Betöltés

Bődületes összeget költenénk lakásra – Itt vannak a friss számok!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-10

Egy friss felmérés alapján a lakáspiac a következő években is gőzerővel menetelhet tovább. Míg 2016-ban 150 ezer lakástranzakció volt hazánkban, addig optimista becslések szerint akár 200 ezer fölé is mehetünk az előttünk álló években. Más oldalról megfogva a kérdést, egyre jobban rá leszünk utalva a lakáshitelre, ami évente alsó hangon is 600 milliárd forinttal emelkedhet a hitelállomány az új kihelyezések jóvoltából. Nincs mese, nagyon észnél kell lenni és körbenézni a hitelek között, hogy igazán jó döntést hozhassunk.

A közelmúltban tette közzé a K&H a biztos jövő indexét, melyben többek között arra is rákérdeztek, hogy a következő három évben ki és milyen forrásból vásárolna lakást. A 30-59 éves korosztályból a felmérés szerint minden harmadik ember szeretne saját lakást venni, miközben egy éve az arányuk 26% volt.

Nem meglepő, hogy elsősorban azoknak van lakáscéljuk, akik a 30-as korosztályból kerülnek ki, budapestiek és magas jövedelemmel rendelkeznek. Bár, ha megnézzük a jelenlegi lakásárakat, akkor éppen a fővárosiaknak lesz nehéz dolguk, ugyanis itt már az is csoda, ha 450-500 ezer forintos négyzetméterár alatt kapnak lakást.

Érdemes viszont azt is megjegyezni, hogy egyelőre ez csak remény, a valóban nagyon komolyan vásároláson gondolkozók kevesebben vannak (17%). Fontos adalék, hogy a közölt adatok szerint csak minden negyedik vásároló tudná a szükséges vételárat saját erőből fedezni. További 27% kisebb részben kényszerülne lakáshitelt felvenni, míg a maradék 49% fele-fele részben hitelből és önerőből vásárolna.

A fenti adatok bőven elegendőek ahhoz, hogy egy gyors becslést adhassunk arra vonatkozóan, hogy a következő években mennyi lakás találhat gazdára. A KSH korfája szerint most az említett korosztály 4 millió főből áll, közülük 1,3 millió fő szeretne vásárolni. A szűkebb halmaz a komoly érdeklődőket tartalmazza, itt körülbelül 700 ezren vannak.

Mivel a kérdés a következő 3 évre vonatkozott, ezért ezt a számot el kell osztani hárommal és megkapjuk, hogy ha egyenletesen, minden évben ugyanannyi lakást vennének, akkor mennyit tranzakcióra kerülne sor. Azt se felejtsük el, hogy legtöbbször párok, családok vásárolnak, vagyis még ezt a számot is felezni kell.

Mindent egybevéve a felmérés szerint a következő 3 évben igazán nagy érdeklődésre lehet számítani, jellemzően 120-220 ezer között lehet a tranzakciók száma. Összehasonlításul, tavaly 150 ezer körül volt a lakástranzakciók száma és a 2000-es évek elején a csúcsok idején 260 ezer körül volt a tranzakciószám.

Tavaly a KSH szerint a folyósított lakáshitelek esetében azt láthattuk, hogy 85 ezer szerződés esetében 456 milliárd forintos hitelt fizettek ki. Az átlag ezek alapján 5,4 millió forint körül mozgott, bár nagy eltérések voltak, például az új lakásokra 6,8 millió forintot vettek fel átlagban.

Annyiban könnyű dolgunk van, hogy a következő években a lakáspiac menetelésével összhangban a kihelyezett hitelek összege is párhuzamosan növekedhet. Az is biztos, hogy egyre nagyobb arányban fognak a vásárolók hitelre hagyatkozni. A felmérésre visszautalva, az elég optimista, hogy a vásárolók közel felének elegendő lesz 50-50%-ban megosztania a hitelt és az önerőt.

Ezek alapján nem lennénk meglepődve, hogy átlagos folyósítás mellett a teljes hitelállomány csak a friss hitelek miatt évente legalább 600 milliárd forinttal emelkedne meg. De egy vártnál nagyobb vételi erő mellett az is elképzelhető, hogy az utóbbi 15 év maximuma (közel 1000 milliárdos összeg) is megdől.

Ha hasonló helyzetben vagy és érdekelt lennél lakáshitel felvételében, akkor nézd meg a kalkulátorunkat, amivel megtalálhatod a számodra legjobb lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.