Egyre kevésbé hatékonyak a kreatív könyvelési trükkök!

Egyre kevésbé hatékonyak a kreatív könyvelési trükkök!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-19
 

Bár sokat fehéredett a gazdaság még ma is sok vállalkozó, illetve cég a bevételek eltitkolásával, be nem jelentett alkalmazottakkal és hasonlóan kreatív eszközökkel próbál adót és járulékot spórolni. Nos, úgy tűnik, hogy ez egyre kevésbé éri meg. A hatóságok szeme elől egyrészt egyre nehezebb elbújni, másrészt az átlátható működésnek lehetnek előnyei is.

A napokban végigfutott a sajtón egy a Tüzép-telepet üzemeltető cég esete, amely épp a kreatív könyvelés, és ebből eredően a folyamatosan veszteséges működés miatt tűnt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőreinek. (Az esetről a NAV számolt be közleményében.)

Gyanús az adóhivatalnak a tartósan veszteséges működés

Jó tudni, hogy az adóhivatal figyeli az olyan adózók tevékenységét, amelyek a bevallásaik alapján folyamatosan veszteségesen működnek. Így jutottak el ahhoz a Tüzép-telepet üzemeltető egyéni vállalkozóhoz is, aki (ahogy az a későbbi vizsgálat során kiderült) 37 millió forint bevételt titkolt el. A vállalkozó személyi jövedelemadó (szja) bevallásában több mint 30 millió forint veszteséget mutatott ki. Amikor azonban a NAV revizorai alaposan átvizsgálásták az iratokat, számos jel arra mutatott, hogy a veszteség csak papíron létezik.

A NAV közleménye a figyelmeztető jelek között említette meg

  • a házipénztár tartósan negatív egyenlegét, amely arra utal, hogy a vállalkozó a kiadásait rendszeresen úgy fizette, hogy arra nem volt lekönyvelt fedezete.
  • Az értékesítési és a beszerzési számlákat összevetve lényegesen nagyobb haszon volt kimutatható, mint amit a könyvelés tartalmazott.

Az adatokból végül kiderült, hogy a vállalkozó valójában nyereségesen működött, csak a bevételek jelentős részéről nem adott számlát, és nem is könyvelte le azokat. A vállalkozó önellenőrzéseket nyújtott be, pótlólag 37 millió forint eltitkolt bevételt vallott be, és közel 10 millió forint adót fizetett meg. (Arra, hogy kapcsolódott-e az eljáráshoz büntetés, és volt-e egyéb szankció, a közlemény nem tért ki.)

A példa jól mutatja azt, hogy a hatóságoknak már egyre hatékonyabb az eszközrendszere ahhoz, hogy a gazdaság szürke szereplőit megtalálják. Az esetleges morális fenntartásokon túl, nem csak a lebukás veszélye miatt érdemes azonban a vállalkozóknak és a cégeknek szabályszerűen működni.

Hirdetés

Hirdetés

Megéri az átlátható működés

Aki vállalkozik tudja: vannak olyan időszakok, amikor elképesztően nagy szükség lenne pénzre a túléléshez, a növekedéshez, átmeneti nehézségek áthidalásához, bővüléshez… és az okokat akár sorolhatnánk itt holnap reggelig is. Persze egy jó ötlethez azért általában finanszírozót is lehet találni, a kérdés jellemzően csak azt, hogy mennyiért kapjuk meg átmenetileg vagy hosszabb időre a szükséges tőkét.

Nos, most olyan időszak van, amikor sok vállalkozónak lehet szüksége tőkére. Jó hír, hogy az olcsó forrásban sincs hiány: a Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók a hitelcélok széles körére igényelhetőek évi fix 5 százalék kamat mellett. (A részletekről korábbi összefoglalónkból tájékozódhatsz.) Az ajánlat a 20 százalék fölötti inflációs környezetben rendkívül kedvező, ám a pénzintézetek csak azoknak a vállalkozásoknak hiteleznek, amelyek tevékenysége pénzügyi beszámolóikból nyomon követhető.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés