A forint is támogatta a kamatvágást

A forint is támogatta a kamatvágást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-29
 

Újabb történelmi mélypontra, 3,4%-ra csökkent az irányadó kamatunk. A kamatcsökkentésnek ma a relatív erős forint is kedvezett. De miért is állt volna meg most a jegybank, amikor 300 felett sem torpant meg az alapkamat csökkentési hullám.

Tavalyi év augusztus elején még 7%-os volt az alapkamatunk. A hónap végével azonban olvadásnak indult. Ma volt a 15. alkalom, hogy a Monetáris Tanács a csökkentés mellet döntött. 

alapkamat20131029.jpg

Korábban megfigyelhető volt, hogy a forint árfolyama (az átmeneti ingadozásokat leszámítva) egyértelműen gyengült a kamatcsökkenések hatására. A gyengülés tetőpontjaként egy euró 307,85 forintba került. Ez a folyamat azonban tavasszal megtörni látszott, és nyár közepéig folyamatosan erősödött a hazai fizetőeszköz: 290 forint alatt is járt az euró kurzusa. Ekkor egy picit újra gyengülésnek indult a forint, de az utóbbi hetekben folyamatos erősödést lehetett megfigyelni. 

Kíváncsian várjuk, hogy a mai kamatcsökkenés után merre mozdul az árfolyam, és végül hol állapodik meg az alapkamat. Benézhet-e 3% alá? 

Az alapkamat csökkenésével a lekötött betétek hozamszintje is erodálódott: a legjobb egy éves lekötések nem érik el a 4,5%-ot. Ha ilyen hozamkörnyezetben már a befektetési alapok felé fordulnál, akkor keresd meg az ideálisat befektetési alap keresőnkkel!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés