Itt a legolcsóbbak az értékpapírok!

Itt a legolcsóbbak az értékpapírok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-29
 

Azok számára, akik megtakarításaik között értékpapírokat is tartanak, és rendszeresen kereskednek velük, alapvető fontosságú ezek eladási és vételi díja. Egy rosszul kiválasztott szolgáltatóval ugyanis hozamunk akár jelentős részének is búcsút mondhatunk az adás-vétel magas költsége miatt. Mivel a brókerbotrányban érintett több tízezer potenciális értékpapír-vásárló kereshet új helyet megtakarításainak, az alábbiakban összegyűjtöttük, melyik befektetési szolgáltatóval, vagy bankkal járunk a legjobban, ha részvényekben, kötvényekben, vagy befektetési alapokban gondolkodunk.

A napokban áttekintettük mennyibe is kerül egy értékpapírszámla megnyitása és fenntartása a legnagyobb hazai pénzügyi szolgáltatóknál. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy egyéb, igen magasra rúgó költségek is felmerülnek az értékpapír-befektetéseknél. Ilyenek lehetnek aktív kereskedésnél az adásvétel során felmerülő kiadások is (vételi és eladási jutalék). Érdemes ezért áttekinteni, hogy ebből a szempontból, milyen ajánlatokkal találkozhatunk a befektetési szolgáltatóknál.

Ennyibe kerül a részvényvásárlás

Azoknak, akik aktívan kereskednek részvényekkel, ezek adásvételéből származó költségei többszörösét tehetik ki az értékpapírszámla fenntartásáért fizetett összegnek. Ez az az alábbi táblázatból is jól látszik, ahol a legnagyobb magyarországi szolgáltatók díjait gyűjtöttük össze.

Ami a Budapesti Értéktőzsdén való kereskedést illeti, a részvények vásárlásakor egy 0,1-1% közötti díjra kell számítani a választott szolgáltatótól függően. A díjak között tehát tízszeres eltérést tapasztalhatunk. A külföldi tőzsdéken pedig jellemzően ennél is magasabb díjakért kereskedhetünk, ami akár 1-2%-os levonásokkal is szembesülhetünk.

1

A részvények iránt érdeklődők számára egyik legjobb ajánlatot a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe adja, ami nem elég, hogy a részvények vételéért felszámolt díjak tekintetében a legolcsóbbak között van, de ez a befektetési szolgáltató stabil banki háttérrel is rendelkezik. 

Azoknak, akik alacsonyabb kockázatra vágynak

Azoknak, akik értékpapír befektetéseiknél nem akarnak a részvényekhez hasonló magas kockázatot vállalni, a befektetési alapok  vagy a kötvények jelenthetik a jó megoldást. A befektetési alapok tekintetében azonban nem elég csak a vételi/eladási díjakat nézni, az egyes szolgáltatóknál elérhető alapok száma legalább ilyen fontos. Erre lehet jó példa a Magyar Posta Befektetési Zrt., ahol bár igaz, hogy minden forgalmazott befektetési alapot díjtalanul vehetünk meg, de mindössze négyféle alapot közül válogathatunk.

Amennyiben még nagyobb biztonságra vágyunk, és állampapírokban gondolkodunk, a legtöbb helyen díjtalanul vásárolhatjuk meg ezeket. Bár vannak olyan szolgáltatók, ahol akár a részvényvásárlás díjánál is többet kell fizetnünk, ilyen például a Citibank is, ahol a Prémium Magyar Államkötvény megvásárlásánál a névérték 3%-át kell megfizetni.

Az állampapírok iránt érdeklődőknek azonban nem a befektetési szolgáltatóknál érdemes keresgélnie. A Magyar Államkincstárnál ugyanis az állampapírok ugyancsak díjmentesen megvásárolhatóak, sőt, itt még a számlavezetésért és a számlanyitásért sem kell egy fillért sem fizetnünk. Sőt, az itt megvásárolt államkötvényekre a magyar állam teljes körű hozam- és tőkegaranciát vállal. Ám, ha más befektetésünk is van, nem biztos, hogy érdemes egy külön számlát fenntartani, ha amúgy is ingyen jutunk az állampapírokhoz. Ilyenkor azonban tudnunk kel, hogy a BEVA garancia vonatkozik az állampapírunkra is. 

Azoknak viszont, akik egyéb vállalati kötvények, netán külföldi állampapírok vagy vállalati kötvények iránt érdeklődne, érdemes értékpapírszámlát nyitnia, és ehhez a fenti táblázat díjait is figyelembe venni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés