Betöltés

A legjobb lakástakarék ajánlat ma – csak Nektek!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-04-11

Az egyszerűbb pénzügyi termékek közé tartozik a lakástakarék, ámbár nagyon is meggyűlhet a bajunk az összehasonlításukkal. A következőkben bemutatunk egy módszert, amivel már sokkal egyszerűbb lehet a választás. A dolgunkat az is megkönnyíti, hogy a Bankmonitor akciójának jóvoltából ingyenesen köthetünk szerződést. Mindezt úgy, hogy semmilyen extra szolgáltatást nem kell igénybe vennünk.

A pénzügyi termékek közül a relatív egyszerűbbek közé tartozik a lakástakarék. Ennek ellenére az összehasonlításuk mégsem pofonegyszerű. Bemutatunk egy módszert, melyet korábban még – talán – nem alkalmazott senki Magyarországon. És egyúttal jelezzük, hogy a Bankmonitornál elérhetővé vált egy akció, mely egyedülálló módon ingyenes lakástakarék szerződéskötési lehetőséget biztosít anélkül, hogy bármilyen egyéb szolgáltatást (bankszámlát, bankkártyát, biztosítást… stb…) igénybe kellene venni.

A lakástakarékok futamideje enyhe eltérést mutat az egyes szolgáltatóknál: 4 éves futamidő esetén 45 és 49 hónap, 5 éves futamidő esetében 57 és 60 hónap között mozog. Az eltérő futamidő ugyanazon összeg havi befizetése esetén eltérő befizetésszámot, ezzel párhuzamosan eltérő állami támogatást és kapcsolódó kamatot jelent (bár ez ma gyakorlatilag nulla). Előzőekből egyenesen következik, hogy az EBKM is más lesz – minden egyéb feltétel változatlansága mellett – csupán a futamidő eltérésből adódóan: minél hosszabb a futamidő, annál kisebb az EBKM.

És akkor lássuk az összehasonlításra kidolgozott új módszertant! Vegyük a leghosszabb futamidővel rendelkező lakástakarékot. Minden termék esetében a befizetéseket ezen termék befizetési hónapszámával kalkuláljuk (a példánkban szereplő 5 éves konstrukció esetén ez 60 hónap, azaz 60 befizetés). Az állami támogatást és a termék által fizetett kamatot minden LTP esetében kiszámítjuk tehát 60 hónapra és így kapjuk meg az azonos futamidejű lejárati értéket.

Ezen a ponton már csak arra van szükség, hogy a lejárati értékből kivonjuk a számlanyitási díjat. Illetve még pontosabban a számlanyitási díj felkamatoztatott összegét (2%/év – ez az egyéves lakossági állampapíron elérhető kamat, tehát egy reális választás). A számlanyitási díjat a futamidő elején fizetjük, míg a lejárati érték a futamidő végén áll rendelkezésre, így indokolt a számlanyitási díj felkamatoztatása.


Akció a Bankmonitortól

A Bankmonitornál elérhető számlanyitási díj nélkül a fenti összehasonlító táblázatban látható 5 éves futamidejű Erste lakástakarék. Az akcióról bővebben az alábbi linken találhatnak információkat.

A számlanyitási díj mentessége annyit jelent, hogy a Bankmonitor az adott lakástakarékot kötő ügyfél számára visszatéríti a kezdeti számlanyitási díjat Étkezési Erzsébet Utalvány formájában, melyből szinte a legkisebb boltban is lehet vásárolni élelmiszert.

2 Hozzászólás

 1. Salamon Ferenc

  Üdv
  Már megint….sokadjára előfordul a félretájékoztatás,természetesen tisztán látszik a szándék!!!
  Csak az nem veszi észre,aki nem lát a dolgok mögé!!!
  Hát ebből az összehasonlításból nem hiányzik valami????Vagy valaki???
  Csak nem azért hagyták ki a Fundamentát,mert a számlanyitásidíj ellenére is a megtakarításokra adott betéti kamattal bőven megtérül a kezdeti díj???

  “És akkor lássuk az összehasonlításra kidolgozott új módszertant! Vegyük a leghosszabb futamidővel rendelkező lakástakarékot. Minden termék esetében a befizetéseket ezen termék befizetési hónapszámával kalkuláljuk (a példánkban szereplő 5 éves konstrukció esetén ez 60 hónap, azaz 60 befizetés). Az állami támogatást és a termék által fizetett kamatot minden LTP esetében kiszámítjuk tehát 60 hónapra és így kapjuk meg az azonos futamidejű lejárati értéket.
  TÉNYLEG A 60HÓNAPOS FUTAMIDŐ A LEGHOSSZABB???

  Érdekes, arról egy büdös szó nem esik a cikkben,hogy a 3 említett szolgáltatónál semmilyen betéti kamat nem jár a megtakarításokhoz!!!A Fundamentánál pedig van 1%-os és VAN 3%-OS BETÉTI KAMATÚ KONSTRUKCIÓ!!!Ahol a 6éves konstrukciónál ne hogy díjmentessé válik a konstrukció,de 30%-al magasabb összeg összegyűlik(76hó 50.000.-(nyitási klts) vs 66.000.-betéti kamat!!!)
  Felháborító cikk,HITELTELEN ÉS SZAKMAIATLAN!!!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ferenc! Tegyük tisztába a dolgokat:
   1) Mi függetlenként írjuk a cikkeket, míg az Ön kötődése a Fundamentához megkérdőjelezhetetlen, erre utal egyébként a Fundamenta termékeinél lévő tájékozottság is, hogy a többit ne is említsük.
   2) Az idézett cikkrészletben is benne van a megoldás, arra a kérdésre, amit feltesz. Természetesen van 10 éves konstrukció is, viszont mi az összehasonlítást úgy néztük meg, hogy az csak 5 éves termék legyen. Mivel eltérőek a hónapok, ezért hoztuk őket közös nevezőre, vagyis 60 hónapra. Elég badarság lenne az 5 éves termékeket egy 10 évessel összehasonlítani… Egy fociból vett példával élve, ez bizony öngól volt.
   3) Tudnia kellene, hogy a Fundamentának nincs 5 éves terméke, így az összehasonlításba sem kerülhetett volna be. Almát az almával ugye, ahogy az iskolában is tanították.
   4) Ilyen szempontból léket kapott az utolsó érve is, ami a betéti kamatokra vonatkozik. A mostani alacsony kamatkörnyezetben nem ez ad sokat hozzá a megtakarításhoz, hanem az állami támogatás, vagy éppen az esetlegesen elengedett számlanyitási díj.
   5) Azt nem tudjuk értelmezni, hogy mihez képest lenne 30%-kal magasabb összeg, de egy 5 éves konstrukcióhoz képest semmi esetre sem (a kalkulátorainkból nyilvánvalóan látszik). Nagyon jó, hogy leírta külön, hogy ha a nyitási költséget és a betéti kamatot összevetjük, akkor nettóban marad 16 000 forint, ha havonta 20 ezret fizetünk be. Ez 6 évre leosztva kevesebb, mint évente 2700 forint. Csak összehasonlításul az állami támogatás havi 20 ezer forint befizetése mellett 456 000 forint lesz.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.