Betöltés

Bankváltás: van élet a növekedési hitelen túl

szerző: Csányi Franciska
2018-02-09

Sok vállalkozó él abban a tudatban, hogy NHP hitelével (Növekedési Hitel) egyben el is kötelezte magát a hitelt folyósító bank mellett a hitel teljes futamidejére. Hiszen ezt az igen kedvező feltételű hitelt (max. 2,5%-os fix kamatozás) nem szabad lecserélni… Más konstrukcióban refinanszírozni valóban nem éri meg, viszont más bankhoz átvinni a meglévő NHP konstrukciót már annál inkább! A bankváltáshoz kapcsolható refinanszírozás számos előnnyel járhat!

A max. 2,5%-os fix kamatozás nagyon jónak számít a vállalkozói hitelek piacán, nem ajánlott azt lecserélni a szerencsés vállalkozóknak, akik élni tudtak a lehetőséggel. Vannak olyan helyzetek azonban, amikor az adott banki kapcsolatunk kényelmetlenné válik. Magas bankszámla vezetési költséget rónak ránk, további hiteligényüktől elzárkóznak, a hitel mögötti fedezet újragondolásában (pl: a hitel mögé felajánlott ingatlan részbeni, sávos kiengedése) nem mutatkozik együttműködési készség. A bank kényelemben érzi magát.

NHP hitelem van, akkor nem tudok bankot váltani?

Egyik ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy meglévő NHP hitele mellé újabb hitelre lenne szüksége, de a jelenlegi finanszírozó bankja nem nyitott erre. Ingatlanjai a hitel mögött le vannak kötve, így az ő keze is meg van kötve, pedig az újabb beruházás jól hozna a konyhára….

Ha a jelenlegi bank nem, akkor meg kell próbálni más banknál újabb lehetőségeket felkutatni. Azoknál a bankoknál, ahol korábban elérhető volt az NHP hitel, most lehetőség van arra is, hogy egy más banknál leszerződött NHP hitelt átvegyenek saját portfóliójukba.

NHP refinanszírozás

A hitel teljes futamidejére a kedvező kamatozás változatlanul fixált marad, viszont a hitel mögötti biztosítéki struktúra újra tárgyalható:

 • a hitel összegének amortizációjával (a tőketörlesztések révén való csökkenésével),
 • a hiteligénylő társaság idő közben történt megerősödésével,
 • a fedezetként felajánlott ingatlan piaci értékének megemelkedésével

az eredetileg elvárt biztosítéki volumen csökkenthető (pl.: egy fedezetbe adott ingatlan portfólió egyes elemeinek kivételével).

A bankváltás egyéb előnyei

A bankváltás a fedezeti struktúra módosítása mellett más előnyöket is magában hordozhat:

 • kedvezőbb számlavezetési kondíciókat
 • újabb hitelfelvételi lehetőséget
  • az esetlegesen felszabaduló, korábban lekötött biztosítékok révén, illetve
  • az új bank aktívabb hitelezési hajlandósága okán.

Sokszor csak a bankváltás lehetőségének felvetése az aktuális finanszírozó banknál is meghozhatja ugyanezt az eredményt. Fel kell ébreszteni a bankot, hogy elveszítheti vállalkozásunkat. Egy–két versenytársi ajánlattal elérhetjük azt az eredményt, hogy újból megszerzendő ügyfélként tekintsenek ránk az ezzel járó rugalmassággal és költségcsökkentéssel kísérve.

NHP hiteled mellé, vagy csak úgy, hitelfelvételben gondolkozol vállalkozásoddal? Nézd meg a Bankmonitor vállalati hitel kalkulátorával, hogy aktuális év végi számaid alapján mekkora összegű hitelfelvételre alkalmas céged:

Mennyi hitelt kaphat a cégem?

step-1
Cég/tulajdonos/ügyvezető aktív KHR/BAR listán szerepel?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A megadottak alapján a következő hitelkerettel számolhatsz*:
 • Működési hitel 1-2 éves futamidővel:
  - millió Ft
 • Beruházási hitel 7-10 éves futamidővel:
  - millió Ft
Add meg az adataidat és mi segítünk!
 • Megmutatjuk, hogyan javíthatod hitelképességed
 • Hogyan kaphatod meg a hitelt
 • Segítünk eligazodni, és gyorsan elindítani a hitelkérelmedet
*A számítás nem minősül ajánlattételnek, csak a megadott adatok alapján, piaci tapasztalataink szerint becsültünk. Pontos számokhoz teljes körű hitelminősítés szükséges. Add meg az adataid, és elkészítjük neked.

Add meg adataidat és részletesen tájékoztatunk!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Vállalkozásod nem hitelképes, mert nem rendelkezel elegendő üzleti múlttal
Add meg adataidat és mi részletesen tájékoztatunk!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.