Betöltés
loading

Az örök kérdés: mennyibe kerül egy nagyobb összeg felvétele?

Nagyobb összegű készpénzre van szükséged? Azt gondoltad, hogy drága lesz? Nem jársz messze a valóságtól! Átlagosan majdnem 1%-ot kell fizetned a felvett összeg után. Viszont akad olyan bank, amelyiknél jelenleg ezt rendkívül kedvező kondíciókkal tudod megtenni: maximum 12 ezer forintot fizetsz, bármekkora összeget veszel fel!

Mára alig maradt olyan alkalom, amikor nagy mennyiségű készpénzre van szükségünk. Hiszen a legtöbbször ilyen esetekben olcsóbb, kényelmesebb és biztonságosabb az átutalást választani. Azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor mindenképp készpénzre van szükségünk. Ilyen lehet például egy nagyobb értékű használt autó vásárlása.

Mennyibe kerül?

Sokba. A készpénzfelvétel a tranzakciós illeték bevezetése előtt sem volt éppen olcsó: a pénzt szállítani kell, őrizni, számolni, ami mind-mind költséget jelent a bank számára. Ezekhez a költségekhez jött hozzá a tranzakciós adó 0,6%-a, aminek ráadásul nincs felső korlátja sem. Ez azt jelenti, hogy 5 millió forint pénztári felvétele esetén csak az illeték 30 ezer forintot tesz ki.

Ezt figyelembe véve nem olyan meglepő, hogy
5 millió forint felvételénél az
átlagos díjterhelés több mint
45 ezer forint!  De nézzük mekkora a különbség a három legolcsóbb és a legdrágább banki pénztári készpénzfelvétel között!

abra_140421

Specialitások

Öt millió forint felvétele esetén az átlagos díjterhelés 0,91%. Ebben az átlagban már benne van, hogy az
MKB Banknál jelenleg igen kedvező 0,43% a pénztári készpénzfelvétel díja, amit ráadásul  maximalizált 12 ezer forintban. Emiatt lett a Legolcsóbb 3 átlaga 30 ezer forint alatt. Tehát, ha készpénzre van szükségünk, akkor megérheti nyitni egy számlát az MKB Banknál, átutalni a pénzt, majd ott kivenni…

Az
AXA Bank nem bonyolít készpénzforgalmat. Annak köszönhetően azonban mégis szerepel az átlagértékbe, hogy az ügyfeleik
a postát tudják úgy használni, mintha az egy bankfióki pénztár lenne

Ha más összegre van szükségünk

Mivel a pénztári készpénzfelvételi díj összege a százalékos díjterhelés mellett egy fix díjat is tartalmazhat (nem is beszélve a minimum és maximum díjakról), így minél nagyobb összeget veszünk fel, annál kisebb az
átlagos díjterhelés.
10 millió forint esetén például, már csak
0,84%. Viszont ugyanennek köszönhetően kisebb összegek esetén magasabb a sarc: például
500 ezer forint esetén átlagosan már 1,05%-os díjjal kell számolnunk. Míg egy átlagos készpénzfelvételnek megfelelő 50 ezer forint felvétele
bankfióki pénztárból átlagosan 1,88%-os díjterheléssel jár. Ugye egyértelmű, hogy kis összegek felvételére miért az ATM-et javasoljuk?

Kivételt képeznek, akiknek nincsen bankkártyájuk, és nyilatkoztak az ingyenes készpénzfelvételről. Ők az év végéig havonta maximum 2 alkalommal összesen 150 ezer forintig ingyenesen jutnak készpénzhez bankjuk pénztárain keresztül. De a jövő évtől már nekik is fizetniük kell. Így érdemes lassan elgondolkodni a kártyaigénylésen. Persze továbbra is mindenkinek inkább azt javasoljuk, hogy amit tud, azt intézze utalással, ami nem csak költséghatékonyabb, de a biztonsági kockázata is jelentősen kisebb!

Kezdésnek térképezd fel saját szokásaidat, amihez elég egy számlakivonat. Ezután használd bankszámla kereső kalkulátorunkat, amellyel megtalálhatod a számodra leginkább megfelelőbb számlacsomagot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

készpénzfelvétel

Többmilliós készpénzfelvétel: hol a legolcsóbb?

Ingatlan eladása, öröklés, általában ilyen élethelyzetekben kapjuk meg a kérdést: hol érdemes számlát nyitni, ha arról készpénzben szeretnénk felvenni egy nagyobb összeget? Lássuk a listát! Először is érdemes leszögezni, hogy...

Blogajánló
  • alapblog Kevesebb az optimista, mint tavasszal

    A részvénypiac jövőjével kapcsolatban optimisták aránya kilenc hónapos mélyponton, ami azt jelenti, hogy kevesebben vannak, mint tavasszal a legnagyobb parában, ami komoly irracionalitás, hiszen a... The post Kevesebb az optimista, mint tavasszal appeared first on alapblog.