Mennyi a lakáshitel előtörlesztésének a költsége?

Mennyi a lakáshitel előtörlesztésének a költsége?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-03 Frissítve: 2018-05-04
 

Lakáshitel felvételekor számos tényezőt érdemes figyelembe venni: mekkora a hitel törlesztőrészlete, az milyen gyakran változhat, hány év legyen a futamidő, mekkora induló költséggel számolhatunk, vagy éppen mennyi idő alatt jutunk hozzá. De mi a helyzet abban az esetben, hogyha a futamidő során egyszeri nagyobb pénzösszeghez (bónusz, osztalék, lejáró lakástakarék) jutunk? Megváltoztatja az optimális hitel kiválasztását az előtörlesztés költsége?

A hitel futamideje alatt bármikor szabadon elő- vagy végtörleszthetünk. Ehhez első lépésben fel kell keresni egy bankfiókot, majd írásban jelezni kell az előtörlesztési szándékot. E kérvényben kell megadni az előtörlesztés pontos összegét és időpontját. Fontos, ha ennek hiányában érkezik magasabb összeg a törlesztési számlára, akkor az (egy-két kivételtől eltekintve) automatikusan nem csökkenti a tőketartozásunkat.

Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy az előtörlesztésre szánt pénzösszeg honnan származik. A bankok eltérő díjat számítanak fel, hogyha saját erőből törlesztünk elő lakáshitelünkbe, mintha azt másik bank kölcsönéből tesszük.

lakáshitel előtörlesztési költsége

Az előtörlesztés után csökken a hitel havi törlesztőrészlete és így összességében kevesebb kamatot kell kifizetnünk a banknak. Hüvelykujj szabály, hogy félretett pénzünket (a 3-6 havi megélhetési költségen felül) mindig érdemes a lakáshitelbe forgatni, mert nagyobb pénzügyi előnyre tehetünk szert vele, mintha ugyanezt az összeget egy kockázatmentes befektetésbe helyeznénk el (egyetlen kivétel a lakás-takarékpénztári megtakarítás).

Az előtörlesztési díj befolyásolhatja a bankválasztást?

Tegyük fel, hogy fel szeretnénk venni 15 millió forint hitelt és arra számítunk, hogy egy év múlva egy nagyobb összeget, 2 millió forintot tudunk előtörlesztésre fordítani.

20 éves futamidő mellett a legjobb ajánlatot az FHB Bank adja, a törlesztőrészlet 90 ezer forint, az előtörlesztés díja pedig 30 ezer forint. Utána a rangsorban mindössze néhány ezer forintos lemaradással 3 bank következik, melyek rendre alacsonyabb, 1%-os előtörlesztési díjat (20 ezer Ft) alkalmaznak.

lakáshitel törlesztő előtörelsztés

Érdemes az alacsonyabb előtörlesztési díjat kínáló bankok közül választani? Határozottan nem.

Mivel mindössze néhány hónap leforgása alatt (a „legrosszabb” esetben is éven belül) megtérül a magasabb tétel, az előtörlesztési díjat nem célszerű számításba venni bankválasztáskor. Ha költség alapon döntünk, akkor továbbra is a havi törlesztőrészletet és a THM mutatót érdemes összehasonlítani!

Készítettünk egy kalkulátort, hogy megtudd milyen törlesztőrészlettel vehetsz fel hitelt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mikor törleszthetünk elő díjmentesen?

Teljesen díjmentes az elő- és végtörlesztés, amennyiben:

  1. Az elmúlt 12 hónapban nem történt előtörlesztés ÉS a kölcsönből fennálló tartozás nem haladja meg az 1 millió forintot.
  2. Lakáshitel esetén a szerződés hatálybalépésétől számított 24. hónapot követő első előtörlesztés alkalmával,
    • amennyiben az saját megtakarításból történik ÉS
    • az előtörlesztett összeg nem haladja meg kölcsönösszeg felét.
  3. Az előtörlesztés visszafizetési biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történt (például a lakásbiztosítás, mely kár esetén fizet a banknak).

Keress lakáshiteleink között: otp vagy fundamenta lakáshitel? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés