Egészpályás letámadás az OTP-nél – Új szuperhiteleket élesítettek!

Egészpályás letámadás az OTP-nél – Új szuperhiteleket élesítettek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-07 Frissítve: 2021-07-01
 

Decembertől az OTP egy meglévő minősített lakáshitele mellé még kettő csatlakozott, így megnéztük, hogy egy átlagos hitelfelvevő esetében mire számíthatunk. A gyorselemzésünk azt mutatja, hogy nem egységes a kép, valahol oda tud érni a legjobbak közé az OTP, míg máshol nagyobb a lemaradás induló kamatban. Vagyis továbbra is tartja magát az a véleményünk, miszerint a fogyasztóbarát hiteleknél is elengedhetetlen az összehasonlító kalkulátor használata. Cikkünket 2017.12.13-án módosítottuk, mivel az OTP Bank aktuális hirdetményéből kiderült, fogyasztóbarát hitelt csak legalább 350 ezer forintos összjövedelem esetén igényelhetnek az ügyfelek, valamint a cikkben említett kamatkedvezmény is megszűnt.

A fogyasztóbarát lakáshiteleket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen az utóbbi hónapokban népszerűsítő kampány is indult, de ennél is sokkal fontosabb, hogy kategóriájuk legjobb hiteleiről van szó. A legalább 3 évre fix kamatú hitelekre egyre nagyobb az érdeklődés, és ahogy a későbbi ábra mutatja, a bankok az első nagyobb roham után újabb és újabb hiteleikre kapják meg a jegybank minősítését.

Az OTP Bank nyitotta meg a sort, hiszen az első körben a 10 éves fix kamatú hitele kapta meg a minősítést, emellé viszont még két kategóriában is versenyre kel a többiekkel decembertől. Az 5 éves kamatrögzítés mellett a végig fix hitel kategóriájában is indul a bank, ez utóbbinál viszont csak 20 éves futamidőt lehet választani.

Még mielőtt a lakáshitelek induló kamatairól szólnánk, érdemes arról is megemlékezni, hogy milyen nagy esésen vannak túl a hozamok az utóbbi hónapokban. A jegybank intézkedéseinek köszönhetően az állampapírok hozama az 5, 10 és 15 éves időtávon 0,76-1,04%-kal esett augusztus-december között. Csak a miheztartás végett, egy átlagos hitelnél az 1%-os kamatcsökkenés 8-9%-os törlesztőrészlet eséssel jár együtt.

Vagyis egy nagyon is támogató környezetben dönthetett az OTP, hogy mit választ. A hirdetmény szerint az induló kamat a kamatperiódus növekedésével párhuzamosan rendre 3,99%, 5,49% és 6,49% (5 évig fix, 10 évig fix, végig fix). A jó hír, hogy például egy 300 ezres családi jövedelem esetén (legalább 150 000 ebből az OTP-hez megy) 0,5%-os kedvezményt kap az ember, vagyis rögtön 3,49%-ról, 4,99%-ról és 5,99%-ról beszélünk.

 

Azt már egy korábbi cikkünkben is bemutattuk, hogy az OTP más árazást használ a versenytársakhoz képest. Nála magasabb lesz a referenciahozam, ami azzal a következménnyel jár, hogy ugyanolyan kamat esetén a kimutatott kamatfelár kisebb (referenciahozam + kamatfelár = hitelkamat). Az említett jövedelem esetében a felár a megengedett max. 3,5%-hoz képest 2,2-2,5%. Viszont, ha csak szimplán az állampapírokhoz mérnénk, akkor a felár 2,4-3,2% lenne.

Önmagában még ettől nem tudjuk megmondani, hogy éppen hova tud az OTP a lakáshitel ajánlataival bekerülni. Ezért megnéztük, hogy a korábban a fogyasztóbarát hiteleknél legjobb kamatot adó (FHB Bank, MKB Bank) versenytársakhoz képest mit látunk. A helyzet az, hogy az 5 éves kamatrögzítésnél a legjobbat megközelíti – a feltüntetett paraméterek mellett – az OTP, viszont a 10 évesnél és a végig fix hitelnél nagyjából 0,8%-kal magasabb az induló kamat.

Lakáshitel kalkulátorunkkal keresd meg a hozzád illő hitelt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Arra már korábban is felhívtuk a figyelmet, hogy a minősített hiteleknél is nagy eltérések lehetnek egyes banki ajánlatok között, ezért óriási szükség van az összehasonlításra. Érdemes arra törekedni, hogy az elvárásainkhoz leginkább passzoló és legolcsóbb ajánlatot találjuk meg. Erre csak akkor van lehetőség, ha összehasonlítjuk egy lakáshitel kalkulátorral a bankok ajánlatait.

Ma már ott tartunk, hogy néhány tized százalékért is megéri az átlagosnál több energiát ráfordítani a legjobb lakáshitel megtalálására. De, ahogy a bankok lakáshitel kínálatát megnézzük, az a valóság, hogy akár 1%-os eltérés is lehet két ugyanolyan ügyfélnél, ha az egyik az olcsóbb, míg a másik a drágább megoldást választja. Gondolj csak bele, 20 év alatt milliókat spórolhatnál a kisebb törlesztőrészleten!

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés