Betöltés

Egyre megy, honnan nézed: A négy, az sok!

szerző: Bankmonitor.hu
2013-07-23

A várakozásoknak megfelelően ma sem hagyta érintetlenül a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az irányadó rátát. Az újabb 0,25%pontos csökkentés eredményeként 4%-ra módosul a jegybanki alapkamat. A kedvező inflációs kilátásoknak köszönhetően – a csökkenő betéti kamatok ellenére – hazánkban még mindig pozitív reálkamatot érhetünk el.

A lassan egy éve kezdődő kamatcsökkentési sorozat keretében 3%pontot esett a jegybanki alapkamat, amely eredményeként 4% jelenleg az irányadó ráta.

alapkamat_0723

Ez a folyamat természetesen a betéti kamatokban is visszaköszön, hiszen a jegybanki alapkamat ezekre hatással van. Mégis a folyamatos csökkentések ellenére Magyarországon továbbra is pozitív reálkamatról beszélhetünk, így még mindig érdemes bankbetétben takarékoskodni. Persze célszerű minél hamarabb lépni, hiszen a betéti kamatokba rövid időn belül beépül a jegybanki alapkamat csökkenés hatása.

Felértékelődnek a hosszabb távú befektetések

A folyamatosan csökkenő betéti kamatok és a változó jogszabályi környezet (6%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) bevezetése) miatt még inkább felértékelődnek a hosszabb távú befektetési lehetőségek. Csökkenő kamatok mellett érdemes hosszabb futamidejű fix kamatozású lekötést választani, így az időközben bekövetkező kamatcsökkentés már nem érinti a korábban lekötött pénzünket. Tehát fél éves, vagy éves lekötésekkel szemben 3, vagy 5 éves lekötéseket válasszunk, főként, hogy ilyen időtávra még most is találunk 4% feletti, de akár 5%-os kamatszintet nyújtó lehetőségeket. A futamidőre való tekintettel érdemes a Tartós Befektetési Szerződés előnyeit is kihasználni, hiszen amellett, hogy az elérhető kamatot előre be tudjuk biztosítani, akár
kamatadó- és EHO fizetési kötelezettségmentesen tudunk takarékoskodni.

A vélemények megosztottak a jövőbeli kamatpályát illetően, de némi iránymutatást adhat a jegybankelnök 15 órakor esedékes rendkívüli sajtótájékoztatója. Addig is érdemes szemezgetni a bankok ajánlatai között, hiszen még kihasználhatjuk azt a rövid időt, amíg a bankok reagálnak az alapkamat csökkenésére.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • alapblog

    FANG: az évtized sztárbefektetései

    Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.