Betöltés

Egyre nehezebb készpénzhez jutni

szerző: Bankmonitor.hu
2013-06-20

A tranzakciós illeték mértékének emelése miatt a készpénzfelvételt eddig terhelő adó jelentősen emelkedett. De nem csak ezért nehéz készpénzhez jutni: a készpénzkiadó automaták száma folyamatosan apad hazánkban, miközben a készpénzforgalom nem csökken.

2003 és 2011 között folyamatos dinamikus ATM szám bővülésnek lehettünk szemtanúi: 4907 berendezés üzemelt az időszak végén hazánkban. A Brink’s Hungária sajtóközleményéből kiderül, hogy tavaly 115-tel kevesebb készpénzkiadó automata volt megtalálható Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ez a tendencia várhatóan idén tovább folytatódik a pénzintézetek költségcsökkentési programjainak köszönhetően, ugyanis a kisebb bankfiókokat és a kevésbé forgalmas ATM-eket a bankok megszüntették. Így egyre többet kell utaznunk, hogy egy számunkra megfelelő automatát találjunk. Ennek legutóbbi példája az Erste Bank, aki 5 fiókját zárja be június 28-ával. A bezárt fiókok többségénél az automatát is leszerelik.

ATMek

Minden nehézség ellenére azonban mi magyarok ragaszkodunk a készpénzhez: tavaly 5.255 milliárd forintot vettünk fel ATM-ekből. Ez azt jelenti, hogy naponta 14,4 milliárd forintot adtak ki a készpénzkiadó automaták. De manapság a készülékek nem csak készpénz kifizetésre alkalmasak, az új típusoknál már megvan a lehetőség, hogy közvetlenül befizessünk a számlánkra. Az új azonnali készpénz befizetési lehetőséggel, utalásokat online intézve valóban egyre kevesebb szükségünk van meglátogatni egy bankfiókot. A piacon már most is van egy olyan bank (AXA), aki készpénzforgalmat egyáltalán nem bonyolít.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az igazi áttörést (és nem mellesleg minden bankszámla-tulajdonosnak költségcsökkenést) az jelentené, ha a készpénz helyett egyre nagyobb mértékben használnánk a bankkártyánkat. A kártyás vásárlás a legtöbb bankszámla esetében ingyenes, míg a készpénzfelvételért a legtöbb esetben fizetni kell. És ne felejtsük el azt sem, hogy a tranzakciós illeték az eddigi 0,3% maximum 6000 forintos szintről a készpénzfelvételek esetében 0,6%-ra módosul, valamint a felső határát is eltörölték. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha pénzt szeretnénk spórolni, akkor használjuk a kártyánkat a vásárlásokhoz. Ha mindenképpen készpénzre van szükségünk, akkor válaszunk olyan díjcsomagot, ahol ingyenesen jutunk pénzünkhöz. De ne feledjük: a bankok még nem reagáltak a tranzakciós illeték emelésére. Bankváltás előtt most érdemes megvárni milyen változások lesznek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Blogajánló

  • alapblog

    Más pénze, más problémája

    A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.