Eloszlatunk egy tévhitet az állampapírral kapcsolatban

  • 2014.05.07.
  • szerző: bankmonitor

A bankbetéthez szokott megtakarítók számára nem kis fejtörést okozhat a jelenleg kiemelkedően jó befektetési alternatívát kínáló hosszú futamidejű állampapírok kamatozási konstrukciójának megfejtése. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, hogy még szakértők is néha félreértelmezik a Prémium Államkötvény és a Bónusz Államkötvény által kínált lehetőséget. Az alábbiakban eloszlatunk egy félreértést és ezzel talán segítünk a jó döntésben is. Az elsődleges cél, hogy ne csak a jelenleg 4,5% feletti kamatot lássuk, hanem megértsük a teljes futamidő alatt a kamatot befolyásoló tényezőket.

Idézet egy napokban megjelent szakértői írásból: 
„A Prémium Államkötvénnyel (PMÁK) kamatának alapja az előző évre vonatkozó infláció, amelyhez képest kamatprémiumot (+3%) fizet a kötvény. Ennek köszönhetően, ha lejáratig megtartjuk a papírt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy reálhozamot érünk el, vagyis az inflációnál magasabb kamatokat tehetünk zsebre.”

Fontos látnunk, hogy reálkamatot, inflációt meghaladó hozamot nem érünk el biztosan a
Prémium Államkötvénnyel, hiszen ez csak abban az esetben lenne igaz, ha a kamatfizetés és az infláció azonos időszakra vonatkozna. Ezzel szemben a két időszak eltér: a kamat meghatározásánál nem a kamatfizetés időszakának inflációját veszik figyelembe, hanem az egy évvel korábbi inflációt. Így, ha az infláció emelkedik pl. 3%ponttal (mondjuk 1%-ról 4%-ra), akkor az egyik évről a másikra, akkor mi a 4%-os infláció mellett is csak 4% kamatot fogunk kapni (1% infláció + 3% kamatprémium). 

Idézet folytatása a nevezett írásból:
„A Bónusz Államkötvény (BMÁK) kamatozását viszont a 12 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek (DKJ) alapján számolják (a kamatérték meghatározását megelőző négy eredményes aukció átlaghozama a mérvadó). A DKJ egyébként biztonságos megtakarítási forma, ennek köszönhetően a Bónusz Kötvények is biztonságos befektetések, azonban egy kevés kockázatot hordoznak magukban a PMÁK-hoz képest.”

Itt két problémát is látunk:

  • A Bónusz Államkötvény megítélésünk szerint alacsonyabb kockázattal bír, mint a Prémium. Elsősorban azért, mert a kamatozás formulája erősebben biztosítja az infláció feletti hozam elérésének lehetőségét. A kamat ugyanis a kamatozás induló pontján érvényes egy éves állampapír (12 hónapos DKJ) hozamából indul ki, mely egész egyszerűen nem szakadhat el a következő időszakra várt inflációtól. (És az adott időszak várt inflációja lényegesen szorosabb összefüggésben áll majd a tény inflációval, mint az adott időszaktól 
  • A Bónusz Államkötvény biztonságát az állam szavatolja, nem pedig az tény, hogy a DKJ is biztonságos megtakarítási forma. 

Tekintsd át oldalunkon, hogy mit érhetsz el
állampapír befektetéssel és dönts jól! 

Ha segítségre van szükséged, ad meg elérhetőséged, és visszahívunk!

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Egy korábbi írásunkban részletesen bemutattuk a
Prémium és a Bónusz Állampapírok kamatozása közötti különbséget. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.