A legjobb befektetések 2015-ben, környezettudatosan

A legjobb befektetések 2015-ben, környezettudatosan
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-11 Frissítve: 2016-09-09
 

A környezet megőrzése a következő generációk számára napjaink egyik kiemelt kérdése. Ennek keretében pedig már szép hozam is ütheti a kockázatkedvelő megtakarító markát. Hazánkban is több olyan befektetési alap érhető el, amelyek elsődleges célja a fenntartható jövőt támogató cégekbe való invesztálás. Aki ezekbe tette megtakarításait, milliónként akár 166 ezer forintot zsebelhetett be. Hogy pontosan melyik befektetési alapba kellett ehhez befektetni, kiderül az alábbiakból!

A klímaváltozás tényét ma már kevesen vitatják. Az emberek többsége nagy eséllyel tudja már, hogy ha nem foglalkozunk a témával, a későbbi generációk számára tesszük lehetetlenné az életet. Arról azonban talán kevesebben hallottak, hogy a klímaváltozással ma már keresni is lehet.

Számos olyan vállalatot alapítottak, amelyek a környezettudatos technológiák köré épültek, és ezek között rengeteg olyan is van, amelyek szemrevaló növekedési kilátások elébe néznek. Aki tehát ezekbe a vállalatokba fektet, egyszerre tesz valamit a saját és utódai jövőjéért, illetve pénztárcájáért is. Hogy találjuk meg ezeket a vállalatokat? Kiderül az alábbiakból!

Így fektethetsz egyszerűen a környezettudatos vállatokba

A pénzügyi szférán kívül dolgozók többségének nincs ideje, hogy a nagy potenciált rejtő vállalatokat egyedül kutassa fel. Ennek ellenére senkinek nem kell lemondania a bennük rejlő lehetőségekről. A befektetési alapokkal könnyen és kényelmesen bárki befektethet ezekbe. Az alapokat kezelő szakembereket ugyanis éppen azért fizetik, hogy a legígéretesebb vállalatokat megtalálja, és a befektetők számára legmegfelelőbb portfóliókat állítsák össze.

Szeretnéd megtalálni a leginkább neked való befektetési alapokat? Próbáld ki alábbi kalkulátorunkat!

1

Jó példa erre a korábbi amerikai elnökjelölt, Al Gore befektetési cége is. A Generation Investment Management névre elkeresztelt vállalat kimondottan a fenntartható jövőt támogató vállalatokba fekteti a befektetők pénzét. A politikai pálya után Gore a környezetvédelem felé – és különösen a klímaváltozás – felé fordult, és eredményeiért később Nobel-békedíjjal is megjutalmazták. A vállalata pedig nagyon is jól teljesít. Az elmúlt 12 hónap során 12%-os hozamot ért el, ami több mint 5%ponttal előzte meg a világ részvényei által átlagosan elért 7%-os hozamot.

Magyarországon ezek között válogathatsz

Nem kell azonban Amerikáig menned a hasonló befektetési lehetőségekért. Hazánkban is több olyan alapot találunk, amelyek környezetvédelemhez, vagy a fenntartható jövőhöz kapcsolódóan fektetik be ügyfeleik pénzét.

Ezek közül az elmúlt évben az AEGON Climate Change alap teljesített a legjobban, ami 16,6%-os hozamot ért el klímaváltozáshoz kapcsolódó befektetéseivel. Azok a befektetők tehát, akik a klímaváltozás kérését is a szívükön viselték milliónként 166 ezer forintot kereshettek, ha az AEGON részvényalapjába fektettek.

Az OTP ugyancsak kínál befektetési lehetőséget a környezettudatos megtakarítóknak (illetve azoknak, akik ebben az „iparágban” látnak lehetőséget). Az OTP Klímaváltozás 130/30 Származtatott Alap is közel 12%-os hozamot teljesített az elmúlt év során. Az AEGON alapjától ez eltér abban, hogy nem csak részvényekben, hanem szinte bármilyen más befektetési formában is fialtathatja rábízott pénzt.

A K&H Öko Alapok Nyíltvégű Értékpapír Befektetési Alapja is az ökológiai témához, ezen belül az alternatív energiához, klímaváltozáshoz és vízhez kapcsolódó részvénybefektetéseket kutatja. A befektetéseket azonban nem közvetlenül részvények vásárlásával végzi, hanem részvényalapokba fektet. Ezzel némiképpen alacsonyabb kockázati szint jellemzi, mintha egyedi részvényeket vásárolna. Az alap ennél fogva alacsonyabb, 3,7%-os hozamot ért el az elmúlt 12 hónap során.

környezetvédelem befektetési alapokVigyázz! Magas kockázat!

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a magas hozamért mindig magas kockázatot kell vállalni. A környezetvédelemhez, klímaváltozáshoz kapcsolódó alapok is igen kockázatosak, hiszen ezek többségében részvényekbe fektetnek. A jelenlegi magas hozamok ellenére a jövőben ugyanekkora veszteségek is előállhatnak ezeknél. (A befektetési alapok szép múltbeli hozama sohasem garancia a jövőbeli teljesítményre.)

Aki tehát ezen a befektetésen töri a fejét, csak akkora pénzt fektessen ezekbe az alapokba, amelyet minimum 4-7 évre nélkülözni tud. Emellett pedig óvatos megtakarítóknak semmiképpen nem ajánlott a megtakarításra szánt összeg nagy részét hasonlóan kockázatos alapokba fektetni.

Hirdetés
Hirdetés