Egy ábra arról, miként veszel fel lakáshitelt!

Egy ábra arról, miként veszel fel lakáshitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-04 Frissítve: 2021-07-01
 

Szeptember óta dinamikusan nő a fogyasztóbarát lakáshitelek iránti érdeklődés, amire most már a jegybank közzétett statisztikája is bizonyíték. Nem véletlen, hogy ennyire sokat beszélünk erről a témáról, hiszen ha nem akarjuk, hogy a törlesztőnk néhány év alatt akár 10-20%-kal elszálljon, akkor fix kamatú hitelt kell választani. Lássuk is, hogy melyek a legnépszerűbb lakáshitelek.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Nagy az érdeklődés a lakáshitelek iránt, amit jól mutat az is, hogy a jegybank legfrissebb fél évre visszatekintő adatai szerint havonta 50-60 milliárd forint közötti friss lakáshitelt helyeztek ki a bankok. Ez még semmi, hiszen az elemzők szerint elég jelentős emelkedés várható a hitelkihelyezésben, többek között a magas bérnövekedés és a nagyon kedvező hitelkamatok miatt.

A fő kérdés a jegybank szerint is az, hogy a hitelfelvételkor a törlesztőrészlet mennyire gyakran változik. Nagyon leegyszerűsítve a kérdést: változó vagy fix kamatú hitelt vesznek fel az emberek? A jó hír az, hogy egyre nagyobb arányban veszünk fel fix kamatú hitelt.

Tavaly szeptember és most február között az éven túli kamatrögzítés aránya a kihelyezett hiteleken belül 60-72% volt, magyarul a friss hiteleknél a fix törlesztőt választjuk többségében. Azért lehet becsapós a helyzet, ugyanis a legtöbb friss hitel mindössze 3-5 évre ad biztonságot a hitelfelvevőnek. Márpedig egy hitelt alsó hangon 15 évre veszünk fel, így a futamidő alatt többször is módosulni fog a törlesztő.

Egészségesebb lenne, ha a folyamat (fix törlesztő a változó helyett) nem állna meg, sőt elmozdulnának a hitelfelvevők abba az irányba, amikor már 10 évre vagy akár a futamidő végéig rögzített a kamat. Ehhez járulhat az is hozzá, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek ezen az időtávon is a jegybanki minősítés jóvoltából kedvezőbb kondíciókkal érhetők el.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel felel meg az elképzeléseidnek!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A jegybank napokban közzétett ábrája alapján megtudhattuk új információként, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek felfutása miként alakult. Mint látható, tavaly szeptemberben még az éven túli kamatfixálás esetén 10% alatti volt a fogyasztóbarát hitelek részaránya, míg most már a 40%-ot is meghaladja ez az arány.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy a feltüntetett fogyasztóbarát lakáshitel arányt úgy tüntette fel a jegybank, hogy abból már kiszűrte a lakástakarék-pénztárak hiteleit. Mindez azért is fontos, mert így azt mutatja a statisztika, hogy a bankokhoz forduló ügyfelek pontosan mit választanak. A lakástakarék-pénztár hitelei speciálisnak számítanak, hiszen azok alapból rögzített kamatozásúak.

Végül, de nem utolsó sorban hadd nyomatékosítsuk, hogy korántsem véletlen, hogy mi is és a jegybank is olyan sokat beszél a fix kamatú hitelekről. A kamatok idővel elindulnak felfelé és ha nem akarjuk, hogy a törlesztőnk akár 10-20%-kal megemelkedjen, akkor egy rögzített kamatú hitellel védhetjük be magunkat. Ezen a téren pedig a legjobbak a fogyasztóbarát lakáshitelek.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés