A bankok átdolgozták a szuperhiteleiket – Lássuk az eredményeket!

A bankok átdolgozták a szuperhiteleiket – Lássuk az eredményeket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-15 Frissítve: 2021-07-01
 

Körülbelül két hónapja néztük meg tüzetesebben is, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek éppen a hitelek között miként szerepelnek és akkor a végkövetkeztetésünk az volt, hogy a minősítést szerző bankok ajánlatai kategóriájuk legjobbjai. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán és kíváncsiak voltunk arra, hogy ez a reláció most is fennáll, vagy esetleg történt valami eget rengető változás. A megérzésünk nem csalt, valóban történt változás, méghozzá nem is akármilyen.

Az OTP Bank magasra tette a lécet

Rögtön az elején kiemelnénk, hogy az OTP Bank módosította leginkább a kondícióit. December elejétől valóban új lakáshiteleire (5 éves fix, végig fix) is megkapta a minősítést, viszont úgy alakította a feltételeket, hogy több fontosabb kamatkedvezményét november végével lezárta. Például korábban előfordult, hogy a normál induló kamatokhoz képest 50 bázispont kedvezményt adott 150-350 ezer forint közötti jövedelemnél.

Sőt, ezen felül megszabta, hogy fogyasztóbarát lakáshitelt csak azok vehetnek fel, akiknek az igazolt nettó jövedelme eléri a 350 ezer forintot. Ilyen formában a mi összehasonlításunkba sem tudott beférni a legnagyobb hazai bank, hiszen a lekérést 300 ezer forintos családi jövedelemmel készítettük el legutóbb.

Való igaz, hogy az utóbbi években az átlagjövedelmek jelentősen emelkedtek, így teljes mértékben indokolható egy ilyen lépés a bank részéről. Azonban mivel a versenytárs bankoknál hasonló lépésre eddig nem került sor, sokan azzal szembesülhetnek, hogy éppen az OTP-től nem kapnak ajánlatot lakáshitel felvételére. Persze hagyományos (nem minősített) hitelt kaphatnak, viszont arra már a jegybank elvárásai nem kell, hogy teljesüljenek.

Hirdetés

Hirdetés

Mozgásban az induló kamatok

A másik fontos észrevételünk az utóbbi két hónap alapján, hogy a négy kategóriából (3-5-10 évre fix és végig fix) kettőben a legjobb induló kamatok emelkedtek. A 10 éves és végig fix hitel jelentett kivételt, ahol 0,05-0,8%-kal csökkentek a kamatok. Itt az állampapírok hozamesése alapján körülbelül 0,4%-os csökkentésre lett volna lehetőség.

Egyébként, ha megnézzük az állampapírok hozamait, akkor azok a 3 éves kivételével ezen az időtávon csökkentek. A 3 éves fogyasztóbarát hitelnél indokolható a referenciahozam emelkedésével az induló kamat kevesebb mint 0,2%-kal történő emelése. Azonban 5 éves kamatfixálás esetén a legjobb ajánlat 0,03%-kal emelkedett, míg az 5 éves állampapír hozama 0,1%-ot esett.

Összességében a bemutatott élethelyzetben a bankok a piaci hozamok változását csak részben követték le, a négyből egy esetben pedig a mutatott tendenciákkal ellentétes irányt figyelhettünk meg. Hangsúlyoznánk, hogy a legjobb fogyasztóbarát lakáshitel esetében beszélhetünk erről a folyamatról, a bankok egyedi ajánlatai vegyesen alakultak.

Már nem akkora a pénzügyi előny, mint korábban

Nemcsak önmagában a fogyasztóbarát lakáshiteleket érdemes egymással összehasonlítani, hanem az egyéb lakáshitelekkel való kapcsolatot is, melyek valamilyen okból nem kaptak minősítést. Ezen a téren is voltak változások, a négy kamatperiódusból a két középsőben a legjobb piaci kamatok csökkentek. Ez pedig hatással volt arra is, hogy a legjobb fogyasztóbaráthoz képest mekkora előnyt lehet elérni egy piacihoz képest.

A jelenlegi lakáshitel kínálat alapján elmondhatjuk, hogy két hónap alatt a pénzügyi előnyben vagy hátrányban:

  • 3 éves időtávon nem történt változás, maradt a 0,6 millió forintos előny,
  • az 5 és 10 éves kamatrögzítés időtávján a korábbi 0,5-1,1 millió forintos pénzügyi előny elolvadt, sőt a 10 éves kamatperiódusnál THM alapon már a piaci lesz az olcsóbb a kalkulációnkban,
  • a végig fix lakáshiteleknél tovább nőtt a fogyasztóbarát hitel előnye, itt 1,1 millió forint helyett már a dupláját lehet megspórolni.

Végül hangsúlyoznánk, hogy mindig a saját igényeinkhez leginkább megfelelő lakáshitelt keressük meg. Az alábbi lakáshitel kalkulátor ehhez nyújt segítséget!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés