A Svájci Frank Blues tanulságai

A Svájci Frank Blues tanulságai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-16
 

Tegnap megtörtént a „lehetetlen”. Egy stabil, nagy múltú deviza árfolyama mutatott olyan mozgást egy jegybanki döntés következtében, ami minden bizonnyal nagyon gyorsan bekerül a tankönyvekbe. A Bankmonitor jelen írásában elsősorban az átlagember számára kívánja összefoglalni a tanulságokat és néhány dimenzióban a pillanatnyi döntési lehetőségeket.

Tegnap a svájci frank árfolyamának elszállásával egy időben új mélypontra repült a forint az euróval szemben. Új bizonytalanság jelentkezett a piacon és ezért nem túl erős formában lévő kis devizánk rögtön új mélypontra szédült (326 EURHUF). Egy órán belül érkezett az első prózai telefon: egy hónap múlva megyek síelni, elrohanjak még váltani?

Tanulság #1.: az „árfolyamrobbanás” napján minden esetben megnő a valuta árfolyamok vételi és eladási árfolyama között a különbség. Ez lefordítva annyit jelent, hogy nem csak a piaci gyengülés mértékével fizetünk többet a valutáért, hanem plusz egy adag drágulás bekerül a készpénz árába. Amint a piac megnyugszik a valuta vételi-eladási árfolyamok is szűkebb sávba záródnak vissza.

Hitel oldalon minden bizonnyal 10-20 évig kitörölhetetlen lesz a magyar emberek gondolkodásából a félelem.

Tanulság #2: a deviza kockázat jelentős. Jelentősebb, mint bárki gondolta volna. A jelzáloghiteleseket már nem érinti a svájci frank elszállása, hiszen ők már januártól rögzített árfolyamon törlesztenek. De nem mindenki ilyen szerencsés: a fedezetlen hitelek birtokosai, például az autóhitel (személyi kölcsön, áruhitel) adósai kénytelenek lesznek a 20%-kal megemelkedett részleteket fizetni…

Ma már a legtöbb szakember azt vélelmezi, hogy a svájci jegybank hibázott tegnap az árfolyam politikájának megváltoztatásával, de ennek mérlegelése és elemezgetése már nem segít. Az események az ilyenkor jellemző módon azt eredményezik, hogy inkább a ló túloldalán fogunk eltölteni néhány évet és rettegni fogunk olyan kockázatoktól is, melyek nem feltétlenül vannak jelen.

És akinek volt pénze? Na, ez sem lesz minden esetben fájdalommentes:

Tanulság #3: a profik is tévednek. A svájci jegybank korábban védte saját árfolyamát a további erősödéstől. Elvileg ezt korlátlanul megteheti. Így a profi befektetők gondolkodásában: „erősödni nem tud, gyengülni pedig korlátlan tere van”. Ebből az következett, hogy befektetési alapok tömege tette meg a téteket nem kis volumenben a frank gyengülésére, melyre következett a mindent elsöprő erősödés. Az érintett befektetési alapok hozamában fájdalmasan fog jelentkezni a tegnapi nap hatása (negatív előjellel).

Vállalati hitelek? Hát igen…

Tanulság #4: 2013. második felében deviza hitel kiváltására rendelkezésre állt a Növekedési Hitel. Sok kis és középvállalat úgy gondolta, hogy „ezen a rossz árfolyamon” ő bizony ki nem váltja… A vállalati hitelek deviza összetétele sokkal egészségesebb, mint a lakossági. Ennek ellenére jó néhány vállalat ma sokkal nehezebb pénzügyi helyzetben van, mint két nappal ezelőtt.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés