Azt hinnéd, hogy kifutottál a CSOK-ból? Megmutatjuk, mire figyelj!

Azt hinnéd, hogy kifutottál a CSOK-ból? Megmutatjuk, mire figyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-10 Frissítve: 2021-07-01
 

Sok kérdést kapunk azzal kapcsolatban, hogy lehet-e valaki túlkoros a CSOK-hoz. A válasz egyszerűnek tűnik, egyedül akkor kell az életkorra figyelni, ha megelőlegezett CSOK-ot veszünk igénybe, vagyis vállalt gyermek után kapjuk az állami támogatást. De azért ennél – más okok miatt – bonyolultabb a helyzet, amit jobb áttekinteni. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Csak vállalt gyermeknél nézik az életkort

Gyakorta fut be hozzánk kérdés a családok otthonteremtési kedvezményével kapcsolatban, ezek között megtalálható olyan kérdés is, ami afelől érdeklődik, hogy van-e az igénylő életkorára vonatkozóan felső korlát. Mindez azért lehet aktuális kérdés, mert sok párnál a gyermekvállalás időben kitolódik, de ettől függetlenül azért szeretnék igénybe venni a CSOK nyújtotta, akár több millió forintos állami támogatást.

A jó hír az, hogy ha már van gyermekünk vagy gyermekeink, akkor nincs életkorhoz kötve a CSOK igénylése és annak pozitív elbírálása. Az igénylő lehet akár idősebb korban is, mégis minden további nélkül megkaphatja a vissza nem térítendő állami támogatást.

Azért annyit jó, ha tudunk, hogy gyermekek után vehető igénybe az állami támogatás, a jogszabály viszont pontosan megmondja, hogy ki számít az értelmezésük szerint gyermeknek. Itt a korlát az, hogy az igénylő eltartottja legyen és a 25. életévét ne töltse be.

Magyarul egy 25 év feletti gyermek esetében már nem kapjuk meg a kedvezményt, kivéve, ha megváltozott munkaképességű személyről van szó és ez a helyzet vagy egy éve tart, vagy egy éven belül nem változik meg. Így, ha két gyermeke lenne az idősebb CSOK felvevőnek, és az egyik 25 év alatti, míg a másik 25 év feletti, akkor az esetek döntő többségében csak az egy gyermek utáni támogatásra jogosult, ami használt és új lakás vásárlása esetében is 600 ezer forint.

De visszatérve az igénylő életkorához, csak akkor kell erre figyelemmel lenni, ha vállalt gyermekre vesszük fel a CSOK-ot. A szabályok szerint fiatal házaspárok is vehetnek fel megelőlegező CSOK-ot, viszont ekkor az elvárás az, hogy a házaspár legalább egyik tagja a 40. életévét ne töltse be. Ezt az igényléskor nézik, vagyis nem szükséges a gyermekvállalásra kitöltött időszakban végig ennek megfelelni. Praktikusan tehát felveheti a megelőlegező állami támogatást az a házaspár, ahol az egyik fél 35 éves, míg a másik 43 éves.

Válaszd ki a hozzád illő lakáshitelt a kalkulátorunkkal!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Ne higgyük azt, hogy sokáig halogathatjuk a dolgot

A fentiek fényében úgy látszódhat, hogy az életkorra vonatkozóan viszonylag kevés elvárást fogalmaznak meg a törvényben. Azonban, ha lakásvásárlásról van szó, főleg családok esetében, akkor azért mást is fejben kell tartanunk.

A gyermekvállalás teljesítésére a jogszabályok adnak kellő időt (1 gyermek – 4 év, 2 gyermek – 8 év, 3 gyermek – 10 év), viszont azt se felejtsük el, hogy minél később fogunk a gyermekvállalásba, annál több kockázati tényezővel számolhatunk. Orvosok szerint az ideális életkor 20-35 év között található, ezt követően megnő a komplikációk valószínűsége.

További korlát, hogy minél több gyermekünk van vagy vállalunk és minél több állami támogatást kapunk, annál nagyobb lakás vásárlását teszik kötelezővé. Például 3 gyermeknél legalább 60 négyzetméteres lakást várnak el. Ez a mai ingatlanárak mellett olyan pénzügyi terhet jelent, amit a legtöbben csak hitelből tudnak kigazdálkodni.

Ekkor pedig már a lakáshitelre is figyelni szükséges, ahol a bank már elvárja, hogy magas életkor mentén plusz biztosítékot adjunk. Például a CSOK 10+ 10 konstrukciónál az áll az egyik bank szabályzatában, hogy ha a hitel futamideje alatt az adós betölti a 75. életévét, akkor hitelfedezeti életbiztosítást kell kötni vagy adóstársat bevonni.

Egy 20-25 éves esetében ez azt jelenti, hogy ha nem akarunk plusz terhet a nyakunkba venni, akkor ajánlatos maximum 50-55 éves korban a hitelért folyamodni. Persze nem jelent megoldhatatlan problémát, ha ennél idősebben veszünk fel lakáshitelt, de akkor számoljunk a drágább vagy bonyolultabb ügyintézéssel.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés