Betöltés

Bitcoin: veszélyes vagy sem?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-02-21

Léteznek olyan fizetőeszközök, amelyek csak a virtuális világban léteznek. Ezek közül talán a Bitcoin a legismertebb. A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben fontosnak tartotta, hogy közleményeben hívja fel a figyelmet a virtuális pénzek kockázataira. De vajon valósak ezek a félelmek?

Mi a Bitcoin?

A legismertebb virtuális fizetőeszköz, a Bitcoin alig néhány éve, 2008 óta létezik. Hogy pontosan ki találta ki, azt nem lehet tudni. Emlegetnek egy Satoshi Nakamo nevű embert éppúgy, mint számítógépes programozók egy csoportját. Bitcoinhoz egy számítógépes program segítségével juthatunk úgynevezett bányászat útján, de kaphatunk virtuális pénzt rendes fizetőeszközökért cserébe vagy bizonyos áruk és szolgáltatások ellenértékeként is.

A Bitcoin számlát saját számítógépén bárki létrehozhat, aztán azon keresztül online fizethet. A megoldás rendkívül olcsó, mert a rendszer a pénzkibocsátásért egyébként felelős központi bankok nélkül a használók direkt kapcsolatán keresztül működik.

Miért veszélyes a Bitcoin a jegybank szerint?

Az MNB szerint a virtuális fizetőeszköznek pont az a hátránya, amit mások előnyeként szoktak emlegetni: nincs mögötte semmiféle bank. Emiatt értelemszerűen semmiféle hatóságnak nincs hatása a Bitcoin forgalmára. Ha tehát törvényes fizetőeszközért szeretnénk venni Bitcoint, akkor semmiféle garancia nincs arra, hogy a pénzünkért kapunk is valamit.  Pórul járva pedig nincs hatóság, amelynél érvényesíthetnénk jogainkat.

Ha valaki feltöri a számítógépünket és ellopja virtuális pénzünket, akkor kártalanításra sincs mód, miközben ha bankból vagy bankkártyáról tűnik el a pénzünk, akkor erre van mód. A jegybank arra is felhívja a figyelmet: a virtuális fizetőeszköz „árfolyama” összevissza csapkod, így nehéz pontosan kiszámolni mennyit is ér „virtuális vagyonunk”. Ugyanezen okból kifolyólag kockázatos ezzel fizetni is.

A felsorolt kockázatok miatt Kína és Oroszország már betiltotta a Bitcoin használatát, de figyelmeztetést adott ki vele kapcsolatban az Európai Bankhatóság és a indiai jegybank is.

Mit mondanak a Bitcoin hívei?

Aki hisz a Bitcoinban, az inkább a készpénzhez hasonlítja, hiszen bank közbeiktatása nélkül személyek között használják fizetésre. Éppen ezért értelemszerűen ugyanazok a kockázatai is, mint a készpénznek: ellophatják és el is lehet veszíteni. 

A Bitcoinnak azonban van előnye a bankjegyekkel szemben: nem lehet hamisítani, hiszen nem egyetlen számítógépen van jelen, hanem számítógépek hálózata működteti. Egy csalás végrehajtásához így aztán az összes hálózatban lévő gépen meg kellene hamisítani az adatokat. A virtuális fizetőeszközökkel, például a bankkártyával szemben a Bitcoinnal történő fizetéshez nem kell semmiféle adatot megadni, így ezeket az adatokat ellopni, azokkal visszaélni sem lehet.

Eyg amerikai bíróság már kimondta: a Bitcoin pénznek tekinthető. Már létezik papírpénzként is. Akik hisznek benne, azok szerint el fogja söpörni a hagyományos pénzügyi rendszert, emiatt a bankok félnek a Bitcointól és megpróbálják lassítani a terjedését vagy illegálissá tenni a használatát.

Amíg a virtuális pénz átveszi a hagyományos pénz szerepét, addig sem mindegy, mennyit fizetünk saját pénzünk használatáért. Kalkulátorunk segítségével megnézheted, hol a legolcsóbb a számodra a számlavezetés.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetésnél a legfontosabb: dönts felelősen, ne veszíts pénzt!

2018. 10. 05.

Cikkünkben megmutatjuk, mit érdemes fontolóra vennünk, amikor a pénzünket befektetjük. Először bemutatunk két, veszélyeket felelevenítő példát, utána pedig felajánlunk helyettük 2 értelmesebb alternatív lehetőséget arra, ha a pénzedet be szeretnéd...

Nem vár összeomlást a Bitcointól a híres magyar milliárdos

2018. 01. 26.

Soros György a davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédet, ahol többek között az újságírói kérdésekre válaszolva beszélt a Bitocinról és a blokklánc technológiáról. A Bitcoint buboréknak tartja, viszont nem gondolná, hogy...

Blogajánló

  • alapblog

    Párbeszéd a gazdaságról 18.

    Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.