loading

Egyre megy, honnan nézed: A négy, az sok!

A várakozásoknak megfelelően ma sem hagyta érintetlenül a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az irányadó rátát. Az újabb 0,25%pontos csökkentés eredményeként 4%-ra módosul a jegybanki alapkamat. A kedvező inflációs kilátásoknak köszönhetően – a csökkenő betéti kamatok ellenére – hazánkban még mindig pozitív reálkamatot érhetünk el.

A lassan egy éve kezdődő kamatcsökkentési sorozat keretében 3%pontot esett a jegybanki alapkamat, amely eredményeként 4% jelenleg az irányadó ráta.

alapkamat_0723

Ez a folyamat természetesen a betéti kamatokban is visszaköszön, hiszen a jegybanki alapkamat ezekre hatással van. Mégis a folyamatos csökkentések ellenére Magyarországon továbbra is pozitív reálkamatról beszélhetünk, így még mindig érdemes bankbetétben takarékoskodni. Persze célszerű minél hamarabb lépni, hiszen a betéti kamatokba rövid időn belül beépül a jegybanki alapkamat csökkenés hatása.

Felértékelődnek a hosszabb távú befektetések

A folyamatosan csökkenő betéti kamatok és a változó jogszabályi környezet (6%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) bevezetése) miatt még inkább felértékelődnek a hosszabb távú befektetési lehetőségek. Csökkenő kamatok mellett érdemes hosszabb futamidejű fix kamatozású lekötést választani, így az időközben bekövetkező kamatcsökkentés már nem érinti a korábban lekötött pénzünket. Tehát fél éves, vagy éves lekötésekkel szemben 3, vagy 5 éves lekötéseket válasszunk, főként, hogy ilyen időtávra még most is találunk 4% feletti, de akár 5%-os kamatszintet nyújtó lehetőségeket. A futamidőre való tekintettel érdemes a Tartós Befektetési Szerződés előnyeit is kihasználni, hiszen amellett, hogy az elérhető kamatot előre be tudjuk biztosítani, akár
kamatadó- és EHO fizetési kötelezettségmentesen tudunk takarékoskodni.

A vélemények megosztottak a jövőbeli kamatpályát illetően, de némi iránymutatást adhat a jegybankelnök 15 órakor esedékes rendkívüli sajtótájékoztatója. Addig is érdemes szemezgetni a bankok ajánlatai között, hiszen még kihasználhatjuk azt a rövid időt, amíg a bankok reagálnak az alapkamat csökkenésére.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Ezzel a trükkel vernek át sokakat a bankkártyás csalók

Csalókra figyelmeztet a rendőrség, akik ügyes trükkel megszerzik a gyanútlan emberek bankszámla és bankkártya adatait, hogy azután pénzt emeljenek le a számlájukról. Mutatjuk, hogy mivel próbálkoznak. Több jelzés érkezett arról,...

Miért érdemes már 30-40 évesen félretenni a nyugdíjunkra?

A nyugdíjcélú megtakarítás életünk egyik legjelentősebb pénzügyi jellegű feladata: akik nem készülnek fel idős éveikre, ők súlyos megélhetési nehézségekkel fognak szembesülni. Egyre inkább úgy látszik, hogy az aktuális nyugdíjjárulékokból finanszírozott,...