Céges hitelre van szüksége? Fontos, hogy tudatosan keressen!

Céges hitelre van szüksége? Fontos, hogy tudatosan keressen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-30 Frissítve: 2021-07-01
 

Az élet számos más területéhez hasonlóan a hitelfelvételnél is nagyon fontos a tudatosság. Vagyis tudnunk kell, hogy pontosan milyen célra, milyen összegű céges hitelt szeretnénk felvenni, s tervünknek kell lenni arra is, hogy milyen ütemben fogjuk majd azt visszafizetni.

Ha ezekkel tisztában vagyunk, jóval könnyebb dolgunk van, s kisebb eséllyel leszünk áldozatai a különböző reklámoknak, amelyek – mivel nem az igényeinket, hanem egy adott bank kínálatát közvetítik – nem biztos, hogy alkalmasak épp a mi egyedi igényeink kielégítésére. Például lehet, hogy vállalkozásunk nem is kaphatja meg az agyonreklámozott hitelt, vagy ha fel is vehetjük, nem biztos, hogy később nem bánjuk meg, amiért nem egy másik terméket választottunk.

Testre szabott megoldások

Jó példa erre a március 8-tól elérhető kamatmentes újraindítási gyorskölcsön, közismertebb nevén az „ingyenhitel”, amely első látásra ugyan rendkívül vonzó hitelterméknek tűnik, de tisztában kell lenni azzal, hogy csak a vállalkozások egy része (bizonyos tevékenységi körökben működő cégek) számára elérhető. S ha fel is tudjuk venni, akkor szembesülünk azzal, hogy milyen adminisztrációs terhekkel jár a felhasználása, amit nem biztos, hogy akarunk vállalni.

Hasonlóan jól hangzik a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! hitelprogramjának kéthetes hitelbírálati ideje és a maximum 2,5%-os éves kamatszintje is, de azt tudnunk kell, hogy a bankok számára előírt kéthetes elbírálási idő, csak a teljes hiteldokumentáció beérkezésekor indul, amelyet sok esetben – különösen nagyobb összegű beruházási hitelek esetében – nem is annyira könnyű összeállítani. A persze számolni kell azzal is, hogy bár a banknak valóban legfeljebb 2,5%-ot kell majd fizetnünk kamatként, de a bankon kívül még vannak olyan harmadik felek, akik felé fizetési kötelezettségünk lesz – például az állami hitelgarancia-szervezetnek, amely számos esetben a visszafizetés fedezetét biztosítja. Ezzel együtt egyébként az utóbbi időszakban ez a konstrukció volt a legnépszerűbb a vállalkozások körében: a Magyar Nemzeti Bank márciusi statisztikái szerint a tavalyi negyedévben az új KKV-hitelek mintegy 90%-át az NHP Hajrá! hitelprogram keretében vették fel a vállalkozások.

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Hirdetés

Hirdetés

Adott célhoz a legjobbat

Számos hitelcélt képesek kielégíteni a Kavosz Széchenyi Kártya-kríziskonstrukciói is, amelyek elérhetőségét éppen március elején tolták ki egészen az év végéig. A kríziskonstrukciókba tartozó hatféle hitel közül szinte biztosan találunk olyat, ami a vállalkozásunk számára segítség lehet, de csak akkor, ha tudjuk, pontosan milyen célt is szeretnénk elérni. Célszerű átnézni, hogy melyik az a kölcsönfajta, amely a fő jellemzői – futamidő, vagy a visszatörlesztés ütemezése – alapján alkalmas lehet az igényeink kielégítésére. Ugyanez a helyzet azokkal a célzott hitelekkel is, amelyeket speciálisan a vállalkozások egy része számára fejlesztettek ki – mint az Agrár Széchenyi Kártya, a Turisztikai Kártya, az Eximbank Kárenyhítő hitelei, vagy a már említett ingyenhitel – hiszen még ha a támogatott célcsoportba is tartozunk, cseppet sem biztos, hogy éppen ez lesz a számunkra, az adott hitelcélhoz legjobban illő konstrukció.

Egy szó, mint száz, nem érdemes tehát csak a reklámok alapján tájékozódni a számunkra alkalmas hitel kiválasztásánál. Jobban járunk, ha a már említett módon azonosítjuk, specifikáljuk a hitelcélt és leszűkítjük a szóba jöhető hitelek körét. Akár úgy, hogy ehhez igénybe vesszük egy, a hitelkonstrukciókat jól ismerő tanácsadó segítségét.

Hitelcélok és banki elvárások

A hitelcél azonosítása azért is nagyon fontos, mert ezáltal egyértelműsíthető, hogy milyen elvárásokkal találkozunk majd a hitelező bankok részéről. Teljesen más ugyanis egy szabad felhasználású hitel feltételrendszere, mint egy célhoz kötött felhasználású kölcsöné. Egy beruházási hitel esetén például gondolni kell arra, hogy a bank a beruházási költségvetés egy részét önerőként kéri felmutatni, s csak ennek elköltése után lesz hajlandó a hitelt kiutalni. Ha ingatlant szeretnénk vásárolni a hitelből a vállalkozás számára, akkor fontos, hogy a megvásárlásra kerülő ingatlan rendezett jogi hátterű legyen. Ha készletek finanszírozását jelöljük meg hitelcélként, akkor fontos, hogy a társasági szerződésben szereplő tevékenységünkhöz valóban szükséges legyen különböző anyagokra vagy árukra. Ha pedig munkahely-megtartó hitelt igénylünk, akkor igencsak tisztában kell lennünk a vállalkozásunk létszám- és béradataival visszamenőlegesen is.

A Bankmonitor vállalati kalkulátorával itt megnézheted, hogy a céged év végi számai alapján milyen összegű hitel felvételére alkalmas az MHP Hajrá! növekedési hitel, vagy a Kavosz Széchenyi Kártya programjában!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés