Betöltés

Egészpályás letámadás az OTP-nél – Új szuperhiteleket élesítettek!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-12-07

Decembertől az OTP egy meglévő minősített lakáshitele mellé még kettő csatlakozott, így megnéztük, hogy egy átlagos hitelfelvevő esetében mire számíthatunk. A gyorselemzésünk azt mutatja, hogy nem egységes a kép, valahol oda tud érni a legjobbak közé az OTP, míg máshol nagyobb a lemaradás induló kamatban. Vagyis továbbra is tartja magát az a véleményünk, miszerint a fogyasztóbarát hiteleknél is elengedhetetlen az összehasonlító kalkulátor használata. Cikkünket 2017.12.13-án módosítottuk, mivel az OTP Bank aktuális hirdetményéből kiderült, fogyasztóbarát hitelt csak legalább 350 ezer forintos összjövedelem esetén igényelhetnek az ügyfelek, valamint a cikkben említett kamatkedvezmény is megszűnt.

A fogyasztóbarát lakáshiteleket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen az utóbbi hónapokban népszerűsítő kampány is indult, de ennél is sokkal fontosabb, hogy kategóriájuk legjobb hiteleiről van szó. A legalább 3 évre fix kamatú hitelekre egyre nagyobb az érdeklődés, és ahogy a későbbi ábra mutatja, a bankok az első nagyobb roham után újabb és újabb hiteleikre kapják meg a jegybank minősítését.

Az OTP Bank nyitotta meg a sort, hiszen az első körben a 10 éves fix kamatú hitele kapta meg a minősítést, emellé viszont még két kategóriában is versenyre kel a többiekkel decembertől. Az 5 éves kamatrögzítés mellett a végig fix hitel kategóriájában is indul a bank, ez utóbbinál viszont csak 20 éves futamidőt lehet választani.

Még mielőtt a lakáshitelek induló kamatairól szólnánk, érdemes arról is megemlékezni, hogy milyen nagy esésen vannak túl a hozamok az utóbbi hónapokban. A jegybank intézkedéseinek köszönhetően az állampapírok hozama az 5, 10 és 15 éves időtávon 0,76-1,04%-kal esett augusztus-december között. Csak a miheztartás végett, egy átlagos hitelnél az 1%-os kamatcsökkenés 8-9%-os törlesztőrészlet eséssel jár együtt.

Vagyis egy nagyon is támogató környezetben dönthetett az OTP, hogy mit választ. A hirdetmény szerint az induló kamat a kamatperiódus növekedésével párhuzamosan rendre 3,99%, 5,49% és 6,49% (5 évig fix, 10 évig fix, végig fix). A jó hír, hogy például egy 300 ezres családi jövedelem esetén (legalább 150 000 ebből az OTP-hez megy) 0,5%-os kedvezményt kap az ember, vagyis rögtön 3,49%-ról, 4,99%-ról és 5,99%-ról beszélünk.

 

Azt már egy korábbi cikkünkben is bemutattuk, hogy az OTP más árazást használ a versenytársakhoz képest. Nála magasabb lesz a referenciahozam, ami azzal a következménnyel jár, hogy ugyanolyan kamat esetén a kimutatott kamatfelár kisebb (referenciahozam + kamatfelár = hitelkamat). Az említett jövedelem esetében a felár a megengedett max. 3,5%-hoz képest 2,2-2,5%. Viszont, ha csak szimplán az állampapírokhoz mérnénk, akkor a felár 2,4-3,2% lenne.

Önmagában még ettől nem tudjuk megmondani, hogy éppen hova tud az OTP a lakáshitel ajánlataival bekerülni. Ezért megnéztük, hogy a korábban a fogyasztóbarát hiteleknél legjobb kamatot adó (FHB Bank, MKB Bank) versenytársakhoz képest mit látunk. A helyzet az, hogy az 5 éves kamatrögzítésnél a legjobbat megközelíti – a feltüntetett paraméterek mellett – az OTP, viszont a 10 évesnél és a végig fix hitelnél nagyjából 0,8%-kal magasabb az induló kamat.

Lakáshitel kalkulátorunkkal keresd meg a hozzád illő hitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Arra már korábban is felhívtuk a figyelmet, hogy a minősített hiteleknél is nagy eltérések lehetnek egyes banki ajánlatok között, ezért óriási szükség van az összehasonlításra. Érdemes arra törekedni, hogy az elvárásainkhoz leginkább passzoló és legolcsóbb ajánlatot találjuk meg. Erre csak akkor van lehetőség, ha összehasonlítjuk egy lakáshitel kalkulátorral a bankok ajánlatait.

Ma már ott tartunk, hogy néhány tized százalékért is megéri az átlagosnál több energiát ráfordítani a legjobb lakáshitel megtalálására. De, ahogy a bankok lakáshitel kínálatát megnézzük, az a valóság, hogy akár 1%-os eltérés is lehet két ugyanolyan ügyfélnél, ha az egyik az olcsóbb, míg a másik a drágább megoldást választja. Gondolj csak bele, 20 év alatt milliókat spórolhatnál a kisebb törlesztőrészleten!

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Allah meghallotta Erdogant    

  Azután, hogy az elmúlt napokban növekedett a politikai feszültség, és elmérgesedett a kereskedelmi háború az Amerikai Egyesült Államok és NATO szövetségese Törökország között, rohamos gyengülésbe...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.