Betöltés

Egészpályás letámadás az OTP-nél – Új szuperhiteleket élesítettek!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-12-07

Decembertől az OTP egy meglévő minősített lakáshitele mellé még kettő csatlakozott, így megnéztük, hogy egy átlagos hitelfelvevő esetében mire számíthatunk. A gyorselemzésünk azt mutatja, hogy nem egységes a kép, valahol oda tud érni a legjobbak közé az OTP, míg máshol nagyobb a lemaradás induló kamatban. Vagyis továbbra is tartja magát az a véleményünk, miszerint a fogyasztóbarát hiteleknél is elengedhetetlen az összehasonlító kalkulátor használata. Cikkünket 2017.12.13-án módosítottuk, mivel az OTP Bank aktuális hirdetményéből kiderült, fogyasztóbarát hitelt csak legalább 350 ezer forintos összjövedelem esetén igényelhetnek az ügyfelek, valamint a cikkben említett kamatkedvezmény is megszűnt.

A fogyasztóbarát lakáshiteleket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen az utóbbi hónapokban népszerűsítő kampány is indult, de ennél is sokkal fontosabb, hogy kategóriájuk legjobb hiteleiről van szó. A legalább 3 évre fix kamatú hitelekre egyre nagyobb az érdeklődés, és ahogy a későbbi ábra mutatja, a bankok az első nagyobb roham után újabb és újabb hiteleikre kapják meg a jegybank minősítését.

Az OTP Bank nyitotta meg a sort, hiszen az első körben a 10 éves fix kamatú hitele kapta meg a minősítést, emellé viszont még két kategóriában is versenyre kel a többiekkel decembertől. Az 5 éves kamatrögzítés mellett a végig fix hitel kategóriájában is indul a bank, ez utóbbinál viszont csak 20 éves futamidőt lehet választani.

Még mielőtt a lakáshitelek induló kamatairól szólnánk, érdemes arról is megemlékezni, hogy milyen nagy esésen vannak túl a hozamok az utóbbi hónapokban. A jegybank intézkedéseinek köszönhetően az állampapírok hozama az 5, 10 és 15 éves időtávon 0,76-1,04%-kal esett augusztus-december között. Csak a miheztartás végett, egy átlagos hitelnél az 1%-os kamatcsökkenés 8-9%-os törlesztőrészlet eséssel jár együtt.

Vagyis egy nagyon is támogató környezetben dönthetett az OTP, hogy mit választ. A hirdetmény szerint az induló kamat a kamatperiódus növekedésével párhuzamosan rendre 3,99%, 5,49% és 6,49% (5 évig fix, 10 évig fix, végig fix). A jó hír, hogy például egy 300 ezres családi jövedelem esetén (legalább 150 000 ebből az OTP-hez megy) 0,5%-os kedvezményt kap az ember, vagyis rögtön 3,49%-ról, 4,99%-ról és 5,99%-ról beszélünk.

 

Azt már egy korábbi cikkünkben is bemutattuk, hogy az OTP más árazást használ a versenytársakhoz képest. Nála magasabb lesz a referenciahozam, ami azzal a következménnyel jár, hogy ugyanolyan kamat esetén a kimutatott kamatfelár kisebb (referenciahozam + kamatfelár = hitelkamat). Az említett jövedelem esetében a felár a megengedett max. 3,5%-hoz képest 2,2-2,5%. Viszont, ha csak szimplán az állampapírokhoz mérnénk, akkor a felár 2,4-3,2% lenne.

Önmagában még ettől nem tudjuk megmondani, hogy éppen hova tud az OTP a lakáshitel ajánlataival bekerülni. Ezért megnéztük, hogy a korábban a fogyasztóbarát hiteleknél legjobb kamatot adó (FHB Bank, MKB Bank) versenytársakhoz képest mit látunk. A helyzet az, hogy az 5 éves kamatrögzítésnél a legjobbat megközelíti – a feltüntetett paraméterek mellett – az OTP, viszont a 10 évesnél és a végig fix hitelnél nagyjából 0,8%-kal magasabb az induló kamat.

Lakáshitel kalkulátorunkkal keresd meg a hozzád illő hitelt!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Arra már korábban is felhívtuk a figyelmet, hogy a minősített hiteleknél is nagy eltérések lehetnek egyes banki ajánlatok között, ezért óriási szükség van az összehasonlításra. Érdemes arra törekedni, hogy az elvárásainkhoz leginkább passzoló és legolcsóbb ajánlatot találjuk meg. Erre csak akkor van lehetőség, ha összehasonlítjuk egy lakáshitel kalkulátorral a bankok ajánlatait.

Ma már ott tartunk, hogy néhány tized százalékért is megéri az átlagosnál több energiát ráfordítani a legjobb lakáshitel megtalálására. De, ahogy a bankok lakáshitel kínálatát megnézzük, az a valóság, hogy akár 1%-os eltérés is lehet két ugyanolyan ügyfélnél, ha az egyik az olcsóbb, míg a másik a drágább megoldást választja. Gondolj csak bele, 20 év alatt milliókat spórolhatnál a kisebb törlesztőrészleten!

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.