Betöltés

Befektetésekről szóló levelet kaptam LIFE!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-20

Az olvasóink gyakran keresnek meg minket befektetési kérdésekkel. Most egy abszolút hozamú alapba fektető privátbanki ügyféltől kaptunk egy levelet, amiben kifejti az aggodalmait. Mi pedig választ adunk kérdéseire.

A levél

„Tisztelt Uram! Privát banki ügyfeleként ez év januárjában 15 millió Ft-ot fektettem be a XY abszolút hozamú alapba. (Természetesen megfelelő hányadát a tartalékaimnak) Három okból: Az alapkezelő igen jó presztízse miatt, mert alacsony kockázatúnak állította az ügyintéző, és mert az elmúlt 60 hónap hozama ezt mutatta. Mit vártam? Szolid kis hozamot, ami magasabb a semmire zsugorodó bankbetét hozamoknál. Mit tapasztalok? Február közepe óta kis fluktuációkkal fogy a pénzem. Tudom, hogy ez nem tőkevédett alap, de az alacsony kockázat számomra valószínűségi alapon azt jelenti, hogy hosszabb idő alatt a rossz és a jó döntések aránya kissé a jók javára alakul. Mivel az alapot kezelő személyek anonym dolgoznak, e dolog az alapkezelő presztízsét rontja. Miért nem kell magyarázattal szolgálniuk a rossz eredményért? Mi az oka annak, hogy döntően és folyamatosan rossz befektetési döntések születnek? A tőke/pénzpiaci környezet nem rosszabb, mint az elmúlt hat évben volt, sőt talán nyugodtabb, bár a hozamok csökkentek. Nem lehet, hogy kiégtek, belefáradtak a dologba, túlzottan megszokták, hogy következmények nélkül mások milliárdjait elspekulálják? Nem kéne kivenni a kezükből az alap kezelését? Úgy érzem, mintha egy autóba tették volna a pénzem, amelynek elengedték a kormányát. Még mindig ZX milliárd van az alapban. Ez már országos makroszámnak is elég nagy. Mi itt a helyzet? Üdvözlettel: XY”

A válasz

Időtáv – kockázat

Az abszolút hozamú alapok legalább 2-3 éves időtávra ajánlhatóak. Azért kell több éves befektetetési időtávban gondolkodni, mert már az abszolút hozamú alapok is tartalmaznak kockázatot. Igaz a legtöbb esetben ez moderált kockázatot jelent. Ám a mérsékelt kockázat nem egyenlő azzal, hogy az alapnak nincsenek negatív hozamú időszakai. A kockázatmenedzselés abban segít, hogy bizonyos százaléknál ne legyen nagyobb az egyszeri visszaesés. 

Amit várunk az ilyen alapoktól, az körülbelül 7-8%-os éves átlagos hozam. Tehát lehet, hogy az első félévben negatív teljesítményt ér el az alap, és az év végére is csak minimális pluszban tud zárni. Ez még önmagában nem jelent problémát, ha később van olyan időszak, amikor túlteljesíti a kitűzött célt. Ha több év (legalább 2-3 év) átlagában eléri a kitűzött hozamcélt, akkor sikeresnek mondhatjuk az alapot.

Alapkezelő felelőssége

Az alapkezelő abban érdekelt, hogy hozamot érjen el. Magyarországon az abszolút hozamú alapok esetében még nem is a lehető legnagyobb hozam a cél. Hanem a stabilan (minimális hozamingással) elérhető legnagyobb hozam. A befektetési alap kategória sajátja, hogy sikerdíj kerül felszámításra. Ez kézzel fogható motivációt jelent az alapkezelőnek. Ezen felül természetesen azért is törekszik hozam elérésére, hogy egyáltalán megmaradjon az állása. 

Mert az alapkezelő sorsa a befektetők kezében van: ha huzamosabban rosszul teljesít egy-egy alap, akkor nem érkezik több befektető az alapba, sőt a meglévőek is kiveszik a pénzüket. Egy bizonyos méret alatt pedig nem éri meg fenntartani egy alapot. 

Ezért a megoldás

Amennyiben befektetési alappal rendelkezünk, legalább fél évente célszerű megnézni, hogy hogyan teljesít. Fontos összehasonlítani a hasonló alapok teljesítményével is. Ez alapján kiderül, hogy mi választottunk rossz alapot, vagy a piac gyengélkedik átmenetileg.  Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a választott alapunk már középmezőnybe süllyedt, és egy év után sem javult a helyzete, akkor érdemes lehet lecserélni. De ne feledjük, hogy minél kockázatosabb alapot választottunk, annál mélyebb, és annál hosszabb ideig tartó hozamvisszaeséssel is számolnunk kell!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.