Büntetés nélkül eladhatod a zöld hitelből vásárolt új lakásodat!

Büntetés nélkül eladhatod a zöld hitelből vásárolt új lakásodat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-19
 

A fix, 2,5 százalékos kamatozású zöld hitel egy igen kedvező lehetőség az új lakást vásárlók, építkezők számára. A kedvezményekért cserébe azonban teljesítened kell a zöld hitel igénylési feltételeit, ezek egyike alapján 10 évig a megvásárolt, felépített ingatlanban szükséges élned. De mi történik akkor, ha eladnád a lakást valamikor a 10 év során? A válasz igen kedvező lehet sok érdeklődő számára.

Új lakást keresel, esetleg építkeznél? Az október 4-től elérhető zöld hitel óriási lehetőséget biztosít számodra. Hiszen a kölcsön kamata futamidő végéig fix 2,5 százalék, a maximális hitelösszeg pedig 70 millió forint. Ilyen kedvező feltételekkel eddig nem találhattál a hitelpiacon lakáskölcsönt. Sőt ebből a 70 millió forintból 10/15 millió forint akár kamatmentes is lehet, amennyiben legalább két gyermek után igénybe veszed a csok támogatást is. (Legfeljebb 10 millió forint lehet a kamatmentes kölcsön összege, ha két gyermek után használnád ki a csok-ot. Az „ingyen hitel” összege pedig elérheti a 15 millió forintot, amennyiben legalább 3 gyermek után vennéd fel a családi otthonteremtési kedvezményt.)

Hirdetés

Hirdetés

Mi a zöld hitel igénylésének feltétele?

A kedvező kondíciókért cserébe azonban számtalan feltételt is teljesítened kell:

  • Kizárólag újépítésű lakás vásárlására, építésére fordítható a kölcsön.
  • Csak alacsony energiaigényű ingatlan finanszírozható meg a kölcsönből. (Az energetikai besorolásnak el kell érnie a „BB” kategóriát, a primer energiaigény pedig nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.)
  • Egy adósnak egy zöld hitele lehet.
  • Az adós mellett még legfeljebb további 3 adóstárs szerepelhet az ügyletben.
  • Kizárólag az adós és a társigénylők szerezhetnek az ingatlanban tulajdonjogot.
  • Minden tulajdonszerzőnek legalább 10 évig életvitelszerűen a lakásban kell élnie.

10 év hosszú időnek tűnik, addig simán változhat az élethelyzeted, ami miatt elköltöznél a megvásárolt lakásból. Ha például fiatal egyedülálló vagy, akkor jó eséllyel jelenleg garzon lakást keresel. Viszont könnyen lehet, hogy 10 éven belül családot alapítanál, úgy pedig már kicsi lenne számodra, számotokra a kinézett lakás.

Ha eladod az ingatlant és előtörleszted a hitelt, akkor ez nem jár számodra semmilyen negatív hatással. De hogy is lehet ez? Ennek megértéséhez érdemes átnézni azt, hogy milyen büntetést kaphatnak a zöld hitel feltételeit megsértők.

A jogosulatlan időszakra büntetőkamatot kell fizetned

Több következménye is lehet a feltételek megsértésének. (Ezekről ebben a cikkben olvashatsz részleteket.) A lényeges az, hogy a kölcsön kamata a szabálysértéstől kezdődően megemelkedne – nagyságrendileg egy piaci kölcsön kamatszintjére -, vagyis a törlesztőrészleted is megnőne.

Emellett a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő büntetőkamatot kell fizetned: ennek mértéke október 20-ától 3,6 százalék lenne. Ezt a kamatot a felvett hitelösszeg után kell megfizetned méghozzá arra az időszakra, amely alatt valamely feltételt megsértettél.

Nézzük meg ezt egy lakás értékesítésének példáján  keresztül, tegyük fel, hogy a zöld hitelt is előtörlesztenéd az ingatlan eladásakor. Ebben az esetben a kamatemelkedés már nem fogja érinteni a kölcsönödet, hiszen azt az eladással egy időben kifizetted. A büntetőkamatot pedig arra az időszakra kellene megfizetned, amely alatt megsértetted a feltételt: ha a ház eladásáig az ingatlanban laktál, akkor nem sértetted meg ezt az elvárást a kölcsön előtörlesztéséig, vagyis a büntetőkamat sem kellene fizetned.

Ha a vásárláshoz csok támogatást is igénybe vettél, akkor a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó feltételeket is teljesítened kell és azok megsértése a csok-ra vonatkozó jogszabályban szereplő következményeket vonja maga után. (Vagyis elképzelhető, hogy a zöld hitelre nem kell büntetést fizetned, a csok támogatásra viszont igen.)

Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

 

Hirdetés
Hirdetés