtalanszor hallottuk a kormány és a jegybank részéről is. A bankrendszer egy fejlett és fejlődő ország gazdaságának is az alapját jelenti, ha itt probléma van, akkor más sem működhet jól. Márpedig a gazdasági növekedés lételemünk.”
  ez a fenti vélekedés keserű mosolyt csal az ember arcára ma, Magyarországon.
  nem elég ám valamit sokszor elmondani ahhoz, hogy igazzá váljon, mert attól még nem igaz valami, ha sokszor mondják. sőt, attól sem, ha nagyon hangosan, erőszakosan mondják el sokszor.

 20. Attila

  Kedves olvasó!

  Csak egy percig bele élhetnénk magunkat a cikkben leírt életérzésbe és akkor ha ez tetszik, legalább 30percig elgondolkodhatnánk azon, hogyan lehet azt elérni. Az látom, hogy mindenki rájött, hogy minimálbérből nem :). Azt viszont csak egy hozzászólásnál olvastam, hogy kemény munkával és nagy erőfeszítéssel igen. Az erőfeszítés ahhoz is kell (talán a legnagyobb) hogy megtaláljuk azt a munkát ami fizet is annyit amennyi a célhoz kell. Ehhez bizony fel kell kutatni a jól fizető munkát, esetleg tanulni kell (sokat) és ki kell mozdulni a komfort zónából. Én is minimálbérrel kezdtem dolgozni és nem tetszett. Tettem érte (előbb leírtak szerint) és most haladok azon az úton amit a cikk sugallni próbál. A célom nekem is az volt hogy 30 évesen már ne kelljen dolgoznom, de ez csúszik sajnos. Lehet hogy csak hatvan évesen érem el azt, hogy elmehessek nyugdíjba a saját megtakarításaim élvezete mellett (ekkor az állami nyugdíj már csak ajándék lenne), de én akkor is örülni fogok és nagyon szép nyugdíjas kor elé nézek majd. Szerintem ez sem olyan rossz. Gondoljunk csak bele egy percre …. 🙂

 21. Balogh Zsuzsa

  nekem is tbsz számlán volt a pénzem, de mivel nem tartozom egy bizonyos körbe, sem Szíjártó vezetéknevem nincs, szépen el is buktam, mert csak azok kapták vissza a pénzüket, akik pár hónapja tették be, nekem az 5 év -ből 2 !!! hónap volt hátra…semmit sem kaptam ebből vissza…..a magánnyugdíjamat is elvitték…..miért is kellene itt tartós befektetésben gondolkodnom?!
  Zsuzsa

 22. Dezső

  Nekem speciel nem a minimálbér/gyerek probelmatikájával van gondom a cikkben. Hanem:

  1. A példában 25 nyugdíjas évet feltételeznek. Ha mondjuk valaki 40 évesen megy nyugdíjba (“szerencsések akár a 30-as éveikben is”), annak tehát 65 éves kora után elfogy minden pénze! Mihez kezd majd, ha akkor még él?

  2. A példában szereplő évi 1,2 millió forint is elég furcsa. Ez ugye havi százezer forint. Ebből lejön csak a rezsire 40-60 ezer forint, marad ugyanannyi “minden másra”. Egy 40-es éveiben járó fiatalembernek nem túl vonzó perspektíva. Egész addigi életében spórolt, csak hogy nyugdíjas éveiben tovább spórolhasson…

  Igazából jobb lenne legalább 30 nyugdíjas évre tervezni (és ez még mindig elég pesszimista feltételezés, egy kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal szerintem 85 éves korig is élhetünk), és évi 2,4 millió forintot. Ez így már mindjárt nem 30 millió forint, hanem 72. Ennyit kellene félretenni úgy 20 év alatt. Ez havi 300 000 Ft, ha a befektetésünk 0%-ot kamatozik. Egy biztonságos befektetéssel se sokkal kevesebb, mondjuk havi 270 000 Ft. Feltételezhetjük, hogy havonta azért nadrágszíjhúzás ide vagy oda, emberünk is el akar költeni havi 200 000 Ft-ot, így adódik, hogy mekkora nettóval érdemes elgondolkodni a konstrukción. Nyilván van ilyen réteg is, de ők valószínűleg nem itt tájékozódnak, és ők erre a módszerre maguk is rájöttek…

 23. AMINO

  Ez az ország az ígéretföldje.Annyi ígéret elhangzott,hogy nem is értem miért nem szakadt le a padlás!Önkéntesnyugdíj pénztár milyen jó lesz mondták,aztán eltűnt a lóvé .A Fidesz azt ígérte előbb ellehet menni nyugdíjba annak aki akar.40 éves munkaviszony után a férfiak nyugdíjba mehetnek,ezekből sem lett semmi. Itt 25-30 évre tervezni nem csak vakmerőség,hanem képtelenség is,legalábbis azt hiszem.

 24. Lassíts, gondolkozz

  Felhívom a mélyen tisztelt hozzászólók figyelmét, hogy több lehetőség van arra, hogy megtanuljunk befektetni. Nem egyik napról a másikra, hanem napról napra. Ha minden héten csak egy százalékkal leszel okosabb……. Az interneten millió tanítás van ingyen. De találhattok fizetős tanfolyamokat is. Olvassátok el: Casflow négyszög, ez egy könyv, pdf-ben is letölthető. Mindenkinek 24 órából áll a napja, az idődet arra fordítod, ami számodra fontos. Szóval ha keresitek a megoldást, megtaláljátok. Jó olvasást mindenkinek

 25. Etelka Szabados

  De akkor ne is vonjanak tőlem és azt majd elteszem.Nem példálózunk bakker a minimálbérrel,meg az arcpirítóan alacsony fizetésekkel,hanem EZ A MAI MAGYAR IGAZSÁG! Kimondom kerek perec ki nem sz@..ja le azokat akik pár év munkaviszonnyal zsíros állásokban zsebelik be a százezreket? Néha sík hülyék igaz,de van hátszelük. Itt meg hintik az okosságot a “gondoljunk a jövőre” már most tegyünk félre a nyugdíjra. MIBŐL ??? a hó végéig sem tart ki a fizetés. Tegyek félre? Oké. Angyalbögyölőkém szerinted amit ma megspórolnánk a gyomrunkon,ruházkodásunkon stb. az 15-20 év múlva mennyit ér majd? Na pont annyit………….

 26. Etelka Szabados

  Kedves Attila
  Ne haragudjon de ettől röhögőgörcsöt kaptam 🙂
  Dolgozni keményen: mit gondol Ön, a mai 50 éves dolgozók ( 30-32 éves munkaviszonnyal a hátuk mögött)akik egyenként 10-12 nem aktív ember ( statisztika) segélyét,nyugdíját stb. termelik meg lusta dögök? Akiknek 1-2 másodállásuk van nem akarnak dolgozni,csak várják a sült galambot?
  Vannak sokan akik 20-25 évesen még tanulnak igen. Sokak válasza a “mi leszel ha nagy leszel”? re még az,hogy nem tudom….. ők vajon mit termelnek,tesznek le az asztalra Ön szerint?
  Idézném. Önt

  “Ehhez bizony fel kell kutatni a jól fizető munkát, esetleg tanulni kell (sokat) és ki kell mozdulni a komfort zónából. Én is minimálbérrel kezdtem dolgozni és nem tetszett. Tettem érte (előbb leírtak szerint) és most haladok azon az úton amit a cikk sugallni próbál. A célom nekem is az volt hogy 30 évesen már ne kelljen dolgoznom, de ez csúszik sajnos. ”
  Felkutatni a jó munkát, és tanulni (sokat) úgy,hogy 30 évesen már nem akart dolgozni. Ezek szerint cc. 10 év munka után szerette volna letenni a lantot. De ugye ahogy írja is nem jött össze. Hát igen. Egy bizonyos korig még hisz az ember a mesében….

 27. Zéé

  Kedves olvasók,

  nem szoktam ilyen fórumokhoz hozzászólni és ezzel kapcsolatban, a korábbi cikkeket olvasva sincsenek komolyabb illúzióim, de engedjék meg, hogy pár gondolatot hozzátegyek.
  Egyszerű átlagembernek tartom magam, családi hátterem nem tette lehetővé, hogy nappali főiskolára menjek. Itt be is kerülhettem volna a mókuskerékbe, miszerint minimálbéres munkák közül vállalok egyet vagy többet és lesz, ami lesz, majd ezután hibáztatom a rendszert. Én 19 évesen elkezdtem dolgozni egy gyártóüzemben, hogy a főiskolámat finanszírozhassam. Albérletben laktam, napi 10-14 órát dolgoztam és 6 év alatt két főiskolát is levelezőn elvégeztem. Mostanra jól fizető állásom van, de ebben senki sem segített és hozzáteszem a két főiskolám egyike sem arra a pályára képezett, amiben most dolgozom. Semmilyen hátszéllel nem rendelkeztem, a mai napig is sajnos nehezen kérek segítséget bárkitől, mert magam szeretnék megoldani mindent. Amit a külvilág ebből lát, az annyi, hogy nekem minden milyen könnyű, csak sosem kérdezi meg senki, hogy mindezt hogyan értem el. Akkor sem panaszkodtam, mikor az álmaimért 19 éves koromtól rengeteget dolgoztam és most sem tenném, hanem ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretném, akkor mindig megpróbálom másként (hiszen ha semmi nem jó, akkor ha nem változtatok, miért lenne jó ugyanúgy a jövőben).
  Ma 37 évesen az imént leírt körülmények ellenére is megtehetném, hogy nem dolgozom, de szerintem nem az a célja az embernek, hogy ne dolgozzon, vagy ne alkosson, hanem ha lehet, akkor tudja ezt megtenni nyugodt háttérrel. Itt szándékosan nem írtam anyagi hátteret, mert sok kutatás kimutatta, hogy az ember boldogsága sokkal inkább múlik a társas kapcsolatai minőségén, mint a vagyonán. Igen, itt jöhetnek a kommentek, hogy na de nekem nincsen semmim és nem is lesz és minden rossz és akkor a társas kapcsolataimból nem kapok egy kiló kenyeret sem, stb… Azt hiszem majdnem mindet hallottam már, de én sem megoldani szeretnék minden problémát, csak szerettem volna megosztani egy megközelítést, aminek segítségével nulla támogatással is el lehetett érni eredményeket. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket és, hogy elolvasták az én történetemet is.

 28. S.E.

  Akik több százezret keresnek nem is akarnak idejekorán nyugdíjba menni. Nekik a munka szanatórium!

 29. Magányos farkas

  Zéé hozzászólásából a legértékesebb gondolat, hogy változtatnod kell, ha nem vagy elégedett. Ezzel szemben nézzétek meg az írásokat, hogy miről szólnak: panaszkodás erre, arra sorsra, családra, politikusokra, munkaadókra, kifogás minden mennyiségben. Másként kell gondolkodni. Te döntöd el, hogy az idődet mire fordítod. Ma este mit fogsz csinálni? És hétvégén? Mikor voltál egy építő jellegű előadáson? Mikor vettél egy olyan könyvet a kezedbe, amitől megváltozhat a jövőd? Azt mondod, hogy ez is pénz? A youtubon rengeteg előadást nézhetsz ingyen, ha már ide írtál, valahonnan volt internetkapcsolat. A nagy oktatók elérhetővé teszik az előadásaikat, be tudsz regisztrálni, és naponta küldenek inspiráló gondolatokat. Könyveket pdf-ben is le tudod tölteni, elkezded olvasni, többnyire nem olvasod végig. Amit elolvastál, nem használod a tudást, elillan a fejedből. Nézzétek meg, hogy egy sikeres ember min ment keresztül. Megfizette az árát. Tudod a sikernek nem titka van, hanem ára. A többiek azt gondolják, hogy könnyű neki, nem látják, hogy mint ment keresztül egy ember. Mindenkinek vannak megtorpanásai, de a lényeg, hogy soha ne hagyd abba, előbb-utóbb meglesz az eredmény.
  A saját látásmódodat vetíted a világra. Fejleszd magad, és az egész világ változni fog körülötted. Nem a körülmények rosszak, hanem az, ahogy gondolsz rájuk, mindenben meg lehet látni tanítást. Kétszer ne ess bele ugyanabba a csapdába. Mégis, ha körülnézed, az emberek többször elkövetik ugyanazt a hibát. Gondolkodj, és változz! A boldog, sikeres emberek mozdulnak, van egy csoport, amelyik nem mozdítható, van amelyik kimozdítható. HÁT MOZDULJ, CSELEKEDJ, TANULJ, KERESD A LEHETŐSÉGET! Légy hálás a kis dolgokért, vedd észre a jót is a környezetedben, a rosszat mindenki leírja, milyen jó dolog történt Veled, amit természetesnek vettél? Csodálatos napot mindenkinek!

 30. joskapista

  szerencsere jopar hsz szuletett olyanoktol akik a megfelelo uton vannak h elerjek vagy mar elertek. minimalberbol is el lehet erni. hogy? kepezd magad. adj bele mindent. jah lehet h napi 14 ora lesz. senki nem azt mondta h konnyu.
  olvass, nezz videokat rengeteg anyag van fent a neten. ha mar ide eltalaltal akkor a bulvar helyett kosd le magad ertelmes tevekenyseggel.. par ev siman lehet mire valtani tudsz de utana legalabb elkezdheted h megtakarits vmit. kulfoldon nagysagrendekkel gyorsabban megy de sokkal inkabb ki kell lepned a komfortzonadbol. tanulj nyelveket. 1 ev alatt kozepfokig lazan eljuthasz. a baratok kozt helyett pont jo elfoglaltsag

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.