A kkv-szektor húzza a lízingpiacot

A kkv-szektor húzza a lízingpiacot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-14
 

Tovább nőtt a lízingpiac 2022. utolsó negyedévében: a finanszírozott összeg 18 százalékkal nőtt, a szerződött darabszám azonban már 14 százalékkal csökkent a Magyar Lízingszövetség jelentése szerint. Az idei várakozásokat illetően fontos szerepe marad a támogatott konstrukcióknak, illetve az esetleges zöld programok elindulásának.

A Lízingszövetség tagjai által megadott adatok alapján a magyar lízingpiac növekedése 2022 utolsó negyedévében is folytatódott, bár az egész évben tapasztalt kettős hatás erre az időszakra is rányomta bélyegét. A finanszírozott összeg 859 milliárd forintot tett ki, ami 18 százalékos emelkedés, míg a szerződött darabszám 14 százalékkal csökkent (70 476 darab). Az állomány forintban 14,5 százalékkal nőtt, míg a darabszám 1 százalékkal csökkent.

A magyar piacot a pénzügyi lízingmegoldások dominálják, amelyből 42 százalék volt zárt végű és 38 százalék nyílt végű tavaly. A kkv-szektor továbbra is az elsődleges (64%) ügyfélköre a lízingszolgáltatóknak a szövetség témában kiadott közleménye szerint, a nagyvállalatok 19, a lakossági ügyfelek pedig mindössze 8 százalékot képviselnek.

A 2022-es adatok alakulását jelentősen befolyásolta egy nagyobb ingatlanlízing tranzakció, amely nélkül a finanszírozott összeg növekedése csupán 12 százalékot tenne ki, illetve a kis- és középvállalkozások aránya pedig 72 százalék lenne.

Hirdetés

Hirdetés

Európában az ingatlanlízing és az eszközfinanszírozás a növekedés motorja

Az európai piac átlagához képest Magyarországon az eszközlízing penetráció még kifejezetten alacsony, mindössze 10-15 százalékot tesz ki. Ennek hátterében a szövetség közleménye szerint a többi országhoz képest kedvezőtlenebb adózási és szabályozási környezet mellett a digitalizáció lemaradása áll. Magyarországhoz hasonlóan a kis- és középvállalkozások (kkv-k) dominálják az üzleti ügyfelek körét (72%), ugyanakkor a hazainál jóval magasabb, 29 százalék a lakossági szektor aránya az európai átlagot tekintve.

Az európai piac minden kategóriában képes volt növekedésre az előző évben, ennek motorja az ingatlanlízing 15,4 százalékos bővülése és az eszközfinanszírozás 13,9 százalékos emelkedése volt. A regionális piacokat tekintve Közép-Kelet Európa érte el a legjobb eredményt kétszámjegyű növekedéssel, ami elsősorban az ingatlan és termelőeszköz szegmenseknek volt köszönhető.

Átrendeződés jellemezte a hazai lízingpiacot az elmúlt években

Az elmúlt években (2019 és 2022 között) a legtöbb eszközkategóriában nőtt vagy stagnált a finanszírozott összeg Magyarországon, a bővülés éllovasai a mezőgazdasági eszközök, a nagyhaszonjárművek és a refinanszírozott flotta voltak. Ezzel párhuzamosan viszont drámai visszaesés volt tapasztalható a szerződésszám alakulásában a retail értékesített autók terén, ami 42 százalékkal volt kevesebb 2019 ugyanezen időszakához képest.

Ennek hátterében a járművek árának robbanásszerű növekedése mellett a szállítási problémák miatt állandósult hiány állt. A retail piacon a lakossági vásárlásokat szinte teljesen átvette a kkv-szektor, a 2019-ben mért 13,6 százalékos részesedésről 2022-re 61,5 százalékra nőtt az arányuk. A kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalati szektor piaci részesedése is nőtt, ami tavaly már elérte a 15,7 százalékot.  Ezzel szemben a lakosság 8 782 darabos gépjárműbeszerzése már csak 22 százalékot tesz ki, szemben a 2019-es 43,6 százalékos részesedéssel.

Az ellátási láncok problémái a flotta szegmenst is érintették, de az ügyfelek kompromisszumkészségének és a flottakezelők rugalmasságának köszönhetően ez a piac megőrizte válságállóságát a szövetség értékelése szerint, és a refinanszírozás a négyszeresére nőtt. (Az adatok ismertetése mellett a Lízingszövetség közleménye felhívta a figyelmet arra, hogy jelentésük összeállításában sok hazai flottakezelő nem vesz részt, így piaci becslés alapján az állomány 2022-ben elérte a 100 ezer darabot. A flotta piacon a környezetkímélő eszközök finanszírozásában, valamint 2.  és 3. életciklus biztosításában is kiemelt szerepet játszanak operatív lízing konstrukciók.)

A nagyhaszonjárművek piaca a 2019-et követő visszaesést még nem tudta behozni, de az elmúlt 2 évben már képes volt növekedni, amit a forgalomba helyezések mellett főleg a jelentős áremelkedés húzott felfelé. A hazai teljes piacot tekintve ebben a szegmensben az egyik legmagasabb a lízing penetráció, ami közel 80 százalékot ér el. A finanszírozott eszközök 85 százaléka új, és ezek beszerzéséhez elsősorban pénzügyi lízing szolgáltatásokat vesznek igénybe az ügyfelek.

A mezőgazdasági gépek esetében 2019 óta a forgalomba helyezett és jelentősen megdrágult eszközök száma ugyan nőtt, de ezzel párhuzamosan a lízing 18 százalékot csökkent. A mezőgazdasági eszközök 82,5 százaléka új, elsősorban kölcsön és zárt végű pénzügyi lízing dominálja ezt a szegmenst. A Növekedési Hitelprogram helyét sikeresen vette át a Széchenyi Kártya Program, amelyen keresztül a mezőgazdasági eszközök finanszírozása elérte a 103 milliárd forintot.

Nő a támogatott programok szerepe

A támogatott finanszírozások összege 2022-ben összesen 203,2 milliárd forint volt 13 863 szerződés darabszámmal. A támogatott konstrukciók tehát a teljes lízingpiac 24 százalékát tették ki az előző évben. Az Széchenyi Kártya Program a legtöbb eszköz kategóriában sikeres volt, míg az Eximbank termékei leginkább a haszonjárműveknél és gépeknél voltak jellemzőek. A Nagycsaládos lízing kifutott, de összesen több, mint 8300 szerződés született.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mi várható 2023-ban?

    A 2023-as prognózisok és tervek kapcsán három fő területetre hívja fel a figyelmet a szövetség jelentése:

    • a magas kamatkörnyezet miatt továbbra is nagyon fontosak maradnak a támogatott konstrukciók.
    • Növekvő szerepe lehet az euró alapú finanszírozásnak, viszont a forint-euró árfolyam volatilitása miatt ez korlátozódik azokra az ügyfelekre, akik rendelkeznek elégséges euró bevétellel.
    • Van remény a régóta tervezett zöld programok elindulására is, hiszen a kibocsátási célok elérése egyre nagyobb nyomást jelent.

    A szövetség jelentése kitért arra is, hogy a piac dinamikusabb bővülését hátráltatja még az átmeneti jelleggel bevezetett bankadó, extraprofit adó, kamatstop és a moratórium, amelyek kivezetésében bíznak az idén.

    A Lízingszövetség erre az évre számos célt tűzött ki, amelyek a hazai lízingpiac fejlődését segíthetik majd elő, mint például digitalizáció ösztönzése, a zöld lízing feltételeinek megteremtése, a tartós bérlet szerepének növelése (például magánszemély bérlet esetében).

    Hirdetés
    Hirdetés