loading

Befektetési ígéretek és a valóság – drámai különbség

Kisebb e-mail dömpinget zúdítottunk magunkra a „Miben téved a leggazdagabb magyar nő?” írásunkkal. A levelek témája elsősorban arra koncentrálódott, hogy befektetéshez kötött életbiztosítással rendelkezem… megbántam… mit tehetnénk? Volt azonban egy olyan eset, mely az általános tanulságokon messze túlnyúlik, és mindenképpen megérdemli, hogy megosszuk a nagyközönséggel. Igazi pénzügyi horrorban volt részünk, de bízunk benne, hogy jelen írással sok embert megkímélünk felesleges és fájdalmas pofonoktól.

(Írásunk előzménye: Miben téved a leggazdagabb magyar nő?)

A legfontosabb: a történet elejétől a végéig megtörtént eseményeket, valós élethelyzetet mutat be, a benne szereplő személyek és cégek nevét azonban megváltoztattuk.

A történet főszereplőjét nevezzük Józsefnek. József évekkel ezelőtt egy nagy pénzügyi tanácsadó ernyője (nevezzük a céget Sztár Ügynök Kft-nek) alatt működő tanácsadótól azt a javaslatot kapta, hogy fektessen be egy befektetéshez kötött életbiztosításba. A
befektetett pénz nem kis hányadát elvesztette József. Egészen eddig csak a szokásos fájdalompontig jutott el a történet, azonban hetekkel ezelőtt új forduló következett. A Sztár Ügynök Kft. egy új tanácsadója felkereste és a következőket mondta el, illetve javasolta.

A múltban bekövetkezett jelentős veszteségek annak köszönhetők, hogy a befektetést nem menedzselte aktívan senki. Azaz senki nem figyelt rá, hogy mikor kellett volna kínai részvényekből magyar kötvényekre váltani…stb…stb… Ez azonban már a múlté, és
ha megbízást kapnak rá, akkor mindent elkövetnek, hogy az elveszett pénzt visszakeressék, sőt annál lényegesen többet is. 

Kidolgozásra került egy teljesen „
egyedülálló befektetési módszer” a következők szerint: az összes ügyfél pénzét azonos módon kezelik, a vezető elemző döntése értelmében mindenkinél egy adott pillanatban hajtják végre ugyanazt a befektetési átrendezést (mint leegyszerűsítve pl. az említett kínai részvényből magyar kötvénybe történő átrendezést). Amint eléri a portfólió az elképzelt hozamot, átrendezik a portfóliót kockázatmentes befektetésbe „pihenni”. Mindez egy egyszeri díjas unit-linked konstrukcióban történik meg (azaz befektetéshez kötött életbiztosításban, melynek kizárólag a szerződéskötéskor van befizetése). Évente körülbelül 6 portfólióváltás valósul meg.

A Sztár Ügynök Kft. csapat vállalja, hogy
5 év alatt 68% hozamot biztosít a befektetőnek minden költség levonása után. Mindezt úgy, hogy
tőkegaranciát vállalnak a befektetett tőkére!

Ez egészen egyszerűen szenzációs! Feltaláltuk a langyos vizet!
Mi a problémánk a Sztár Ügynök Kft. sztár csapatának kihagyhatatlan ajánlatával?

 1. Az „egyedülálló befektetési módszer” nem más, mint ahogy a befektetési alapokat kezelik, semmi új nem valósul meg. A legfőbb problémát az jelenti, hogy ezzel vagyonkezelés valósul meg, ami PSZÁF engedélyhez kötött tevékenység, sőt jelentős tőkekövetelménnyel bíró befektetési vállalkozás szükségeltetik hozzá. Nem csak abban lehetünk biztosak, hogy a szükséges tőke és felügyeleti engedélyi háttér nem áll rendelkezésre, de azt is kétségbe vonnánk, hogy felsőfokú pénzügyi végzettséggel rendelkezők kínálják ezt a szolgáltatást.
 2. A 68%-os hozam öt év alatt éves átlagban közel 11%-os hozam elérését jelenti. Hát kérem szépen, aki ma Európában éves szinten 11%-os átlagos hozamot tud produkálni, az megfullad az őt kereső befektetők tömegétől ráömlő pénztől… Mi azért nem feltétlenül tennénk rá túl nagy tétet, hogy 5%-os kockázatmentes hozam felett 6%pontos hozamtöbbletet a pénzügyi szerencselovagok saját csodamódszerükkel el tudnak érni…
 3. Tőkegarancia?! Mégis ki és hogyan adja ezt a tőkegaranciát? Nevenincs Kft. egy millió forintos alaptőkével? Az bizony parádés lesz, mert egyetlen ügyfél jelentősebb vesztesége felemészti az általa vállalt tőkegarancia nyomán keletkező kifizetési kötelezettséget… Elképesztően szívesen megnéznénk egy ilyen tőkegarancia vállalást írásba foglalva!
 4. Egy aktívan kezelt portfólió akár naponta változhat, nem lehet előre definiálni, hogy évente 6 átrendezés elegendő-e.
 5. Egész egyszerűen komplett nonszensz, hogy a megcélzott hozam elérése esetén lecserélésre kerül a portfólió és a pénzt pihentetni kezdik kockázatmentes befektetésben. Egy professzionális befektetés kezelésnél nem az a kérdés, hogy elértük-e az éves 11% hozamot, hanem az, hogy a meglévő befektetésünknek a várható jövőbeli értéke milyen valószínűséggel emelkedhet.
 6. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: ha valaki befektetést szeretne, akkor válasszon befektetést és ne vegyen hozzá kiskutyát, macskát, kerti törpét… vagy akár biztosítást. A befektetés legyen befektetés és ne hívják biztosításnak. Egyszerűen azért, mert drágább és rugalmatlanabb lesz a befektető számára.

Leginkább szomorúak tudunk lenni, hogy a fent leírt pénzügyi huncutságok (precízebb megfogalmazásban hozzá nem értők tudatos megtévesztése szabálytalan pénzügyi tevékenység révén) még mindig megtörténhetnek.

A magunk részéről csak javasolni tudjuk, hogy
befektetéshez válasszon mindenki befektetési alapot. Ha aktívan kezelt alapokra vágyik, akkor keresgéljen az abszolút hozamú alapok között. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
 • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

  Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Bajba kerülhetnek a vállalatok, 4-ből 1 dolgozó váltana a járvány után

  Rengeteg ember fontolgatja a munkahelyváltást az Egyesült Államokban. Csak arra várnak, hogy csendesüljön a járvány. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy megőrizzük a jól teljesítő alkalmazottakat? 2019-ben soha nem látott méreteket öltött a munkahelyváltások száma az USA-ban. Majd jött 2020. márciusa a koronavírussal, és néhány hét alatt 20,5 millió munkahely tűnt el a dolgozók átpártolási kedvével egyetemben. Azóta eltelt több...