Biztosítási védelem szingliknek

Biztosítási védelem szingliknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-19
 

Sokszor érveltünk amellett, hogy az életbiztosítás elsősorban a család védelmében fontos. De miért jó a biztosítási védelem annak, akinek nincs családja? Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár egy biztosítás, ha egyedül élsz.

Kit tekintünk szinglinek?

A szingli elnevezés az 1970-es években jelent meg először Európában. Az Egyesült Államokból származó fogalomra a tartós párkapcsolat nélkül élő fiatalok életmódjaként tekintettek.

Egy a témával foglalkozó hazai tanulmány szerint a szinglik azok a nőtlen, hajadon családi állapotúak, akiknek nincs élettársuk, se gyermekük, egyedül élnek egy háztartásban, életkoruk 20–49 év közé tehető.

A 2011-es népszámláláskor 200 ezer szingli élt Magyarországon, legtöbbjük nagyvárosokban. Az Európai Unióban az egyszemélyes háztartások aránya több, mint 30 százalék, hazánk a középmezőnyhöz tartozott.

Mivel az életmódunkban nem történt lényeges változás azóta, így az adatok valószínűleg ma is helytállóak. A karrierépítés, az önmegvalósítás, a függetlenség mindennél fontosabb lett, és csak ez után következik a párkapcsolat, a család.

Hirdetés

Hirdetés

Miért jó egy biztosítás, ha egyedülálló?

Ha te is egyedül élsz, gyermek nélkül, az anyagi lehetőségeid csak tőled függnek, csak magadra számíthatsz. A karriered, a jövedelmed a te kezedben van. Ezért még fontosabb, hogy előre tervezz, hogy a váratlan helyzetekben is biztonságban legyél.

Az életbiztosítási védelem elsősorban a családoknak szól, hiszen a családi kasszából kieső jövedelmed pótlását tudod ezzel biztosítani. Szinglikét a te esetedben más a helyzet. Olyan biztosításra van szükséged, amellyel önmagadról tudsz gondoskodni.

Két lehetőség van arra, hogy a saját biztosítási védelmedet maximálisan biztosítsd.

  • Az első megoldás az, hogy egy életbiztosítást vásárolsz, de az életbiztosítási összeget alacsony szintre állítod be, így az alapbiztosításod nem kerül sokba, és vásárolsz hozzá olyan baleset-, egészségbiztosítási kiegészítőket, amelyekre szükséged van a saját biztonságod érdekében. Ennek az az előnye, hogy ha változik az élethelyzeted és mégis családalapításban fogsz gondolkozni, akkor már van egy életbiztosításod, amit fiatalabb korodban kötöttél így a díja jóval kedvezőbb. A biztosítási összegen pedig tudsz a biztosítási időszak alatt is változtatni, ha már gondoskodni akarsz valakiről.
  • A másik módszer, hogy nem kiegészítő biztosítások formájában veszed meg a neked megfelelő biztosítási védelmet, hanem önálló biztosítások formájában, életbiztosítási fedezet nélkül. Van olyan biztosító, amelyik önálló biztosításként is elérhetővé teszi az amúgy kiegészítő fedezeteket.

Milyen biztosítási védelem a neked megfelelő?

Mivel az egyszemélyes háztartásodban te vagy a családfenntartó, a jövedelmed kiesése okozhatja számodra a legnagyobb problémát. Baleset-, és egészségbiztosításokkal viszont tudsz olyan védelemhez jutni, ami egyrészt megkönnyítheti a kieső bevételeid pótlását, másrészt a felépülésben is segíthet. Melyek lehetnek ezek?

Balesetbiztosítások

Egyszerű és könnyen megköthető biztosítások. Különböző, csak balesetből eredő műtétek, kórházi ápolás, keresőképtelenség, égés, csonttörés esetére nyújt védelmet. Alacsony díjkategóriába tartozó termékek, amelyekből nagyon sokféle található a biztosítási piacon.

Egészségbiztosítások

Egészségbiztosításokból is nagy a választék a piacon. Ezek közül kiemelünk néhányat, ami fontos lehet a számodra:

  • Keresőképtelenségre szóló biztosítás: ha betegség vagy baleset következtében nem tudsz dolgozni, a táppénzes napok alatt a jövedelmed csökkenését kompenzálhatod ezzel a kiegészítővel, amely a táppénz egy bizonyos napjától nyújtja a jövedelemkiegészítést.
  • Kórházi napi térítésre szóló biztosítás: ha kórházba kerülsz, ez a kiegészítő segíthet. A keresőképtelenségi kiegészítőhöz hasonlóan napi térítést nyújt. A szolgáltatás nagysága attól függ, hogy hány napot töltesz kórházban. Előre meghatározhatod, hogy mennyi legyen a napi térítés összege.
  • Maradandó egészségkárosodásra szóló biztosítás: ha a rokkantság fokozata eléri a szerződésben meghatározott mértéket, akkor a biztosító kifizeti azt az összeget, amit a szerződéskötéskor te határoztál meg.
  • Kritikus betegségekre szóló biztosítás: az életet veszélyeztető betegségek diagnosztizálása esetén fizeti ki a biztosítási összeget, így a gyógykezelés és a rehabilitáció költségeit is ki tudod fizetni.

A következő ábrán néhány biztosítás átlagos árát mutatjuk be különböző életkorokban. A piacon található biztosítási termékek tényleges díja ettől kismértékben eltérhet. A biztosítások ára a tartam teljes ideje alatt állandó, nem változik az életkor növekedésével.

A kockázati életbiztosítás és néhány kiegészítőjének havi díja különböző életkorokban

Van olyan biztosító, ahol az egyes biztosítástípusok önállóan is megköthetők, nemcsak kiegészítőként.

Kalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne számodra néhány jellemző biztosítás. A kalkulátorban regisztrálni is tudsz, hogy segíthessünk kiválasztani a számodra legjobb terméket.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Nem minden egyedülálló szingli

Magyarországon több mint 500 ezer azoknak a családoknak a száma, ahol a gyermeket vagy gyermekeket egy szülő neveli. Ők nem tartoznak a szingli kategóriába, mert nem egyedül élnek, hanem gyerekekkel. A biztosítási védelem itt még inkább szükséges, mivel csak egy kereset biztosítja a család megélhetését. Ha egyedül neveled gyermekeidet, vagyis egyedül vagy családfenntartó és történik veled valami, akkor nincs, aki pótolja a kieső jövedelmedet. Ekkor segíthet egy életbiztosítás és a kiegészítők.

A biztosítási védelem még fontosabb, ha hitelt vettél fel, hogy a törlesztést a bank fel ne valaki másnak kelljen megoldania helyetted.

Összefoglalás

A karrierépítés és az önmegvalósítás jelenlegi életformánk fontos része, amit gyakran a környezetünk is támogat. Lehet, hogy úgy döntesz, hogy egyedül éled le az életed, de mindig jöhet valami, vagy valaki, aki miatt változtathatsz az elképzeléseiden. Akárhogyan is alakul az életed, valószínűleg te is az anyagi biztonságra törekszel, ezért dolgozol. Biztosítási szerződésekkel a váratlan helyzetek ellen tudsz védekezni, hogy amit elértél, az meg is maradjon.

A Bankmonitor munkatársai segítenek abban, hogy a számodra legmegfelelőbb biztosítási konstrukciót válaszd az elérhető termékek közül. Regisztrálj kalkulátorunkon keresztül, hogy bemutathassuk a hozzád illő választékot.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés