Betöltés

Eddig sem volt piskóta a lakástakarék, most meg aztán pláne!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-12

Július elseje óta hamarabb hozzájuthat a pénzéhez az, aki úgy dönt, hogy lakás-takarékpénztári számlán fialtatja. A technikai módosítás áldásos hatása, hogy az újonnan kötött szerződések esetén a rövidebb kiutalási idő még magasabb éves hozamot eredményez, amitől még vonzóbb lett ez az egyébként is kelendő megtakarítási forma.

Átlagosan negyed százalékkal lett magasabb az elérhető hozam

A lakástakarék megtakarítás lejáratakor két hónap „kötelező várakozási idő” van, ez az úgynevezett kiutalási idő. A megtakarítás felhasználása csak ezután történhet meg, azaz gyakorlatilag ezt követően kerül az összeg kifizetésre a lakás-takarékpénztárból. A 2017. július 1. előtt kötött szerződéseknél ez az időszak még 3 hónapos.

A lakástakarékban elérhető éves hozamot az EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) hivatott megmutatni, így a lakástakarék kiválasztásakor érdemes ezt is figyelni. Az EBKM figyelembe veszi a termék induló költségét, a havi számlavezetési díját – mindenhol 150 Ft –, a betéti kamatot, és azt is, hogy mikor jutunk a pénzünkhöz. Egyszóval az EBKM egy mutatóba sűrítve jelzi, hogy egy-egy lakástakarék mennyire jó befektetés.

Mivel az időtáv is fontos tényező, a kiutalási idő csökkenése következtében magasabb lett a lakástakarékban elérhető hozam.

A számlanyitási díj akciókkal még magasabb a hozam, de a költség is több lehet!

Az érdeklődők általában nem állnak meg az EBKM-nél amikor lakástakarékot választanak, és ezt jól is teszik! A megtakarítás elindításakor felmerül egy egyszeri 1%-os számlanyitási díj (a cikk végén erről részletesen), amelyből a lakás-takarékpénztárak kedvezményt adhatnak. A díjkedvezmény azonban mindig feltételhez kötött, és több esetben plusz termék igénybevételével jár! A plusz termék költsége azonban nincs feltüntetve az EBKM-ben!!

Ezen kívül korlátozhatják a pénztárak azt is, mely termékükre érvényes az akció. Ma már több helyen csak a legalább 5 éves szerződések esetén biztosítanak engedményt a számlanyitási díjból.

Számlanyitási díj kedvezménnyel átlagosan 1%-kal magasabb ugyanannak a terméknek az éves hozama! Ez nem kevés, azonban ahogy fentebb írtuk, alaposan át kell tanulmányozni, mivel jár pontosan az akciós számlanyitás! Ha egy kapcsolt termék, például bankszámla, biztosítás, vagy önkéntes nyugdíjpénztár igénybevételére köteleznek, ezeknek a fenntartási költsége jelentősen árnyalhatja az első látásra vonzó hozamot.

Ha szeretnéd a legegyszerűbben megtalálni a számodra megfelelő lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Számlanyitási díj: A lakástakarék egyszeri induló költsége, amelyet egy összegben kell kifizetni. Mértéke mindenhol a szerződéses összeg 1%-a (szerződéses összeg = összes befizetés + állami támogatás + betéti kamat + felvehető lakáskölcsön). Mértéke attól függ, hogy mekkora a szerződéses összeg.

Minél magasabb a választott havi megtakarítás (maximum 20 000 Ft/szerződés), és minél hosszabb a választott futamidő (minimum 4, maximum 10 év), annál magasabb a szerződéses összeg, ebből adódóan pedig a számlanyitási díj.

7 Hozzászólás

 1. Komáromi Istvánné

  Mennyit kell visszafizetni,ha nem tudom igazolni a teljes szerződéses összeg felhasználását számlával pl.1.485ezer Ft-ból?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Komáromi Istvánné,
   A nem igazolt összegre eső állami támogatást kell visszafizetnie az arra eső büntetőkamatokkal együtt.

 2. Matus László

  Ez is csak azon keveseknek jó akiknek van mit aprítani a tejbe. Van havi “felesleges” 50-100.000 Ft-ja.

 3. Melegh János

  @Matus László, valamit félreértett
  “van havi “felesleges” 50-100.000 Ft-ja.”
  NEM szükséges havonta 50-100.000Ft-ot megtakarítania
  ha csak 10.000Ft-ot tud megtakarítani akkor is jár az arányos állami támogatás
  és ekkora kamatot semmi más megtakarításon nem fog tudni elérni egy szegény ember – kockázat mentesen

 4. Matus

  Nem értettem én fére semmit, kedves Melegh úr! Havi tízezer Forintból meg a kegyelemtámogatásból akkor sem lehetne lakásom ha teknősbéka lennék és 400 évig élnék.

 5. fefe

  az a baj, hogy a dolgozó emberek a havi 120 000 nettóból / ami már nagyon jó fizetés / nem biztos hogy havi 10 000 ft-t is tud erre áldozni, főleg ha van 1 gyerek is / de mint tudjuk nálunk 1 gyerek nem gyerek sajnos /

 6. Nagy A

  A napokban láttam egy érdekes táblázatot.
  10.000,-Ft havi megtakarítás 46 hónapos futamidővel
  Számlanyitási díj: 13.000,-Ft, (egyszeri díj) 13.000,-Ft
  Havi befizetendő: 10.150,-Ft, ez a teljes futamidőre: 10.150*46 = 466.900,-Ft
  Összesen /az állami támogatás* nélkül/ 479.900,-Ft
  48 hónap után kézhez kapsz: 460.000,-Ft

  Hát ez valóban nagy buli! (A banknak!)

  *: Az állami támogatást csak akkor tudod igénybe venni, ha képes vagy a lakáscélú felhasználásra!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.