Lakáshitel: amikor nem a legolcsóbb a legjobb

Lakáshitel: amikor nem a legolcsóbb a legjobb
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-27
 

Ha 7 millió Ft hitel havi részlete egyik banki ajánlatban 43 ezer Ft, míg a másikéban 55 ezer Ft, miért választanád az utóbbit? Mert ráfázhatsz! A legjobb lakáshitel kiválasztása nem egyszerű feladat, pláne, ha a felét sem érted annak, amit mondanak. Ha nem akarod vállalni annak a kockázatát, hogy ráfázhatsz, válassz hosszú kamatperiódust, bármi is legyen az!

Úgy tűnik, nem lehet elégszer elismételni, mi az a kamatperiódus és miért fontos. Tapasztalataink szerint még mindig vannak olyanok, akik életükben nem hallották még ezt a fogalmat lakáshitel kapcsán. Mivel senki sem születik pénzügyi szakembernek, ez a kisebbik gond. A nagyobb baj az, ha valaki azt gondolja, hogy a deviza alapú hitelek kivezetését követően mindenféle kockázat megszűnt és a forint hitelek törlesztőrészlete biztonságos. Nem minden esetben az!

Még mindig kockázatos a lakáshitel

Ha felveszel egy lakáshitelt, aminek havonta 41 ezer Ft a törlesztőrészlete, előfordulhat, hogy pár év múlva már 45 vagy 50 ezer Ft-ot kell fizetned. Sajnos együtt kell élni a gondolattal, hogy a lakáshiteled ára ugyanúgy változhat az évek során, mint például a betétek kamata.

Ha most lekötöd egy évre a pénzed, nem tudhatod, hogy egy év múlva milyen kondíciókkal hosszabbíthatod majd meg. Ugyanígy változhat a lakáshitel kondíciója is a futamidő alatt.

Hogyan lehet a törlesztő változását kivédeni?

A megfelelő kamatperiódus kiválasztásával. Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a fogalommal. A havi részlet emelkedésének kockázatát lehet csökkenteni azáltal, hogy hosszú ideig, akár végig fix kamatozású lakáshitelt választasz. Azt az időszakot nevezzük tehát kamatperiódusnak, amíg változatlan kamatot, ezáltal változatlan törlesztőt kell havonta kifizetned a banknak.

A hosszú távú biztonságnak természetesen ára van, ami abban nyilvánul meg, hogy a kiszámíthatóbb hiteleknek magasabb a havi részlete.

lakáshitel ajánlatok

A lakáshitel kondíciója attól is függ, milyen és mennyi jövedelemmel rendelkezel, milyen ingatlanfedezetet ajánlasz fel, vagy, hogy milyen egyéb hiteltörlesztéseid vannak. Így nagyon fontos, hogy a saját igényeidre és jövedelmi helyzetedre vonatkozó ajánlatokat vizsgálj!

A fenti táblázatból is látszik, hogy a konkrét ügyfélbesorolás (adósminősítés) bankonként eltérő, aminek köszönhetően az egyik bank rövidebb ideig fix törlesztésű hitele drágább lehet, mint egy másik bank hosszabb távon kiszámítható kölcsöne.

A megfelelő lakáshitel kiválasztását az alábbi kalkulátor és kollégáink segítik!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Honnan tudod, hogy neked melyik hitel, milyen kamatperiódus felel meg?

Egy 10-20 éves futamidejű hitelnél a saját érdekedben kötelező számolni a kamatváltozás hatásával, kockázatával. Ilyenkor azt kell megvizsgálnod, hogy az általad felvenni kívánt hitelösszegre milyen hatással van a kamatemelkedés, azaz mennyivel változtatja meg a törlesztőrészletet.

kamatemelkedés hatása

Ha nem szeretnél gyakran szembesülni a változó törlesztőrészletekkel, akkor hosszabb 5, 10, vagy akár 20 évre rögzített kamatozású (kamatperiódusú) hitelek között nézelődj. A számodra legoptimálisabb választást a saját élethelyzeted és jövedelmed várható alakulása is befolyásolja. Ha például nagy az esélye annak, hogy hamarabb visszafizeted a hitelt egy nagyobb megtakarításból, akkor a jelenleg igen alacsony kamatkörnyezetet kihasználva teheted le a voksod a legrövidebb ideig fix, de egyben legolcsóbb hitelek mellett.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés