Egyre megy, honnan nézed: A négy, az sok!

 • 2013.07.23.
 • szerző: bankmonitor

A várakozásoknak megfelelően ma sem hagyta érintetlenül a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az irányadó rátát. Az újabb 0,25%pontos csökkentés eredményeként 4%-ra módosul a jegybanki alapkamat. A kedvező inflációs kilátásoknak köszönhetően – a csökkenő betéti kamatok ellenére – hazánkban még mindig pozitív reálkamatot érhetünk el.

A lassan egy éve kezdődő kamatcsökkentési sorozat keretében 3%pontot esett a jegybanki alapkamat, amely eredményeként 4% jelenleg az irányadó ráta.

alapkamat_0723

Ez a folyamat természetesen a betéti kamatokban is visszaköszön, hiszen a jegybanki alapkamat ezekre hatással van. Mégis a folyamatos csökkentések ellenére Magyarországon továbbra is pozitív reálkamatról beszélhetünk, így még mindig érdemes bankbetétben takarékoskodni. Persze célszerű minél hamarabb lépni, hiszen a betéti kamatokba rövid időn belül beépül a jegybanki alapkamat csökkenés hatása.

Felértékelődnek a hosszabb távú befektetések

A folyamatosan csökkenő betéti kamatok és a változó jogszabályi környezet (6%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) bevezetése) miatt még inkább felértékelődnek a hosszabb távú befektetési lehetőségek. Csökkenő kamatok mellett érdemes hosszabb futamidejű fix kamatozású lekötést választani, így az időközben bekövetkező kamatcsökkentés már nem érinti a korábban lekötött pénzünket. Tehát fél éves, vagy éves lekötésekkel szemben 3, vagy 5 éves lekötéseket válasszunk, főként, hogy ilyen időtávra még most is találunk 4% feletti, de akár 5%-os kamatszintet nyújtó lehetőségeket. A futamidőre való tekintettel érdemes a Tartós Befektetési Szerződés előnyeit is kihasználni, hiszen amellett, hogy az elérhető kamatot előre be tudjuk biztosítani, akár
kamatadó- és EHO fizetési kötelezettségmentesen tudunk takarékoskodni.

A vélemények megosztottak a jövőbeli kamatpályát illetően, de némi iránymutatást adhat a jegybankelnök 15 órakor esedékes rendkívüli sajtótájékoztatója. Addig is érdemes szemezgetni a bankok ajánlatai között, hiszen még kihasználhatjuk azt a rövid időt, amíg a bankok reagálnak az alapkamat csökkenésére.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.