Döntsd el, hogy mennyire fontos a biztonság a lakáshitelnél!

szerző: Bankmonitor
2018. 03. 27.

A jegybanki statisztikák alapján arra lehet következtetni, hogy a hitelfelvevők kicsit több mint fele a hosszú kamatperiódus mellett teszi le a voksát. A bankok által közölt információk alapján is egyre fontosabb az embereknek a kiszámítható törlesztő, most éppen a CIB Bank számolt be a kereslet élénküléséről. A CIB Bank szerint is érdemes elgondolkozni a rögzített kamatozású lakáshiteleken, hiszen a várakozások szerint már jövőre is emelkedhetnek a kamatok.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A jegybank adati alapján tavaly a lakáshitel igénylések 46%-a változó vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású kölcsönre vonatkozott, a CIB Bank is növekvő keresletet tapasztal a kínálatába szereplő rögzített hitelek iránt. A CIB várakozásai alapján az idei évben jelentősen felpöröghet az érdeklődés az éven túli kamatrögzítés iránt. A bank becslései szerint elképzelhető, hogy akár a 70%-ot is elérheti az arányuk a friss hitelkihelyezésen belül.

Az nyilvánvaló, hogy a kamatok emelkedéséből fakadó kockázatot nem lehet félvállról venni, és pontosan ez ellen adnak védelmet a rögzített hitelek. A CIB felhívja a figyelmet, hogy jövőre az elemzők becslései szerint már emelkedhet a változó kamatozású hitelek szempontjából irányadó kamat szintje, vagyis a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb). Ilyen kilátások mellett sokaknak megéri inkább egy hosszabb időszakra (5-10 év), vagy a teljes futamidőre rögzíteni a hitelt választani.

A CIB Bank ezenkívül bizonyos kiegészítő szolgáltatásokra is felhívja a figyelmet. Az egyik a hitelkérelem illetve az adásvételi benyújtását megelőző értékbecslés lehetősége, ami segíti a hitelfelvevőt abban, hogy tudja, mekkora mozgástere van a hitel összegének tekintetében. Ne feledjük a hitel maximum az ingatlanérték 80%-a lehet, úgy hogy a másik oldalról a jövedelemre vonatkozó és egyéb hitelbírálati feltételeknek is meg kell felelni.

Emellett lehetőség van az előminősítés szolgáltatást is igénybe venni. Ez a lehetőség azoknak jelenthet sokat, akik még nem találtak megfelelő lakást, de a jövedelmi helyzetük alapján tudni szeretnék, mire számíthatnak a banknál. Az előminősítés 6 hónapig érvényes, vagyis, ha ennyi időn belül kiválasztásra kerül az ingatlan, akkor nincs szükség újabb jövedelemre vonatkozó dokumentumok benyújtására.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.