Babaváró hitel – igénylés és feltételek 2023-ban

Babaváró hitel – igénylés és feltételek 2023-ban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-28 Frissítve: 2023-08-10
 

A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximálisan 10 millió forint összegű kamattámogatott hitelprogram 2024. év végéig került meghosszabbításra. Mutatjuk, milyen feltételekkel igényelhető a népszerű babaváró konstrukció 2023-ban.

A magyarok kedvenc támogatott hitelprogramja 2022 év végén kifutott volna, ugyanakkor a kormány meghosszabbította a támogatást, így még idén és előreláthatólag 2024-ben is velünk maradhat a kedvezményes, szabadon felhasználható lehetőség. 

Fontos
Frissítés! A 2023. nyarán napvilágot látott kormányrendelet értelmében 2024. január 1-től a Babaváró támogatási program és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény feltételei, részletei is változnak. Kedvező hír, hogy 2024-től a Babaváróval elérhető maximális összeg 10 millió forintról 11 millióra nő, illetve a kölcsön törlesztőrészletére érvényben lévő felső korlát is emelkedik. Ugyanakkor szigorítás is történt, ami miatt sokan jövőre kieshetnek az igénylők köréből. A részleteket kapcsolódó cikkünkben olvashatod el.

Hirdetés

Hirdetés

Töretlenül népszerű a Babaváró

A Babaváró hitel indulása óta hatalmas népszerűségnek örvend, ami nem véletlen, hiszen segítségével a gyermekvállalást tervező házaspárok akár 10 millió forint szabadon felhasználható, alapesetben kamatmentes kölcsönhöz juthatnak. Ez hatalmas segítség lehet minden fiatal család számára, akár az otthonteremtésben, lakáskorszerűsítésben, a gyermekek érkezésével járó költségek finanszírozásában, vagy egy nagyobb családi autó megvásárlásában is. 

A felhasználásnak tehát csak a képzelet szabhat határt, ennél a támogatásnál ugyanis nincs számlabemutatási, vagy utólagos igazolási kötelezettségünk arról, hogy mire fordítottuk a felvett összeget. 

A kedvezmények sora pedig úgy bővül, ahogy a gyermekek érkeznek (12 hetes magzati kortól):

  • Ha az igénylést követő 5 éven belül gyermek születik, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztőrészletek fizetésére pedig 3 év halasztást kérhetünk.
  • A második gyermekáldással újabb három évre kérhető a törlesztés felfüggesztése, illetve a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik.
  • Ha pedig három gyermeket tervez a család és a legifjabb baba is megérkezik, a teljes tartozás elengedésre kerül, így a felvett hitel vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Jó tudni
A Babaváró hitel futamideje akár 20 év is lehet, ami alatt a törlesztőrészlet maximális összege 50 ezer forint.

Mik a Babaváró hitel feltételei 2023-ban?

Az alapvető, kormányrendeletben ismertetett feltételek nem módosultak, így 2023-ban is az alábbi feltételeknek kell megfelelnünk, ha igényelni szeretnénk a kedvezményes hitelt.

A legfontosabb feltétel a házasság ténye, az igénylőknek nyilatkozni szükséges, hogy házasok, melynek valódiságát az Államkincstár ellenőrzi. Az igénylés benyújtásakor a pár mindkét tagjának 18 évesnél idősebbnek kell lennie, a feleség életkora nem haladhatja meg a 41 évet. Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.

A házaspár legalább egyik tagjának minimum 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell tudnia igazolni. Jellemzően ez utóbbi bizonyul a legnehezebben teljesítendő feltételnek, így cikkünkben összefoglaltunk minden ide kapcsolódó tudnivalót. 

Az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek, nem rendelkezhetnek köztartozással, illetve egyikük sem lehet negatív státuszú KHR adós. 

Ha a fenti alapfeltételek teljesíthetők, az már ideális kiindulási alap a hiteligényléshez, a következő sarkalatos pont a banki hitelbírálati feltételeknek való megfelelés. A kormányrendeletben meghatározottaknál a bankok szigorúbban is eljárhatnak, amikor a megvizsgálják az igénylők körülményeit. Egyes bankoknál például az igénylők életkorának tekintetében, illetve jövedelmük vizsgálatában érhetnek meglepetések. 

Van ahol csak 21-23 éves kortól kaphatunk kölcsönt, van ahol a férj életkora is számít. Eltérő az egyes jövedelemtípusok elfogadásának rendje, illetve az is, hogy mekkora összegű jövedelem fogadható el az adott hitelintézetnél.

Fontos
A Babaváró hitel kedvezményei szempontjából kizárólag a szerződéskötést követően született babák számítanak. Gyermeknek számít a házasokkal közös háztartásban élő, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, már a terhesség 12. hetétől.

Milyen dokumentumok kellenek az igényléshez?

Néhány személyes irat és igazolás benyújtása elkerülhetetlen az igényléshez, emellett vannak olyan feltételek, amelyeknek ha megfelelünk, akkor elég csak nyilatkozatot tenni a banknak. 

Ezeket az iratokat mindenképp be kell mutatnunk:

  • személyazonosságot igazoló okmány, lakcím- és adókártya
  • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás (vállalkozók részére NAV jövedelemigazolás)
  • bankszámlakivonatok 3-6 hónapra visszamenőleg
  • a TB jogviszony igazolása.

Nyilatkozni a házasság fennállásáról, a büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről szükséges. 

Ha az igényléskor már úton van a baba, akkor a várandósgondozási kiskönyv első és hetedik oldala lesz mérvadó.

jó tudni
Ellenőrizd a Bankmonitor kalkulátorával, hogy megfeleltek-e a feltételeknek és tudd meg egyszerűen, hogy mekkora Babaváró hitelre lehettek jogosultak a pároddal!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hol és hogyan igényeljek Babaváró hitelt?

A tavaly év végi leállást követően 2023-ban az igénylések befogadása minden banknál folyamatosUgyanakkor fontos hangsúlyozni, mekkora jelentősége van, hogy melyik pénzintézethez adjuk be az igénylést. A bankok közötti eltérések miatt és a gyors, gördülékeny igénylés érdekében érdemes az ügyet egy független pénzügyi szakértőre bízni, aki ismeri az eljárásrendeket és rögtön oda tud irányítani, ahol a legvalószínűbb a sikeres igénylés.

Számos esetben lehet érdemes megfontolni a gyorsított Babaváró hitel igénylését is, amely kizárólag a Bankmonitoron keresztül érhető el, ezzel jelentősen rövidíthető az ügyintézési idő, hamarabb lehet a számlán az igényelt összeg.

Ötlet
Érdemes szem előtt tartani az extra bónusz lehetőségét is. Számos pénzintézet folytatta tavalyi akcióját, miszerint az igénylők bizonyos feltételek vállalása esetén akár 180 ezer forintnyi plusz jóváírást zsebelhetnek be.

Visszafizethetem a Babaváró hitelemet?

Gyakran merül fel igénylés előtt a hitel visszafizethetőségének kérdése. Ennél a kölcsönnél is van lehetőség elő- illetve végtörlesztésre, ezzel kapcsolatban remek hír lehet, hogy ezt díjmentesen megtehetjük, legyen szó a kedvezményes hitel részleges, vagy teljes visszafizetéséről. 

Ettől függetlenül a Babaváró hitel visszafizetése kapcsán érdemes résen lenni, hiszen nem minden esetben járunk jobban, ha élünk a lehetőséggel. Ha ugyanis a futamidő első öt évében, az első gyerek érkezése előtt fizetnénk vissza a tartozás legalább felét, akkor a kapott kamattámogatást egy összegben rendeznünk kellene az állam részére. Ebben az esetben ha a baba megszületik a visszafizetést követően, de még az 5 éven belül, akkor utólag visszakapjuk az államtól a megfizetett kamattámogatást. 

Abban az esetben viszont, ha a támogatásra való jogosultság valamilyen okból veszélybe kerül, érdemes megfontolni a visszafizetést, hiszen ilyen esetben elkerülhetők a büntetések, a később esedékes kamatok megfizetése.

Ötlet
Tudd meg, hogy mikor jársz jobban, ha lakáshiteledhez Babaváró kölcsönt, esetleg CSOK-ot is igényelnél. Használd a Bankmonitor kalkulátorát és nyerj a jó időzítéssel több millió forintot!
Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés