Betöltés

Bankváltás: van élet a növekedési hitelen túl

szerző: Csányi Franciska
2018-02-09

Sok vállalkozó él abban a tudatban, hogy NHP hitelével (Növekedési Hitel) egyben el is kötelezte magát a hitelt folyósító bank mellett a hitel teljes futamidejére. Hiszen ezt az igen kedvező feltételű hitelt (max. 2,5%-os fix kamatozás) nem szabad lecserélni… Más konstrukcióban refinanszírozni valóban nem éri meg, viszont más bankhoz átvinni a meglévő NHP konstrukciót már annál inkább! A bankváltáshoz kapcsolható refinanszírozás számos előnnyel járhat!

A max. 2,5%-os fix kamatozás nagyon jónak számít a vállalkozói hitelek piacán, nem ajánlott azt lecserélni a szerencsés vállalkozóknak, akik élni tudtak a lehetőséggel. Vannak olyan helyzetek azonban, amikor az adott banki kapcsolatunk kényelmetlenné válik. Magas bankszámla vezetési költséget rónak ránk, további hiteligényüktől elzárkóznak, a hitel mögötti fedezet újragondolásában (pl: a hitel mögé felajánlott ingatlan részbeni, sávos kiengedése) nem mutatkozik együttműködési készség. A bank kényelemben érzi magát.

NHP hitelem van, akkor nem tudok bankot váltani?

Egyik ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy meglévő NHP hitele mellé újabb hitelre lenne szüksége, de a jelenlegi finanszírozó bankja nem nyitott erre. Ingatlanjai a hitel mögött le vannak kötve, így az ő keze is meg van kötve, pedig az újabb beruházás jól hozna a konyhára….

Ha a jelenlegi bank nem, akkor meg kell próbálni más banknál újabb lehetőségeket felkutatni. Azoknál a bankoknál, ahol korábban elérhető volt az NHP hitel, most lehetőség van arra is, hogy egy más banknál leszerződött NHP hitelt átvegyenek saját portfóliójukba.

NHP refinanszírozás

A hitel teljes futamidejére a kedvező kamatozás változatlanul fixált marad, viszont a hitel mögötti biztosítéki struktúra újra tárgyalható:

 • a hitel összegének amortizációjával (a tőketörlesztések révén való csökkenésével),
 • a hiteligénylő társaság idő közben történt megerősödésével,
 • a fedezetként felajánlott ingatlan piaci értékének megemelkedésével

az eredetileg elvárt biztosítéki volumen csökkenthető (pl.: egy fedezetbe adott ingatlan portfólió egyes elemeinek kivételével).

A bankváltás egyéb előnyei

A bankváltás a fedezeti struktúra módosítása mellett más előnyöket is magában hordozhat:

 • kedvezőbb számlavezetési kondíciókat
 • újabb hitelfelvételi lehetőséget
  • az esetlegesen felszabaduló, korábban lekötött biztosítékok révén, illetve
  • az új bank aktívabb hitelezési hajlandósága okán.

Sokszor csak a bankváltás lehetőségének felvetése az aktuális finanszírozó banknál is meghozhatja ugyanezt az eredményt. Fel kell ébreszteni a bankot, hogy elveszítheti vállalkozásunkat. Egy–két versenytársi ajánlattal elérhetjük azt az eredményt, hogy újból megszerzendő ügyfélként tekintsenek ránk az ezzel járó rugalmassággal és költségcsökkentéssel kísérve.

NHP hiteled mellé, vagy csak úgy, hitelfelvételben gondolkozol vállalkozásoddal? Nézd meg a Bankmonitor vállalati hitel kalkulátorával, hogy aktuális év végi számaid alapján mekkora összegű hitelfelvételre alkalmas céged:

Mennyi hitelt kaphat a cégem?

step-1
Cég/tulajdonos/ügyvezető aktív KHR/BAR listán szerepel?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A megadottak alapján a következő hitelkerettel számolhatsz*:
 • Működési hitel 1-2 éves futamidővel:
  - millió Ft
 • Beruházási hitel 7-10 éves futamidővel:
  - millió Ft
Add meg az adataidat és mi segítünk!
 • Megmutatjuk, hogyan javíthatod hitelképességed
 • Hogyan kaphatod meg a hitelt
 • Segítünk eligazodni, és gyorsan elindítani a hitelkérelmedet
*A számítás nem minősül ajánlattételnek, csak a megadott adatok alapján, piaci tapasztalataink szerint becsültünk. Pontos számokhoz teljes körű hitelminősítés szükséges. Add meg az adataid, és elkészítjük neked.
Add meg adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Ingatlanfinanszírozás fix 2,5%-os Növekedési Hitelből

A nemrégiben újból meghirdetett fix 2,5%-os kamatozást biztosító Növekedési Hitelprogram (NHP) egyik legnépszerűbb tárgya az ingatlanfinanszírozás a vállalkozók körében. A Bankmonitor összegyűjtötte, hogy a beruházási célra igénybe vehető hitel milyen...

Blogajánló

 • alapblog

  Futball-szocializmus

  “Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.