Betöltés

Csődbe ment a bankom… Mi történik a céges hitelemmel?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-29

Nagyon kevesen foglalkoznak a vállalatok bankkal szembeni kockázatával, pedig igen kényes helyzetek alakulhatnak ki, ha hitelt nyújtó bankunk kerül problémás helyzetbe. Csődbe megy, felfüggesztik tevékenységét, vagy egyszerűen úgy dönt, hogy kivonul az országból… Gondoljunk csak a DRB Bank, vagy a Széchenyi Bank esetére…
Összeszedtük, mire érdemes figyelnünk ahhoz, hogy cégünket ne érhesse meglepetés.

Mire számítsunk, ha problémás banknál rendelkezünk hitellel?

Attól kezdve, hogy a bank nem üzletszerűen működik a banki felszámoló minél hamarabbi egyességre törekszik a szerződés adta kereten belül. Célja, hogy a kintlévőségeket (például cégünk hiteltartozását) minél hamarabb behajtsa, hogy a hitelintézmény kötelezettségeit (a betétesek) felé a minél hamarabb ki tudja elégíteni.

Vegyük sorba, cégünk milyen szituációkba kerülhet egy bank esetleges felfüggesztésénél:

 1. Napi rutinszerű működésünket a kialakult helyzet rövid- és hosszú távú fennálló hiteltartozásunk esetén is korlátozni tudja. Egy elkezdett beruházás esetében bizonytalan időre elapadhat az előre ütemezetten biztosított forrásunk. A működésünket finanszírozó hitel estében még rosszabb lehet a helyzet: akár likviditási problémája is keletkezhet cégünknek.
 2. Fennálló hitelünket a legjobb forgatókönyv szerint más hitelintézménynek adják át, adják el. Vállalatunk számára ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy visszafizetési kötelezettségünk változatlanul fennállása mellett az eredeti szerződéses feltételeket módosíthatják, miközben a hitel mögé biztosítékként felajánlott céges vagyon és eszköz sorsa bizonytalanná válik.
  A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának keretében például a kihelyezett hitel mögé letett óvadékunkat az MNB elvonhatja (saját térülése fedezetéül), így új hitelezőnk számára már kevesebb fedezet áll csak rendelkezésre. Ennek érthető következménye az, hogy pótlólagos fedezetet fog kérni vállalatunktól az új bank.
  Nem jellemző eset, de elméletileg előfordulhat az a forgatókönyv is, hogy a banki felszámoló egy összegben kívánja követelését érvényesíteni, akár szerződéses biztosítékaink igénybevételével (azaz cégünk hitele mögé biztosítékként letett eszközök likvidálásával).
 3. Blokkolt fedezet is bosszúság, sőt nagy probléma forrás lehet cégünk számára, gondoljunk csak egy jelzálogbejegyzésre, vagy akár óvadékként elhelyezett pénzeszközre, vagy értékpapírra. Nem tudhatjuk, hogy meddig nem juthatunk hozzá az egyébként jogosan cégünket megillető eszközeinkhez.
 4. Folyósítás előtti állapotban hatalmas csúszásokat okozhat, vagy akár tervezett beruházásunk is elbukhat a meghiúsult hitel. Az időkényszer rontja tárgyalási pozíciónkat egy újabb választott banknál, ahol elölről kell kezdenünk a hitel igénylését.

Amikor szembesülünk tehát bankunk problémás helyzetével, érdemes azonnal magunktól új finanszírozó után nézni – ilyenkor jól jöhet egy már bejáratott aktív banki kapcsolat, ahol talán tekintettel fennálló jó viszonyra, nem fognak visszaélni a helyzetből adódó időkényszerünkkel.

A vállalati betétek biztonságával kapcsolatban sok jó hírrel nem tudunk szolgálni:

Az utóbbi idők brókerbotrányai során reflektorfénybe került BEVA (Befektető Védelmi Alap) és OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciája vállalatokra nem terjed ki. Egyetlen biztonságos megtakarítási forma a vállalatok számára a kincstárnál vásárolt állampapír, ugyanakkor ezt nehéz és jóval bonyolultabb a vállalatnak menedzselni. Egy esetleges csődnél a bank korábbi prudens működést feltételezve vásárolt pénzpiaci alapokhoz ugyan hozzá kell férnie minden vállalatnak, kérdés csupán, hogy mennyi idő elteltével. A hatósági vizsgálatok ideje alatt várhatóan nehézségekbe fogunk ütközni. Lekötött betéteknél sok esélyünk nincs arra, hogy valamennyit is visszalássunk cégünk szép reményekkel lekötött pénzből, hiszen ebben az esetben a lekötött pénz forrásként szolgált a bank számára (ellentétben a pénzpiaci alapokkal, ami csak egy számlavezetést jelent a bank részéről).

Egy ismert tulajdonosi struktúrájú és összetételű nagyobb bank esetében alacsonyabb a csőd valószínűsége, így az ilyen intézményeknél nyugodtabbak lehetünk cégünk befektetéseinek sorsát illetően. Bankválasztás előtt fontos és mérlegelendő szempont!

Kétségbe esni semmi esetre sem szükséges, tudatos és gondos tervezéssel biztonságban tudhatjuk cégünket, tétlenkedni és homokba dugni a fejünket azonban nem szabad!

Amennyiben tanácsra lenne szükséged, szakértői segítséget vennél igénybe, az alábbi formon keresztül kapcsolatba tudsz velünk lépni:

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

szerződés

Nem minden költség szerepel a lakáshitelek THM-jében

2019. 01. 11.

A lakáshitel hirdetésekben mindig szerepel a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyivel...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.