Állami támogatások és adó-visszatérítések, amiket bárki kihasználhat

Állami támogatások és adó-visszatérítések, amiket bárki kihasználhat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-04 Frissítve: 2021-10-08
 

Nem kell pénzügyi zseninek lenned ahhoz, hogy magas hozamot érj el a megtakarításaidon. Legtöbb esetben elég, ha nem hagyod az asztalon az „ingyen pénzt”. Számos banki- és pénztári termékre igénybe vehetsz különféle támogatásokat, amiket így már kár lenne kihagynod.

Alább olvashatod azt az 5 megtakarítási célt, amelyekhez az állam hozzájárul, azaz minden befizetett forintod után jóváírást kapsz. Ezek a számlák mind valamilyen konkrét célt szolgálnak, azonban ezek a célok egyáltalán nem támasztanak magas elvárásokat.

Mi a különbség az állami támogatás és az adó-visszatérítés között?

Adó-visszatérítés: Az adó-visszatérítések során a befizetett adódból kapsz vissza, vagyis csak annyit tudsz legfeljebb visszaigényelni, mint amennyit befizetsz. Az alább ismertetett számlákon keresztül összesen maximum 280 ezer Ft adó-visszatérítés igényelhető.

Állami támogatás: Az állami támogatáshoz nem szükséges adót fizetned, így azt akár akkor is igénybe veheted, ha például nincsen munkád.

Nézzük, milyen támogatásokat és kedvezményeket tudsz te is igénybe venni.

1. 30% állami támogatás lakáscélra

A jelenleg egyik legnépszerűbb megtakarítási forma a lakástakarék-pénztár, amelyre minden 10 Ft befizetésed után további 3 Ft támogatást kapsz az államtól. Egy lakástakarék-pénztári megtakarításra maximum évi 72 000 Ft állami támogatást kaphatsz, amit havi 20 000 Ft-os befizetéssel tudsz elérni. (20 000 Ft x 12 hó = 240 000 Ft, 240 000 Ft x 30% = 72 000 Ft)

De van lehetőséged akár több lakástakarék indítására is egyszerre. Mivel személyenként maximum egyszer lehet igénybe venni az állami támogatást, találnod kell egy közeli hozzátartozót, aki kedvezményezettként lemond a javadra a támogatásról. Ez nem olyan nehéz, hiszen igénybe veheted a támogatást gyermekeid, szüleid, vagy párod után is.

Azon kívül, hogy a pénzt lakáscélra kell fordítanod, nincs egyéb feltétele az állami támogatás kihasználásának. Lakáscélja márpedig mindenkinek van: ki venni akar, ki felújítani, így mindenképpen jó tudni erről a típusú megtakarításról!

2. 20% adó-visszatérítés nyugdíjcélú megtakarításokra

A másik nagyon gyakori cél az időskori anyagi biztonság, avagy az öngondoskodás. Miután szakértők egybehangzó véleménye szerint a magyar nyugdíjrendszer jövője igen bizonytalan, az állam 20%-os adó-visszatérítéssel támogatja az ilyen célú megtakarításokat.

Jelenleg három típusú támogatott nyugdíj megtakarítás létezik:

nyugdíjbiztosítás önkéntes nyugdíjpénztár nyugdíj előtakarékossági számla

A nyugdíjas éveidet meghatározó megtakarítás és befektetés életed egyik legkomolyabb pénzügyi döntése. Nagyon fontos, hogy összehasonlítsd a különböző lehetőségeket, és megfontoltan dönts. Ha úgy érzed, rád férne a szakértői segítség, kérj személyes pénzügyi tanácsadást.

3. 10% állami támogatás gyermekednek

Ha gyermeked oktatását, lakását, vagy életkezdését szeretnéd bőkezűen finanszírozni, akkor érdemes egy pillantást vetned a Start-számlára vásárolható Babakötvényekre.

A Babakötvények változó kamatozású államkötvények, vagyis egy biztonságos befektetés, ami védelmet nyújt az infláció ellen, és meglepően magas kamatot fizet. Ha az Államkincstárnál vezetett Start-számlára vásárolsz ilyen kötvényeket, akkor az állam +10%-ot, de maximum évi 6 000 Ft-ot jóváír még gyermeked részére.

Fontos tudnod, hogy ez a megtakarítás elég rugalmatlan, így csak gyermeked 18 éves korában veheted fel az itt összegyűjtött pénzt. További feltétel, hogy legalább 3 évet várni kell, mire hozzányúlhatsz.

Azonban kevesek által ismert tipp, hogy ez a megtakarítás nagyon kedvező lehet akár tinédzserek számára is, hiszen az évi fix 6 ezer forintok rövidebb távon magasabb éves hozamnak felelnek meg.

Felkeltette érdeklődéseset a téma, de lennének még kérdéseid? Add meg elérhetőségeid, kollégánk visszahív, és mindenre válaszol!

1

4. 20%-30% adó-visszatérítés az egészségedre

Mindannyian költünk az egészségünkre, legyen az megelőzési, vagy gyógyulási célból. Ezekre pedig használható az önkéntes egészségpénztári befizetésed, amire szintén 20% adó-visszatérítést kaphatsz. Az itt visszaigényelt adójóváírás maximum évi 150 000 Ft lehet.

Ezen felül lehetőséged van a befizetett pénzeket 2 évre lekötni, amikor is a pénzed befektetésre kerül, és további 10% adó-visszatérítést kaphatsz rá. Így összességében akár 30% -kal olcsóbban veheted az egészséged érdekében vásárolt termékeket vagy szolgáltatásokat.

Néhány példa, amire felhasználhatod az így összegyűjtött megtakarítást:

  • gyógyszerek,
  • szemüveg, kontaktlencse,
  • babaápolási termékek,
  • kieső jövedelem pótlása,
  • természetgyógyászati szolgáltatások,
  • sporteszközök,
  • gyógyteák,
  • fog- és szájápolási termékek.

5. 20-30% adó-visszatérítés gyermekeid után is

Az egyik méltatlanul kevesek által ismert pénztár az önsegélyező pénztár, mely majdnem mindent tud, amit az egészségpénztár, azonban bizonyos esetekben annál sokkal többet is. Működése szinte teljesen megegyezik a fentebb bemutatott egészségpénztárral, tehát alapból 20%, és +10% adó-visszatérítést igényelhetsz a 2 éves lekötéskor.

Arra kell figyelned, hogy ennél a pénztárnál a befizetéseket csak 180 nap után tudod felhasználni.

A különbség abban rejlik, hogy mire használható fel az önsegélyező pénztár:

  • Ha neked, vagy hozzátartozódnak gyermeke születik (120 ezer Ft – 1 millió Ft)
  • Terhességgel összefüggő orvosi kiadások számlával igazolt része összeghatár nélkül.
  • A havi nettó jövedelmed és a GYED, GYES közötti különbség
  • Gyermeked oktatásával kapcsolatos kiadásokra: tankönyv, kollégium, stb. (98 ezer Ft / gyermek / év)
  • Munkanélküliség estén
  • Betegség, rokkantság esetén
  • idősgondozásra (28 500 Ft / hó)
  • Szintén felhasználható gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre

Amint látod, ha van gyermeked, akkor nem olyan nagy ördöngösség kivenni az évi 750 ezer forintot, ami így évi + 150 ezer Ft-ot (20%) jelent a családodnak. Vigyázz, hogy fizetsz-e elég adót, hiszen a gyermekek után is igénybe veszel adókedvezményt. (Családi adókedvezmény)

Az adó-visszatérítések egyetemes maximuma évi 280 ezer forint.

+1 TIPP, ha most születik gyermeked, akkor jó ötlet lehet, ha a te, és párod családja is nyit ilyen számlát, befizetitek rá a születéskor felvehető maximum 1 millió forintot, majd a 180 nap letelte után felveszitek azt 20%-kal növelten.

Ha ezt 6-an megcsináljatok, akkor költségek után is nyertek vele kb. 900 ezer forintot. Ehhez a szülőknek kedvezményezettként az egyenes ági rokonukat kell megjelölniük kedvezményezettként. (Te szüleidnek téged, párod szüleinek őt!)

Érdemes tehát kihasználnod az adókedvezményeket és állami támogatásokat, ezzel is növelheted életszínvonalad, és több pénzből gazdálkodhatsz a mindennapok során. A fenti számlák vezetése és rendszerezése némi pénzügyi tudatosságot követel meg, ha azonban megfelelő fegyelemmel és körültekintéssel jársz el, akkor több százezer forintot tudsz megspórolni.

Hirdetés
Hirdetés