Mennyibe kerül előtörleszteni a lakáshitelt? És megéri?

Mennyibe kerül előtörleszteni a lakáshitelt? És megéri?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-26
 

Az előtörlesztés az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsd lakáshiteled törlesztőrészletét. Ennek azonban költsége van, így gyakori kérdés, hogy mikor és hogyan éri meg az adósoknak élni ezzel a lehetőséggel. Kiszámoltuk, hogy hány hónap alatt térül meg az előtörlesztés költsége!

Tegyük fel, hogy a Szabó család most decemberben vett fel egy 7 millió forintos lakáshitelt 20 évre. A hitel havi törlesztőrészlete 46 ezer forint. 3 évvel a kölcsön igénylése előtt már nyitottak egy lakástakarék számlát, amire havi 20 ezer forint érkezik. Egy év múlva a lakáskasszában összegyűlt összeget a hitel előtörlesztésére fordítanák.

Mennyibe kerül a hitel előtörlesztése?

A saját megtakarításból (azaz nem más bank által nyújtott kölcsönből) származó pénzösszeg előtörlesztési díja rendszerint 1%. A lakás-takarékpénztárban a negyedik év végére 1,2 millió forint gyűlik össze, így az előtörlesztés költsége 12 ezer Ft lesz.

Hirdetés

Hirdetés

Hány hónap alatt térül meg az előtörlesztés költsége?

Az előtörlesztés után 8 ezer forinttal csökken a hitel havi kiadása (változatlan futamidő mellett az új törlesztőrészlet 38 ezer forint lesz). Tehát már 1,5 hónap leforgása alatt megtérül az előtörlesztési díj!

Mindig megéri előtörleszteni?

Röviden: IGEN.

Kicsit hosszabban: Az előtörlesztés eredménye, hogy csökken a hitel havi törlesztőrészlete és így összességében kevesebb kamatot kell kifizetni a banknak. Hüvelykujj szabály, hogy a 3-6 havi megélhetési költségen felül mindig érdemes a félretett pénzedet a lakáshitelbe forgatni, mivel nagyobb pénzügyi előnyre teszel vele szert, mintha ugyanazt az összeget egy kockázatmentes befektetésbe helyeznéd el (egyetlen kivétel a lakás-takarékpénztári megtakarítás).

A fenti példában ez 660 ezer forintos kamatmegtakarítással egyenlő!

Mekkora előtörlesztési díjat számítanak fel a bankok?

A hitel fennállása alatt bármikor elő- vagy végtörleszthetsz. Az előtörlesztési szándékot mindig írásban kell jelezni, meg kell adni az előtörlesztés pontos összegét és időpontját. A bankok eltérő díjat számítanak fel aszerint, hogy az előtörleszteni kívánt összeg saját megtakarításból (olcsóbb) vagy más bank kölcsönéből (drágább) származik:

előtörlesztési díj lakáshitel

Hitelfelvételkor a törlesztőrészlet és az induló költség mellett sokak számára döntési pont az előtörlesztési díj mértéke is. De mivel mindössze néhány hónap leforgása alatt megtérül az előtörlesztés költsége, ezért ezt a tételt nem célszerű számításba venni egy hitel kiválasztásakor.

Nézd meg, hogy számodra milyen kondíciók mellett érhető el most lakáshitel az alábbi kalkulátorral! Hogy mire figyelj lakáshitel felvételekor, abban hitelszakértő kollegánk segít!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Díjmentes előtörlesztés

Teljesen díjmentes az elő- és végtörlesztés, amennyiben:

  1. Lakáshitel esetén a szerződés hatálybalépésétől számított 24. hónapot követő első előtörlesztés alkalmával,
  • amennyiben az saját megtakarításból történik ÉS
  • az előtörlesztett összeg nem haladja meg kölcsönösszeg felét.
  1. Az elmúlt 12 hónapban nem történt előtörlesztés ÉS a kölcsönből fennálló tartozás nem haladja meg az 1 millió forintot.
  2. Az előtörlesztés visszafizetési biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történt (például a lakásbiztosítás, mely kár esetén fizet a banknak).
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés