Eloszlatunk egy tévhitet az állampapírral kapcsolatban

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 05. 07.

A bankbetéthez szokott megtakarítók számára nem kis fejtörést okozhat a jelenleg kiemelkedően jó befektetési alternatívát kínáló hosszú futamidejű állampapírok kamatozási konstrukciójának megfejtése. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, hogy még szakértők is néha félreértelmezik a Prémium Államkötvény és a Bónusz Államkötvény által kínált lehetőséget. Az alábbiakban eloszlatunk egy félreértést és ezzel talán segítünk a jó döntésben is. Az elsődleges cél, hogy ne csak a jelenleg 4,5% feletti kamatot lássuk, hanem megértsük a teljes futamidő alatt a kamatot befolyásoló tényezőket.

Idézet egy napokban megjelent szakértői írásból: 
„A Prémium Államkötvénnyel (PMÁK) kamatának alapja az előző évre vonatkozó infláció, amelyhez képest kamatprémiumot (+3%) fizet a kötvény. Ennek köszönhetően, ha lejáratig megtartjuk a papírt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy reálhozamot érünk el, vagyis az inflációnál magasabb kamatokat tehetünk zsebre.”

Fontos látnunk, hogy reálkamatot, inflációt meghaladó hozamot nem érünk el biztosan a
Prémium Államkötvénnyel, hiszen ez csak abban az esetben lenne igaz, ha a kamatfizetés és az infláció azonos időszakra vonatkozna. Ezzel szemben a két időszak eltér: a kamat meghatározásánál nem a kamatfizetés időszakának inflációját veszik figyelembe, hanem az egy évvel korábbi inflációt. Így, ha az infláció emelkedik pl. 3%ponttal (mondjuk 1%-ról 4%-ra), akkor az egyik évről a másikra, akkor mi a 4%-os infláció mellett is csak 4% kamatot fogunk kapni (1% infláció + 3% kamatprémium). 

Idézet folytatása a nevezett írásból:
„A Bónusz Államkötvény (BMÁK) kamatozását viszont a 12 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek (DKJ) alapján számolják (a kamatérték meghatározását megelőző négy eredményes aukció átlaghozama a mérvadó). A DKJ egyébként biztonságos megtakarítási forma, ennek köszönhetően a Bónusz Kötvények is biztonságos befektetések, azonban egy kevés kockázatot hordoznak magukban a PMÁK-hoz képest.”

Itt két problémát is látunk:

  • A Bónusz Államkötvény megítélésünk szerint alacsonyabb kockázattal bír, mint a Prémium. Elsősorban azért, mert a kamatozás formulája erősebben biztosítja az infláció feletti hozam elérésének lehetőségét. A kamat ugyanis a kamatozás induló pontján érvényes egy éves állampapír (12 hónapos DKJ) hozamából indul ki, mely egész egyszerűen nem szakadhat el a következő időszakra várt inflációtól. (És az adott időszak várt inflációja lényegesen szorosabb összefüggésben áll majd a tény inflációval, mint az adott időszaktól 
  • A Bónusz Államkötvény biztonságát az állam szavatolja, nem pedig az tény, hogy a DKJ is biztonságos megtakarítási forma. 

Tekintsd át oldalunkon, hogy mit érhetsz el
állampapír befektetéssel és dönts jól! 

Ha segítségre van szükséged, ad meg elérhetőséged, és visszahívunk!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Egy korábbi írásunkban részletesen bemutattuk a
Prémium és a Bónusz Állampapírok kamatozása közötti különbséget. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.