loading

Egyre nehezebb készpénzhez jutni

A tranzakciós illeték mértékének emelése miatt a készpénzfelvételt eddig terhelő adó jelentősen emelkedett. De nem csak ezért nehéz készpénzhez jutni: a készpénzkiadó automaták száma folyamatosan apad hazánkban, miközben a készpénzforgalom nem csökken.

2003 és 2011 között folyamatos dinamikus ATM szám bővülésnek lehettünk szemtanúi: 4907 berendezés üzemelt az időszak végén hazánkban. A Brink’s Hungária sajtóközleményéből kiderül, hogy tavaly 115-tel kevesebb készpénzkiadó automata volt megtalálható Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ez a tendencia várhatóan idén tovább folytatódik a pénzintézetek költségcsökkentési programjainak köszönhetően, ugyanis a kisebb bankfiókokat és a kevésbé forgalmas ATM-eket a bankok megszüntették. Így egyre többet kell utaznunk, hogy egy számunkra megfelelő automatát találjunk. Ennek legutóbbi példája az Erste Bank, aki 5 fiókját zárja be június 28-ával. A bezárt fiókok többségénél az automatát is leszerelik.

ATMek

Minden nehézség ellenére azonban mi magyarok ragaszkodunk a készpénzhez: tavaly 5.255 milliárd forintot vettünk fel ATM-ekből. Ez azt jelenti, hogy naponta 14,4 milliárd forintot adtak ki a készpénzkiadó automaták. De manapság a készülékek nem csak készpénz kifizetésre alkalmasak, az új típusoknál már megvan a lehetőség, hogy közvetlenül befizessünk a számlánkra. Az új azonnali készpénz befizetési lehetőséggel, utalásokat online intézve valóban egyre kevesebb szükségünk van meglátogatni egy bankfiókot. A piacon már most is van egy olyan bank (AXA), aki készpénzforgalmat egyáltalán nem bonyolít.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az igazi áttörést (és nem mellesleg minden bankszámla-tulajdonosnak költségcsökkenést) az jelentené, ha a készpénz helyett egyre nagyobb mértékben használnánk a bankkártyánkat. A kártyás vásárlás a legtöbb bankszámla esetében ingyenes, míg a készpénzfelvételért a legtöbb esetben fizetni kell. És ne felejtsük el azt sem, hogy a tranzakciós illeték az eddigi 0,3% maximum 6000 forintos szintről a készpénzfelvételek esetében 0,6%-ra módosul, valamint a felső határát is eltörölték. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha pénzt szeretnénk spórolni, akkor használjuk a kártyánkat a vásárlásokhoz. Ha mindenképpen készpénzre van szükségünk, akkor válaszunk olyan díjcsomagot, ahol ingyenesen jutunk pénzünkhöz. De ne feledjük: a bankok még nem reagáltak a tranzakciós illeték emelésére. Bankváltás előtt most érdemes megvárni milyen változások lesznek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Blogajánló
  • alapblog Nőuralom a kultúrában

    Terézvárosban irodalmi pályázatot hirdettek gyerekeknek. A 12 nyertesből 11 lány lett, és csak egyetlen fiú. Már a jelen is ilyen, de a jövő még ilyenebb...

  • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

     A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

  • Haszon.hu Visszanyalhat a drága fagyi a Balatonnál

    Mennyivel drágul a balatoni nyaralás? Egyesek már most azzal riogatnak, hogy a járvány miatti veszteségeket nagyobb áremeléssel akarják kompenzálni a szállásadók, vendéglátósok, de mi az igazság? A pontos számításokra még várni kell, de az előrejelzések szerint a járványvédelmi intézkedések, az alapanyagok árának emelkedése és a munkaerőhiány miatt lesz némi áremelkedés, ha nem is olyan mértékű, ami elriasztaná a nyaralókat, írja...