Befektetési ígéretek és a valóság – drámai különbség

2013. 05. 04. szerző: bankmonitor

Kisebb e-mail dömpinget zúdítottunk magunkra a „Miben téved a leggazdagabb magyar nő?” írásunkkal. A levelek témája elsősorban arra koncentrálódott, hogy befektetéshez kötött életbiztosítással rendelkezem… megbántam… mit tehetnénk? Volt azonban egy olyan eset, mely az általános tanulságokon messze túlnyúlik, és mindenképpen megérdemli, hogy megosszuk a nagyközönséggel. Igazi pénzügyi horrorban volt részünk, de bízunk benne, hogy jelen írással sok embert megkímélünk felesleges és fájdalmas pofonoktól.

(Írásunk előzménye: Miben téved a leggazdagabb magyar nő?)

A legfontosabb: a történet elejétől a végéig megtörtént eseményeket, valós élethelyzetet mutat be, a benne szereplő személyek és cégek nevét azonban megváltoztattuk.

A történet főszereplőjét nevezzük Józsefnek. József évekkel ezelőtt egy nagy pénzügyi tanácsadó ernyője (nevezzük a céget Sztár Ügynök Kft-nek) alatt működő tanácsadótól azt a javaslatot kapta, hogy fektessen be egy befektetéshez kötött életbiztosításba. A
befektetett pénz nem kis hányadát elvesztette József. Egészen eddig csak a szokásos fájdalompontig jutott el a történet, azonban hetekkel ezelőtt új forduló következett. A Sztár Ügynök Kft. egy új tanácsadója felkereste és a következőket mondta el, illetve javasolta.

A múltban bekövetkezett jelentős veszteségek annak köszönhetők, hogy a befektetést nem menedzselte aktívan senki. Azaz senki nem figyelt rá, hogy mikor kellett volna kínai részvényekből magyar kötvényekre váltani…stb…stb… Ez azonban már a múlté, és
ha megbízást kapnak rá, akkor mindent elkövetnek, hogy az elveszett pénzt visszakeressék, sőt annál lényegesen többet is. 

Kidolgozásra került egy teljesen „
egyedülálló befektetési módszer” a következők szerint: az összes ügyfél pénzét azonos módon kezelik, a vezető elemző döntése értelmében mindenkinél egy adott pillanatban hajtják végre ugyanazt a befektetési átrendezést (mint leegyszerűsítve pl. az említett kínai részvényből magyar kötvénybe történő átrendezést). Amint eléri a portfólió az elképzelt hozamot, átrendezik a portfóliót kockázatmentes befektetésbe „pihenni”. Mindez egy egyszeri díjas unit-linked konstrukcióban történik meg (azaz befektetéshez kötött életbiztosításban, melynek kizárólag a szerződéskötéskor van befizetése). Évente körülbelül 6 portfólióváltás valósul meg.

A Sztár Ügynök Kft. csapat vállalja, hogy
5 év alatt 68% hozamot biztosít a befektetőnek minden költség levonása után. Mindezt úgy, hogy
tőkegaranciát vállalnak a befektetett tőkére!

Ez egészen egyszerűen szenzációs! Feltaláltuk a langyos vizet!
Mi a problémánk a Sztár Ügynök Kft. sztár csapatának kihagyhatatlan ajánlatával?

 1. Az „egyedülálló befektetési módszer” nem más, mint ahogy a befektetési alapokat kezelik, semmi új nem valósul meg. A legfőbb problémát az jelenti, hogy ezzel vagyonkezelés valósul meg, ami PSZÁF engedélyhez kötött tevékenység, sőt jelentős tőkekövetelménnyel bíró befektetési vállalkozás szükségeltetik hozzá. Nem csak abban lehetünk biztosak, hogy a szükséges tőke és felügyeleti engedélyi háttér nem áll rendelkezésre, de azt is kétségbe vonnánk, hogy felsőfokú pénzügyi végzettséggel rendelkezők kínálják ezt a szolgáltatást.
 2. A 68%-os hozam öt év alatt éves átlagban közel 11%-os hozam elérését jelenti. Hát kérem szépen, aki ma Európában éves szinten 11%-os átlagos hozamot tud produkálni, az megfullad az őt kereső befektetők tömegétől ráömlő pénztől… Mi azért nem feltétlenül tennénk rá túl nagy tétet, hogy 5%-os kockázatmentes hozam felett 6%pontos hozamtöbbletet a pénzügyi szerencselovagok saját csodamódszerükkel el tudnak érni…
 3. Tőkegarancia?! Mégis ki és hogyan adja ezt a tőkegaranciát? Nevenincs Kft. egy millió forintos alaptőkével? Az bizony parádés lesz, mert egyetlen ügyfél jelentősebb vesztesége felemészti az általa vállalt tőkegarancia nyomán keletkező kifizetési kötelezettséget… Elképesztően szívesen megnéznénk egy ilyen tőkegarancia vállalást írásba foglalva!
 4. Egy aktívan kezelt portfólió akár naponta változhat, nem lehet előre definiálni, hogy évente 6 átrendezés elegendő-e.
 5. Egész egyszerűen komplett nonszensz, hogy a megcélzott hozam elérése esetén lecserélésre kerül a portfólió és a pénzt pihentetni kezdik kockázatmentes befektetésben. Egy professzionális befektetés kezelésnél nem az a kérdés, hogy elértük-e az éves 11% hozamot, hanem az, hogy a meglévő befektetésünknek a várható jövőbeli értéke milyen valószínűséggel emelkedhet.
 6. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: ha valaki befektetést szeretne, akkor válasszon befektetést és ne vegyen hozzá kiskutyát, macskát, kerti törpét… vagy akár biztosítást. A befektetés legyen befektetés és ne hívják biztosításnak. Egyszerűen azért, mert drágább és rugalmatlanabb lesz a befektető számára.

Leginkább szomorúak tudunk lenni, hogy a fent leírt pénzügyi huncutságok (precízebb megfogalmazásban hozzá nem értők tudatos megtévesztése szabálytalan pénzügyi tevékenység révén) még mindig megtörténhetnek.

A magunk részéről csak javasolni tudjuk, hogy
befektetéshez válasszon mindenki befektetési alapot. Ha aktívan kezelt alapokra vágyik, akkor keresgéljen az abszolút hozamú alapok között. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. csaba46

  Tisztelt Banknonitor !
  Arra a kérdésre várom én is Önöktől a választ sok sosrstársammal, ” hogy befektetéshez kötött életbiztosítással rendelkezem… megbántam… mit tehetnénk? ”
  Köszönettel, és üdvözlettel:
  Sz.Csaba

  2013.05.07.06:47

 2. bankmonitor.hu

  Kedves Csaba,

  a konkrét helyeztben nagyon fontos kérdés, hogy ki milyen szerződéssel rendelkezik, hol tart a futamidőben, milyen racionális (!) szerződés megszüntetési lehetőségei vannak és így tovább… Általánosságban nem lehet érvényes szabályt meghatározni.

  2013.05.07.07:01

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: 8 évre ezeket érdemes leakasztani a polcról!

2018. 05. 23.

Vannak időszakok, amikor a lakástakarék nemcsak a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően olyan jó választás, hanem egyéb akciók is kapcsolódnak a kötéshez. A Bankmonitor alapvetően két érdeklődő típussal találkozott: az egyik...

10 millió 40 év felett a CSOK-kal? A válasz igen!

2018. 05. 22.

„2000-ben meglévő 3 gyermekünkre felvettük a szocpolt (2,2 millió forintot). Gyermekeink 1993, 1996, 2000 és 2012-ben születtek (a legidősebb novemberben tölti be a 25 évét). Az első két gyermek főiskola...

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Blogajánló

 • alapblog

  Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

  Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.