Betöltés

Befektetés: azért hazudnak, mert csodát vársz

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-30

Mi magyarok – utóbbi időszakot leszámítva – el voltunk kényeztetve kamatok tekintetében: talán még neked is rémlenek a két számjegyű biztos hozamok. Ideje azonban felébredni, a kamatok ugyanis leestek, a lekötött betétek között manapság alig találunk 3% feletti kamatokat. Jelenleg a biztos befektetések között az állampapíroknál lelhetünk rá a legmagasabb biztos kamatra. Számszerűen 3,5%. Ennél magasabb hozam biztonságosan most egyszerűen nem létezik, felesleges várni a csodát! Mutatjuk, hogy mi az, amiről feltétlenül tudnod kell.

Ülsz a munkahelyeden, annyi munkád van, hogy ki sem látszol belőle, amikor a főnököd az asztalod mellé lép és megkér, hogy végezz el egy újabb, eddig sosem hallott feladatot holnapra. Te már a beszélgetés során érzed, hogy összeszorul a torkod és a gyomrod. Tudod, hogy lehetetlent kér, de mégis elvállalod.

Fél óra múlva már vered a fejed a falba, hogy miért nem mondtál nemet, de késő, az esti túlórák során pedig csak egyre idegesebb vagy. Ugye ismerős a helyzet? Az emberek nagyon nagy hányada egyszerűen képtelen ellentmondani, vagy nemet mondani másoknak. Pláne olyanoknak, akikről azt gondolja, hogy erős függésben van tőlük.

Lehet, hogy hihetetlen, de sokszor valami ilyesmi történik akkor is, amikor mostanság bemész egy bankfiókba és azt kéred, hogy ajánljanak neked egy teljesen biztonságos befektetést, ami 10%-ot hoz. Ilyen befektetés jelenleg nincs, lehetetlent kérsz, de nagyon kevés banki ügyintéző akad, aki ezt neked a szemedbe tudja mondani. Nem azért nem mondja meg, mert át akar verni (persze ilyen is lehetséges), hanem azért, mert függ tőled.

Rengeteg értékesítési tervszámot kell teljesítenie, borzasztó nagy szüksége van az ügyfél szimpátiájára, a te szimpátiádra, sokszor nem meri megmondani neked, ha hülyeséget beszélsz. Inkább mosolyog, azt mondja, „megoldjuk” és javasol neked egy tuti befektetést. Ha szerencsétek van, akkor tényleg hoz 10%-ot az adott befektetés és sosem derül ki, hogy valójában kockázatot vállaltál, hogy nem azért lett meg a 10%, mert valóban biztonságos volt a befektetés, hanem azért, mert így jött ki a lépés. Ha nincs szerencsétek, akkor kezdődhet a kínos magyarázkodás.

Biztos 8-10%?

Hiába vársz a csodára, jelenleg minden, ami 3,5%-os hozamnál magasabbat ígér, az kockázatot tartalmaz. Még akkor is, ha fix kamattal kínálják az adott befektetést. Ebben az esetben az a kockázat, hogy egyáltalán kapsz-e kamatot, és ha igen, mekkorát. (Nem is beszélve, hogy akár a tőkédet is elvesztheted.) Ha biztonságban szeretnéd tudni a pénzed és kamatait, akkor bankbetétek és állampapírok között választhatsz. Mivel utóbbiak közül kerülnek ki a magasabb kamatok, így azokat vettük górcső alá.

(A lakástakarékok talán az egyetlen kivételt képezik, ott még elérhető a 10% feletti hozam és a biztonság együtt, viszont az nem szabad felhasználású, csak lakáscélra költheted a pénzt, ha lejárt a befektetésed.)

Állampapírhozamok

Az állampapírok kamata erőteljesen attól függ, hogy milyen futamidőben gondolkozol. Rövid (fél illetve egy éves) papírok kamatai futamidő alatt változatlanok, míg az éven túli papírok közül vannak fixek és változó kamatozásúak (ez utóbbiak kamatozása kedvezőbb). A váltózó kamatozás azt jelenti, hogy egy előre meghatározott képlet alapján évente egyszer megállapítják a kamatát, amit a következő egy évre fizet.

Segítsünk eligazodni az államapírok között? Add meg adataidat és visszahívunk!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Változó kamatozású papírok

A változó kamatozású papíroknál úgy működik a kamatozás, hogy egy előre meghatározott kamatbázishoz adnak a futamidő alatt végi fix kamatfelárat. Ebből látszik, hogy évi egy kamatváltozást csak a kamatbázis okozhatja. Jelenleg két ilyen változótól függ a kamat:

 1. Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) a rövid állampapírok (diszkontkincstárjegy, röviden DKJ) felett fizetnek valamekkora kamatfelárat, illetve
 2. Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) az előző évi éves átlagos infláció felett fizetnek valamekkora kamatot (azzal a kitétellel, hogy ha negatív lett az infláció, akkor kifizeti a teljes kamatfelárat kamatként).

Lejáratokat tekintve 2018-ban lejáró papírok a legrövidebb változó kamatozású papírok, míg a leghosszabb 2024-ben lejáró papír (nem számítva a speciális feltételekkel leérhető babakötvényt).

Lakossági állampapírok kamatozása

Melyiket válaszd?

Először döntsd el, hogy milyen hosszú ideig tudod nélkülözni a pénzed. Az már leszűkíti a lehetőségeket. De 2018 és 2020 esetén még mindig két választásod is lehet: vagy a Bónusz Magyar Államkötvény vagy a Prémium Magyar Államkötvény mellett teszed le a voksod. Mi azt gondoljuk, hogy 2020-as lejáratot tekintve a Prémium 3,5%-os kamatfelára most a legversenyképesebb ajánlat.

2018-as évet nézve már nem ilyen egyértelmű a helyzet: sok tényezőtől függ a végkifejlet, de ha nem változik drasztikusan az infláció és a rövid állampapírok hozama, akkor fej-fej mellett lesz a Prémium és a Bónusz Állampapír következő időszakra szóló kamata.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.