Hírdetés

Alaposan megkavarta a befektetési piacot a 17 évvel ezelőtti SARS járvány. Ugyanez várható koronavírusnál is?

szerző: |
 

A koronavírus alaposan belerondíthat a világgazdaság amúgy is bizonytalan fejlődésébe, ám hogy pontosan milyen hatásai lesznek, az sok mindentől függ. Mindenesetre érdemes párhuzamot vonni a 17 évvel ezelőtti SARS járvány következményeivel.(Süle-Szigeti Bulcsú cikke)

Napjaink egyik legmeghatározóbb témája lett a koronavírus, amely Kínában ütötte fel a fejét tavaly decemberben, azóta pedig már Európában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban is regisztráltak ilyen megbetegedéseket. Legutóbb 2003-ban találkozhattunk egy nagyon hasonló esettel: akkor a SARS névre keresztelt járvány 8098 embert betegített meg világszerte, melyből 774 halálesettel végződött. Összegyűjtöttük, anno milyen hatással volt a SARS a világgazdaságra, és ez alapján megpróbáljuk levezetni, hogy 2020-ban mi várható a befektetések piacán a koronavírus megjelenése miatt.

A 17 évvel ezelőtti SARS-járvány kitörésére érzékenyen reagáltak a befektetők: a globális piacok látványos visszaesést szenvedtek el, a korrekció főként a légitársaságok részvényeit és az olajárakat érintette, de az S&P500 (a NYSE és a NASDAQ által jegyzett, érték alapján legnagyobb amerikai vállalatok indexe) is 10%-ot veszített az értékéből 3 hónap alatt. Amikor sikerült megfékezni a járványt, a tőzsdék is helyreálltak: az S&P500 végül 26%-os hozammal zárta a 2003-as évet.

Itt érdemes hozzátennünk, hogy akkoriban más helyzet uralkodott a világgazdaságban, hiszen a jelenleginél jóval alacsonyabban álltak az árfolyamok, nem pedig egy évtizedes bikapiac tetején, mint most. A vírusról szóló hírek érkeztével ezért sok befektető most hajlamosabbá válhatott a pozíciói zárására.

Ugyanakkor a legtöbb szakértő most is ahhoz hasonló következményekkel számol, mint aminek 2003-ban már tanúi lehettünk. Eszerint 17 éve az általános bizonytalanság miatt jóval nagyobb visszaesést áraztak be a befektetők, mint ami végül ténylegesen bekövetkezett: másképpen fogalmazva túlreagálták az eseményeket.

Napjainkban a forgatókönyv sok szempontból megegyezik a 17 évvel ezelőttivel: a vírus terjedése világszerte befolyásolja az árfolyamokat, például a DowJones értéke 1,8%-kal mérséklődött, miután hétvégén tovább emelkedett az igazolt koronavírusos megbetegedések száma, mint ahogy az ipari felhasználású fémek (ezüst, réz) ára is csökkent valamelyest, a nyersolaj árfolyama pedig október óta nem látott mélyponton van, amit az elemzők a távolsági közlekedés iránti kereslet csökkenésével magyaráznak. Jelenleg ugyan zajlik a kínai holdújév ünnepe, ami kiemelkedő időszak a Kínán belüli turizmus szempontjából, és ez a vírus terjedési sebességére is hatással lehet, de amint véget ér az ünnep, az utazások mennyiségének látványos visszaesése várható.

Összességében azt mondhatjuk, hogy ha a betegséghullám térhódítása a korábbiakhoz hasonlít, akkor a világgazdaság csak időszakos nehézségekkel néz szembe. A vírus hosszú távú hatásaira majd abból lehet következtetni, hogy mennyire fogja meggyengíteni a kínai gazdaságot. Hong-Kong GDP-je 2003 első felében például 2,6%-kal maradt el a várttól, és bár a kínai hatóságok mostani reakciója sokkal erőteljesebb a múltkorinál, ideiglenesen mégis szignifikáns visszaesés várható.

Az ázsiai tőzsdéken kívül is érzékelhető a befektetői bizalom ingadozása, de mivel korábban a SARS fejleményei is csak átmeneti jelleggel mutatkoztak, a koronavírus pedig kevésbé tűnik végzetesnek (a betegek halálozási aránya sokkal alacsonyabb), ráadásul várhatóan stabilabban sikerül majd kontrollálni, így a globális gazdasági hatások valószínűleg rövid életűek és mérsékeltek lesznek.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
 
Hírdetés