Áprilisban még kedvezőbb feltételekkel juthattunk lakáshitelhez!

Áprilisban még kedvezőbb feltételekkel juthattunk lakáshitelhez!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-03
 

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján olcsóbbak lettek a lakáshitelek áprilisban az előző hónaphoz képest. De nem minden az átlag, sokat spórolhatsz azzal is, ha megtalálod a legkedvezőbb banki ajánlatot.

Az MNB statisztikái alapján 0,12% ponttal csökkent az egy évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek Teljes Hiteldíj Mutatójának (THM) átlaga márciusról áprilisra. (A Teljes Hiteldíj Mutató, azaz a THM egy százalékos formában kifejezett érték, és megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez.) Mivel ez a mutató tartalmazza a kamat mellett majd az összes hitelhez kapcsolódó költséget is, így érdemes az ajánlatokat ez alapján összehasonlítani, rangsorolni.

Mit is jelenthet 0,12% pontos csökkenés? Ha példaként egy 10 millió forint hitelösszegű, 20 éves futamidejű kölcsönt veszünk alapul, és azt feltételezzük, hogy a teljes különbség kamatcsökkenésből ered, akkor 150 ezer forint az eltérés a teljes visszafizetendő összegben egy átlagos márciusi és áprilisi ajánlat között.

Az átlagnál jóval kedvezőbb feltételekkel is tudunk azonban lakáshitelt igényelni. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkerestük a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb THM értékkel rendelkező konstrukciókat különböző kamatperiódusoknál.

Jól látható, hogy igen jelentős lehet az eltérés az egyes ajánlatok között. A legjobb és legdrágább konstrukció THM-ének különbözete minden vizsgált kamatperiódusnál több mint 1,5%, sőt 10 éves kamatperiódusnál a különbség 2,30%.

Az áprilisi átlag THM értéknél 5 éves és 10 éves kamatfixálással is lehet jóval kedvezőbb feltételekkel kölcsönt találni. A hosszabb kamatperiódusú, végéig fix ajánlatoknál a THM már számos esetben meghaladja az átlagos értéket, ami természetes, hiszen a minél hosszabb ideig változatlan a kamat, annál drágább a hitel. Ugyanis a kamatemelkedésből eredő kockázat mérséklésének, akár teljes kiküszöbölésének ára van, amit meg kell fizetnünk a bankok felé.

Az eltéréseket jól mutatja a THM, ugyanakkor a különbség csak ezzel nagyon nehezen számszerűsíthető. Ha viszont a teljes visszafizetendő összegeket vetjük össze, akkor már látható, hogy a példában szereplő hitel esetében 1,7-2,8 millió forint is lehet kamatperiódustól függően az az összeg, amit pluszban ki kell fizetünk a futamidő alatt csak azért, mert nem kerestük meg a legjobb ajánlatot. Ezért érdemes számolgatnod a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával, és kiválasztanod a számodra ideális banki ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés