Cégvásárlás hitelből: hogyan oldható meg?

Cégvásárlás hitelből: hogyan oldható meg?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-08-11
 

A ma elérhető legolcsóbb hitel az MNB által finanszírozott Növekedési Hitelprogram (NHP) a maga maximum 2,5%-os kamatával. Mióta az NHP felhasználását kiterjesztették cégfelvásárlás finanszírozására, a Bankmonitor is több ilyen ügyletet végigkísért. Alábbiakban azokat a specialitásokat kívánjuk megosztani, melyek egy-egy ilyen hitelhez kapcsolódónak. Figyelem, gyakorlati ismeretek következnek!

A cégfelvásárlás hitelből történő finanszírozása egyike a legbonyolultabb banki tevékenységnek, hiszen olyan kockázatok is megjelennek, melyek egy normál bankhitelnél nem. A teljesség igénye nélkül néhány példa ezen kockázatokra: 

  • hogyan alakul a megvásárolt cég profitabilitása az új tulajdonos irányítása alatt
  • okoz-e menedzsment problémákat a felvásárló cégnél az új cég irányításának átvétele
  • hogyan reagálnak a vevők a felvásárlásra
  • tartogat-e múlthoz kapcsolódó adókockázatot a felvásárolt cég

Mindebből az következik, hogy egy felvásárlás hitelen keresztüli finanszírozása is rendkívül összetett folyamat lesz. Egész egyszerűen nem éri meg a bankoknak párszáz millió forintos hitelérték alatt egy ilyen ügylettel foglalkozni. (Még mielőtt kisebb cégekkel rendelkező olvasóink elriadnának: írásunk későbbi részében számukra is bemutatjuk a járható utat.)   
Hogyan néz ki egy banki szempontból jól finanszírozható cégfelvásárlás? 

  • a hitel mérete eléri legalább az 500 millió Ft-ot
  • a felvásárló cég a kifizetésre kerülő összeg legalább 30%-át önerőből biztosítja 
  • a felvásárló cég olyan stabil profitabilitással rendelkezik, hogy pusztán a múltbeli tevékenység jövőbeli eredménye nagy valószínűséggel biztosítja a hitel visszafizethetőségét
  • a felvásárló cégnek van már sikeresen lebonyolított akvizíciója
  • a felvásárló és a megszerezni kívánt cég tevékenysége üzleti logikájában közel áll egymáshoz (pl. nem egy sportszergyártó szeretne betörni az élelmiszer feldolgozás piacára)
  • a felvásárolt cégből optimális esetben nem szállnak ki teljesen a korábbi tulajdonosok, így az ő kifizetésüket érdemben befolyásolja a jövőbeli eredmény
  • a meglévő hitelek és a felvásárláshoz tervezett hitel együttesen is kényelmesen törleszthető

Ha a fentebb írt feltételek adottak, akkor jöhet a banki finanszírozás szerevezése. Látni kell, hogy a bank nagy valószínűséggel mindkét céget ugyanolyan erőfeszítéssel fogja vizsgálni és feltehetően követelményeket állít a felvásárlás strukturálását illetően is. A magyar bankpiac egyes szereplőinek gyakorlata jelentősen eltér (különösen a 2008-as válság kitörését követően) a felvásárlások finanszírozását illetően, így egy elengedhetetlen információ: ugyanazon a cégfelvásárlás finanszírozásáért A és B Bank versenyezhet, míg C és D Bank tárgyalni sem hajlandó róla. Nem mindegy tehát, hogy melyik ajtón kopogtatunk…   
Hogyan vásároljunk céget, ha kisebb méretekben gondolkozunk?
  „Egy 40 millió Ft-os árbevételű cégem van. Jó piaci lehetőséget látok, ezért szeretném megvenni az XY Kft-t 30 millió Ft-ért. Hogyan kaphatok ehhez Növekedési Hitelt?” Napjaink gyakori kérdése. A fentebb leírtak alapján az elsődleges válasz az, hogy hitelből ez nem lesz finanszírozható. Ennek ellenére mégis VAN MEGOLDÁS.   Ne a céget vegyük meg, hanem az eszközeit. Az eszközök beszerzésére pedig már kisebb hitelméretben is elérhető a
növekedési hitel. Az eszközök megvásárlását követően az új szerződéseket már az eszközöket megvásárló cégből lehet/kell megkötni. Az eszközvásárlás és a szerződések áthelyezését követően az eredetileg felvásárolni kívánt cég lassan kiürül… (Természetesen ezen megközelítésnek is vannak korlátai, hiszen a megvásárolni kívánt eszközöknek kimutatható értékkel kell rendelkezni ahhoz, hogy banki finanszírozást kapjunk rá.)    Egy másik megközelítés, amit a közelmúltban jelentkezett egyik érdeklődőnek ajánlottunk:  Az esetében a cégvásárlás azért jött szóba, mert új nagy volumenű szerződést tudott hozni a kiszemelt cégnek. Az ügyletméret és a pénzügyi kondíciók azonban nem tették alkalmassá a helyzetet banki finanszírozásra. A javaslatunk az volt, hogy vagy arassa le a babérokat szimplán üzletszerzési jutalékban, vagy a megvalósult új szerződés fejében kapjon részesedést a társaságban (és a jövőben a keletkező osztalék eltérítésén keresztüli kompenzáció révén fokozatosan beljebb kerülhet…)   Visszakanyarodva a hitel alapú finanszírozáshoz. Az alapszabályok minden körülmények között igazak lesznek, így az alábbi feltételek nélkül sem eszköz, sem cégvásárlásra nem fogunk hitelt kapni: 

  • legyen önerőnk
  • legyen stabil és védhető üzleti tervünk
  • tudjunk és merjünk addicionális fedezetet adni a hitel mögé a banknak (ingatlan, vagy készfizető kezesség formájában)

És végül fontos kiemelnünk, hogy a bankok tudnak és akarnak hitelt nyújtani a vállalatoknak, viszont nem mindegy hogyan építjük fel a hitelkérelmünket és nem mindegy, hogy megtaláljuk-e azt a 2-3 bankot, melyeknél a mi hitelünk kényelmesen kezelhető.   

Széchenyi hitel
Bankmonitor
 
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés