Betöltés
loading

Döntsd el, hogy mennyire fontos a biztonság a lakáshitelnél!

A jegybanki statisztikák alapján arra lehet következtetni, hogy a hitelfelvevők kicsit több mint fele a hosszú kamatperiódus mellett teszi le a voksát. A bankok által közölt információk alapján is egyre fontosabb az embereknek a kiszámítható törlesztő, most éppen a CIB Bank számolt be a kereslet élénküléséről. A CIB Bank szerint is érdemes elgondolkozni a rögzített kamatozású lakáshiteleken, hiszen a várakozások szerint már jövőre is emelkedhetnek a kamatok.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A jegybank adati alapján tavaly a lakáshitel igénylések 46%-a változó vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású kölcsönre vonatkozott, a CIB Bank is növekvő keresletet tapasztal a kínálatába szereplő rögzített hitelek iránt. A CIB várakozásai alapján az idei évben jelentősen felpöröghet az érdeklődés az éven túli kamatrögzítés iránt. A bank becslései szerint elképzelhető, hogy akár a 70%-ot is elérheti az arányuk a friss hitelkihelyezésen belül.

Az nyilvánvaló, hogy a kamatok emelkedéséből fakadó kockázatot nem lehet félvállról venni, és pontosan ez ellen adnak védelmet a rögzített hitelek. A CIB felhívja a figyelmet, hogy jövőre az elemzők becslései szerint már emelkedhet a változó kamatozású hitelek szempontjából irányadó kamat szintje, vagyis a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb). Ilyen kilátások mellett sokaknak megéri inkább egy hosszabb időszakra (5-10 év), vagy a teljes futamidőre rögzíteni a hitelt választani.

A CIB Bank ezenkívül bizonyos kiegészítő szolgáltatásokra is felhívja a figyelmet. Az egyik a hitelkérelem illetve az adásvételi benyújtását megelőző értékbecslés lehetősége, ami segíti a hitelfelvevőt abban, hogy tudja, mekkora mozgástere van a hitel összegének tekintetében. Ne feledjük a hitel maximum az ingatlanérték 80%-a lehet, úgy hogy a másik oldalról a jövedelemre vonatkozó és egyéb hitelbírálati feltételeknek is meg kell felelni.

Emellett lehetőség van az előminősítés szolgáltatást is igénybe venni. Ez a lehetőség azoknak jelenthet sokat, akik még nem találtak megfelelő lakást, de a jövedelmi helyzetük alapján tudni szeretnék, mire számíthatnak a banknál. Az előminősítés 6 hónapig érvényes, vagyis, ha ennyi időn belül kiválasztásra kerül az ingatlan, akkor nincs szükség újabb jövedelemre vonatkozó dokumentumok benyújtására.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hét legfontosabb lakáshitel hírei egy helyen

A héten megtudhattad milyen problémát okozhat lakásvásárláskor, ha engedély nélkül beépítenek egy teraszt, vagy leszerelik a gázórát. Kiderült, hogy nem elég biztosíték a közüzemi számlák megfizetéséről a számlalevél és a...

Blogajánló