Mire számíthatsz itthon, ha külföldön dolgozol?

Mire számíthatsz itthon, ha külföldön dolgozol?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-28
 

Külföldön dolgozol, de Magyarországon szeretnél hitelt felvenni? Napjainkban – és már nem csupán a határmentén élők körében – egyre többször találkozunk külföldi jövedelemmel kapcsolatos kérdésekkel. Ezért itt az ideje részletesen kivesézni a témát!

Külföldi jövedelem esetén is van lehetőség magyarországi banktól lakáshitel felvételére, ha az adós megfelel mindazon előírásoknak, amelyeket a hazai bankok elvárnak a külföldi jövedelemmel kapcsolatban. 

Mennyit ér a külföldi jövedelem?

Külföldi jövedelem minden esetben elfogadható, ha a munkaviszonnyal szemben támasztott egyéb feltételeknek is megfelelünk.
Ne ábrándozzunk! Se többet, se kevesebbet nem nyom a latba, ha külföldről származnak bevételeink, mintha itthon dolgoznánk. Külföldi jövedelemszerzés esetén is ugyanazon feltételeknek kell megfelelni, mint magyarországi jövedelem esetében. Ez azt jelenti, hogy –  pénzintézettől függően – legalább
3-6-12 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie az ügyfélnek a jelenlegi munkahelyén. A külföldi munkavállalóra is ugyanúgy vonatkoznak a feltételek, miszerint nem állhat próbaidő és felmondás alatt sem.

Munkabér igazolása

Ma már minden banknál megtalálható a német illetve az angol nyelvű formanyomtatvány, melyet a külföldi munkaadók is könnyedén ki tudnak tölteni, így nincs szükség a munkáltatói igazolás hivatalos fordítására.A külföldi cégek ellenőrzésére a bankok lehetőségei igen korlátozottak, ezért külföldi munkabér esetében több dokumentummal kell alátámasztani a leigazoltakat.

Melyek ezek?

  • munkaszerződés
  • bankszámlakivonat
  • adóigazolás
  • hiteltörténeti igazolás

Honnan szerezzük be ezeket?

Amint említettük, a
munkáltatói igazolásra létezik formanyomtatvány, amelyet az adott bank ad, ezt a munkáltatóval kitöltetjük. Mivel ez egy hivatalos dokumentum, ügyeljünk rá, hogy javítás ne legyen az igazoláson; dátum, aláírás, pecsét ne maradjon le róla, utólag ne tegyünk rá még egy vesszőt se. Nézzük meg, hogy nem írták-e el a személyes adatainkat. Ha mégis, akkor ne mi javítsuk ki, hanem töltessünk ki egy újat!

A
munkaszerződésünket csak elő kell venni a fiókból.

Jó esetben
bankszámlára kapjuk a jövedelmünket, ezért elegendő a hitelfelvétel előtt néhány hónappal már megőrizni a kivonatokat. Általában elmondható, hogy az utolsó 3-6 havi bankszámla kivonatot kell benyújtanunk. Ezt szintén nem kell fordíttatnunk, ha angol vagy német nyelvű.

Az
adóigazolást – ha kérik – az érintett ország adóhivatalától tudjuk beszerezni. Ebben a munkáltatónk is tud segíteni. Ez tartalmazza mind a bruttó jövedelmet, mind annak adótartalmát.

Nagyobb gondot okozhat a
hiteltörténeti igazolás (credit report). Ezt az ún. Credit Bureau-tól tudjuk beszerezni. Az Európai Unión belül minden ország rendelkezik olyan szervezettel, amely hitelreferencia szolgáltatással támogatja a hitelezés biztonságát. Ennek magyar megfelelője a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer).

Fenti dokumentumok esetében nem minden bank fogadja el mindezeket idegen nyelven, ezért hivatalos fordításra lesz szükség. Az utóbbi években azonban egyre többször halljuk, hogy az angol illetve német dokumentumokat nem kell fordíttatni.

És ha zsebbe kapom?

Külföldön is előfordulhat, hogy készpénzben kapjuk a fizetésünket. Semmi gond! Amennyiben az adott bank elfogadja a kézbe kapott külföldi jövedelmet, a fentiekben felsorolt dokumentumokon kívül nem kell semmi extrát beszerezni. 

Támogatott hitel jár-e külföldi jövedelemmel?


A kamattámogatással nyújtott lakáscélú jelzáloghitelek igénylésének egyik jogszabályban előírt feltétele, hogy az igénylőnek, illetve házastársak, élettársak esetén legalább az egyik félnek minimum 180 napos biztosítási jogviszonyt kell igazolnia OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által. Az OEP azonban ilyen igazolást külföldi munkaviszony esetén nem tud kiállítani.  Megoldás lehet, ha a pár egyik tagja itthon dolgozik, mivel a jogszabály szerint elegendő az egyik félnek ezt az igazolást benyújtania. Amennyiben ez nem jelent számunkra megoldást, forduljunk a
piaci kamatozású lakáshitelek felé!

Megvan minden, hogyan tovább?

Mindezen igazolások benyújtása után az adott bank elvégzi a hitelbírálatot a jövedelem, a fedezetül felajánlott ingatlan, valamint a személyi feltételek vizsgálata alapján.

A bankok a legkülönfélébb elvárásokat támasztják a külföldi munkaviszonnyal szemben. Egységes szabályozás – nem meglepő módon – erre sincs, viszont minden banknak létezik saját, belső szabályozása ezen a területen is.

Most, hogy már tudod, a jövedelmed rendben van, számold ki kalkulátorunk segítségével, hogyan alakul a törlesztőd!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Általánosságban azonban elmondható, hogy:

  • a minimális munkaviszony 3-6 hó
  • a munkaszerződés alapvetően határozatlan legyen
  • Határozott időre szóló munkaszerződés is esetenként elfogadható, bár szigorúbb megkötésekkel. P.: már legalább egy éve álljon fent a munkaviszony és még minimum 2 évre szóljon a szerződés.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés