Csődbe ment a bankom! Mit tegyek?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 01. 28.

Az elmúlt hét komoly sajtóvisszhangot kiváltó eseménye volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét és elrendelte a végelszámolását. Bár nem nagy pénzintézetről van szó, piaci súlya a jegybank szerint mindössze 0,1 százalék, a szomorú eset vélhetően nem okoz komoly kárt a pórul járt takarékszövetkezet ügyfeleinek. Az ügynek azért vannak minden pénzét bankban tartó ember számára megszívlelendő tanulságai.

Arra, hogy egy pénzintézet hasonló helyzetbe kerül meglehetősen
csekély az esély. Ettől egyébként a bankszektor felügyeletét ellátó MNB sem tart. Honlapján a
jegybank közölte: nem tart fertőzésveszélytől, mert kis piaci súlyú szereplőről van szó. Ráadásul a többi takarékszövetkezet élvezi a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének védelmét is, miközben a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet nem volt tagja a rendszernek.

Bármilyen kicsi is az esélye, hogy ügyfélként hasonló helyzetbe kerülünk, mégis érdemes lehet elgondolkozni azon, mihez kezdenénk,
ha bankunk ilyen vagy olyan okból lehúzza a rolót? Megpróbáltuk összegyűjteni néhány pontban, melyek a
legfontosabb lépések a pénzüket féltő betétesek számára:

 • Ne essünk pánikba! Ne rohanjunk a legközelebbi fiókba felvenni a pénzünket, mert a betéteinket biztosítás védi. A betéteseknek (magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt) személyenként legfeljebb 100 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 30,3 millió forint) kártérítés jár az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA). FONTOS! Betétbiztosítási védelmet élveznek a magyarországi székhelyű bankokban elhelyezett névre szóló banki betétek lekötéstől függetlenül (betétszámla, folyószámla stb.) és a bank által 2003. január 1. után kibocsátott kötvények és letéti jegyek.
 • Tájékozódjunk! Ha egy bank gondba kerül, akkor a média széles körben hírt ad róla. A sajtóinformációk egy része azonban ellenőrizetlen lehet, így keressük a hivatalos hírforrásokat. A bank pontos helyzetéről a szektor felügyeletét ellátó MNB rendszeresen ad tájékoztatást a honlapján. A jegybank honlapján az  ügyfelek kérdéseket is feltehetnek. A kártalanítás menetéről az OBA honlapján találhatunk információkat.
 • Legyünk türelmesek! Ha bankunk nem is tud fizetni, akkor az OBA 20 munkanapon belül mindenképpen kártalanítani fog bennünket. Ennek menetéről levélben is tájékoztatni fogja az érintetteket. A Körmendi Takarékszövetkezet esetében például egymillió forintig a postás házhoz hozza a kártalanítást. 1-5 millió forint között az OBA Betétbiztosítási Kártyát küld állandó lakcímünkre postán. Az ehhez mellékelt levélben közli azt is, melyik banknál juthatunk a pénzünkhöz. Az 5 millió forintnál nagyobb összegű kártérítés esetén egy kifizető ügynök bank közreműködésével történnek a kifizetések.
 • Ne aggódjunk amiatt, hogy elvész a betétünk kamata! A kártérítés összege elég magas, legfeljebb 100 ezer euró, azaz 30,3 millió forint. Ráadásul a kártalanítás nem csak a tőkére, hanem kamatösszegre is vonatkozik! Az OBA jótáll az euróban vagy az OECD tagállamok fizetőeszközében elhelyezett betétek után is.
 • Ne féljünk a várható költségektől! A betétbiztosítás az ügyfelek számára díjmentes.
 • Ne tartsunk attól, hogy elfogy az OBA pénze! A kártalanításhoz szükséges pénzt a bankok fizetik be az OBA-nak. A betétbiztosítási rendszerhez való csatlakozás minden magyarországi székhelyű betétet gyűjtő hitelintézet számára kötelező! (Fontos azonban tudni, hogy betétet nem csak az itt székhellyel rendelkező bankok gyűjthetnek!) Ha valamilyen oknál fogva elfogy az OBA pénze, akkor az állam vállal garanciát a kártalanítás céljára a betétbiztosító által felvett hitelre.

Kalkulátorunkkal utána járhatsz, melyik banknál milyen folyószámladíjakra számíthatsz!Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

A betét valóban halott?

2017. 08. 30.

Hol vannak azok a szép idők, amikor bankról-bankra utalva ki lehetett használni az akciós kamatok által nyújtott lehetőségeket. Ám azóta megjelent az átutalásokat megdrágító tranzakciós illeték, illetve a kamatok sem...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.