Céges hitelkiváltás bővülő hitelkeret és alacsonyabb banki költségek mellett? Igen!

Céges hitelkiváltás bővülő hitelkeret és alacsonyabb banki költségek mellett? Igen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-19
 

Sokkal többet is nyerhet egy cég hiteleinek kiváltásával, átstrukturálásával, mint azt sokan gondolnák. Például, akár magasabb hitelösszeget, mégpedig alacsonyabb havi fizetési kötelezettség mellett. Mindez persze akkor éri meg, ha a hitelköltségünk is alacsonyabb lesz, de ez egyáltalán nem lehetetlen, sőt!! Mutatunk egy konkrét példát.

Az időről-időre felmerülő plusz forrásigény a fejlődő cégek természetes velejárója. Különböző időpontokban felvett folyószámla- és forgóeszköz hitele, esetleg egy-egy beruházási hitele ma már sok vállalkozásnak van, ezek futamideje és persze árazása pedig jó eséllyel különböző. Egy idő után a kötelezettségek káosza azonban átláthatatlanná válik, nem beszélve arról, hogy a költséghatékonyságtól is folyamatosan távolodunk.

Van egy pont, ahol meg kell állni, mert megéri tabula rasát csinálni, megvizsgálni meglévő hitelállományunkat:

  • Mekkora összegű banki forrás áll a rendelkezésünkre? – Működésünk (bővülésünk, terjeszkedésünk) igényelne még további banki forrás bevonást?
  • A hitelstruktúránk kényelmesen szolgálja a működési forrás igényünket? – A napi kapkodásban nem követtünk-e el olyan hibát, hogy hosszabb távon megtérülő beruházásainkat rövidebb futamidejű hitellel oldottuk meg?
  • Mindezt a banki forrást milyen költségek mellett kapjuk meg? – Itt fontos, hogy a hitelhez kapcsolódó egyéb díjakat – pl. kezelési költség – se hagyjuk ki a számításunkból!
  • Mekkora összegű a törlesztést (tőke és kamat) jelent ez havi vagy éves szinten a cégünknek? – Ezt a rendelkezésünkre álló hitelnagyság mellett a hitelek futamideje is meghatározza.
  • A rendelkezésünkre bocsátott banki forrásokért cserébe milyen kötelezettségeket vállaltunk – pl. kellett-e ingatlanfedezetet biztosítanunk valamelyik hitel mögé, esetleg magántulajdonunkban lévő értékpapírjainkat lekötni jó pár évre egy lombard hitelkonstrukcióban.

Hirdetés

Hirdetés

Hol van az a pont, amikor el kell kezdeni a rendrakást?

Kettőnél több hitel esetében már érdemes elkezdeni ezen gondolkozni. Főként, ha azokat a hiteleket korábban vettük fel, illetve ha éppen újabb hiteligényünk jelentkezik. Az újabb hiteligénnyel – melyet kifeszített finanszírozás esetén meglévő bankunk már nem is biztos, hogy teljesíteni kíván számunkra – ajánlott párhuzamosan több bankot is megkeresni, és ajánlatot kérni tőlük.

A mai banki környezetben sokszor találkozhatunk azzal, hogy egy új ügyfél megszerzése érdekében sokkal több mindenre hajlandók a bankok – magasabb hitelösszeg, alacsonyabb kamatozás –, mint amit a már meglévő ügyfelek megtartásáért bevállalnak. Tisztelet persze a kivételnek, amikor ráébrednek a bankok arra – vagy épp versenytársak bevonásával mi magunk ébresztjük rá őket -, hogy akár el is veszíthetik eddig biztosnak számító jó ügyfelüket.

Az új hiteligénnyel párhuzamosan indított hitelcsomag felülvizsgálat meglepő eredményeket hozhat:

  • Megemelt teljes hitelkeret
  • Alacsonyabb kamatszint
  • Mindez havi/éves szinten alacsonyabb hiteltörlesztő részletek mellett
  • Egyszerűbb, követhetőbb hitelstruktúra

+ Ha figyelünk rá, bónuszként még bankszámla költségeinken is nagyot foghatunk!

Nézd meg kalkulátorunk segítségével, hogy céged mekkora hitelösszegben gondolkozhat meglévő hitelinek kiváltása mellett:

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

Milyen eredményeket hozhat az átstrukturálás? Jöjjön egy konkrét példa!

Egy éves szinten 300 millió forint árbevétellel rendelkező társaság már kimaxolta 83 millió forintos összes hitelkitettségét, ami 6 különböző hitelből állt össze: Széchenyi Forgóeszköz hitelek (3 különböző időpontban felvett), folyószámlahitel (saját banki konstrukció), hosszú távú eseti hitel (szintén saját banki konstrukcióban), illetve a ráadás egy lombard hitel, melynek felvételét a tulajdonosok által biztosított értékpapírfedezet tette lehetővé. Utóbbi tehát tulajdonosi szempontból biztosítéki oldalon egy lekötött forrás.

A bankok versenyeztetését követő újrastrukturálás eredményeként az új, letisztult hitelszerkezetben nagyobb rendelkezésre álló összes banki forrás mellet két olcsóbb hitele lett a vállalkozásnak: egy folyószámlahitel és egy forgóeszköz hitel. Mindez tárgyi fedezetek bevonása nélkül, a korábbi lombard hitel fedezetéül szolgáló lekötött banki betétek felszabadításával, miközben a havi fizetési kötelezettség is alacsonyabb lett:

  • +30% banki forrás
  • -30%-os kamatszint
  • -20% havi tőke+kamat fizetési kötelezettség
  • +bónusz 30%-os éves költségmegtakarítás a bankszámla költségeken!

Hirdetés
Hirdetés