loading

Először igényelnél hitelt a cégednek? 10 tipp, ami segíthet, hogy sikerrel járj

Előző cikkünk folytatásaképpen ismét szeretnénk néhány tanáccsal segíteni azoknak a kisvállalkozásoknak a dolgát, akik első alkalommal fordulnának hitelkérelemmel valamelyik bankhoz. Összeállításunkban újabb tíz olyan tényezőt szedtünk csokorba, amire nem árt figyelniük, ha sikeres hitelkérelmet szeretnének beadni.

1. Lágy tudatos!

Előző cikkünket is a tudatosság fontosságával kezdtük, de mivel ezt nem lehet eleget hangsúlyozni, ezért ezúttal is ezt emeljük ki első helyen. Ez esetben arra gondolunk, hogy már a hitelfelvételi procedúra kezdetekor célszerű tisztáznunk, hogy mit akarunk elérni: vagyis milyen célra, mekkora összeget és milyen futamidőre szeretnénk felvenni. Ha ez megvan, akkor az már félsiker: hiszen csak azt a szereplőt kell megtalálnunk, aki ilyen paraméterekkel hajlandó nekünk pénzt kölcsönözni.

2. Lesz dolga a könyvelőnknek is

Szükség lesz a könyvelőnk által készített pénzügyi dokumentációkra is. A bankok a hitelminősítéshez nemcsak a már lezárt üzleti évekről készült beszámolókat és az azt alátámasztó főkönyvi kivonatokat, hanem a hitelkérelmet közvetlenül megelőző időszak számait tartalmazó főkönyvi kivonatot is bekérik. Ne lepődjünk meg ezen, hiszen ezzel az a cél, hogy reálisan felmérjék a vállalkozás aktuális helyzetét – például, hogy mennyire volt erős negatív hatása a Covid-járványnak az üzletmenetünkre. Amennyiben a bank túlzottan nagynak ítéli a bevételek visszaesését, úgy a vállalkozás akár “nem hitelezhető” kategóriába is kerülhet.

3. Górcső alatt a tulajdonosok és múltjuk

Fontos lesz bemutatnunk a vállalkozás tényleges magánszemély tulajdonosait – még akkor is, ha ezt nem mindenki veszi jó néven. Ma már egy bank sem nyújt hitelt anélkül, hogy ne ismerné meg azokat a személyeket, akik akár több cégen keresztül is, de végső soron kedvezményezettjei lesznek a hitelnek. Az offshore cégek tulajdonában álló vállalkozásoknak tehát nem lesz könnyű hitelt szerezniük.

4. Kisérthet a múlt

Fontos lesz – mondhatni kísért – a múlt. És itt nemcsak magának a vállalkozás múltjára kell gondolni, hanem a cég tulajdonosainak és vezetőinek korábbi céges ügyeire is. A hitelkérelmet befogadó kereskedelmi bankok ugyanis különböző céges adatbázisokban alaposan utánanéznek ezen személyek pedigréjének. Nem pályázik jó eséllyel hitelre az a cég, amelynek tulajdonosai korábban már több céget is felszámolásba vittek.

5. Kik a képviselők?

Nem árt tisztában lenni – sokszor sajnos ez sem mindenkinek egyértelmű – azzal is, hogy ki is képviselheti magát a céget? Ehhez célszerű megnézni a cégkivonatot, hiszen ha például együttes aláírásra van szükség, akkor sajnos mindkét képviselőnek egyidőben meg kell majd jelenni a bankfiókban, aláírási címpéldánnyal igazolva képviseleti jogosultságát.

6.  Igazolások csak érvényes okmányokkal

Ellenőrizni kell a személyi okmányainkat, ezeket ugyanis be fogják kérni nemcsak az ügyvezetők, hanem az esetlegesen készfizető kezességet vállaló tulajdonosoktól is. Fontos, hogy mind a személyi igazolványok, mind pedig a lakcímkártyák érvényesek legyenek.

7. Nem lehet köztartozás!

Igazolnunk kell természetesen, hogy a hitelt igénylő cégünknek nincs NAV és helyi adó tartozása. Ezért be kell szereznünk – akár a könyvelőnk révén – egy nullás igazolást, amit gyorsíthat, ha felvetetjük magunkat a köztartozásmentes adózói adatbázisba felvétel.

8. Spóroljunk az idővel!

Fontos a gyors időpontfoglalás. Legyünk tisztában azzal, hogy nem csak mi akarunk hitelt felvenni, hanem még nagyon sokan mások is. A támogatott hitelkonstrukciók népszerűsége miatt nagyon sok az érdeklődő, ezért lehet, hogy csak hetekre előre kapunk időpontot a hitelkérelmünk benyújtására. Egyes hitelprogramok esetében ráadásul nem is bankfiókban kell ezt megtennünk: a Széchenyi Kártya konstrukcióinál például a KAVOSZ Zrt., a VOSZ, illetve a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiba tudjuk ezt intézni, az MFB-hitelek esetében pedig az MFB pontokon. Érdemes ezért mielőbb elkezdeni tárcsázni a megfelelő telefonszámokat!

9. Nyomtatványok kitöltése

A hitelkérelmi nyomtatványok kitöltése olykor nem könnyű, és nem mindig megy elsőre hibátlanul. Ezért hagyjunk elég időt erre magunknak, illetve kérjünk segítséget olyan szakemberektől, akik szakavatott módon foglalkoznak ezzel. A hibásan kitöltött kérelem, a tévesen megtett nyilatkozatok a hitelkérelem elutasításához, a hibás adatrögzítés pedig felesleges hiánypótlási körökhöz vezethet.

10. Jól jöhet a segítség!

Gondoljuk át, mennyivel gyorsabb és kényelmesebb lenne az életünk, ha a hitelfelvételhez tanácsadót vennénk igénybe. Egy, a banki hitelezés folyamatát jól ismerő szakértő – mint a Bankmonitor.hu – segítségével ugyanis egy sor adminisztratív problémát gyorsabban és könnyebben kezelhetünk és nagyon sok fölösleges kört megspórolhatunk. És persze ennyivel is több időnk marad a vállalkozás más ügyeinek intézésére!

Mennyi hitelt kaphat a cégem?
step-1
MENNYI SZÉCHENYI HITELT
KAPHAT A CÉGED?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 0,5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év

Több mint egy kalkulátor,
részletes feltételek, átfutási idő,
törlesztési információk

Ft
Ft
Ha nem tudod a tényleges összegeket, elég a becsült érték!
Ft
Ft
Ft
Agrár támogatásokkal kalkulált
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Rendelkezel tehermentes magán/céges ingatlanfedezettel?
Tulajdonosi körhöz köthető más hitelképes vállalkozás?
Tulajdonosi kezességvállalás biztosítékként felajánlható?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégnek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a cég kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
Tulajdonosi kezességvállalás biztosítékként felajánlható?
Tulajdonosok/kezesek tulajdonában van ingatlan?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
Magánszemély készfizető kezes biztosítékként felajánlható?
Tulajdonosok/kezesek tulajdonában van ingatlan?
Tervezel termőföld vásárlást a jövőben?
Agrár támogatásaidat szoktad faktoráltatni (pl. MVH)?
Rendelkezel elnyert pályázattal, amihez esetleg plusz finanszírozás szükséges?
Finanszírozás nem nyújtható
Az adatok alapján, feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak megfelelő kedvezményes hitelkonstruckió:
Kérlek, add meg adataidat, hogy megtudd:
 • Milyen hitelre vagy jogosult?
 • Mekkora összegre?
 • Milyen feltételek mellett?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az adatok alapján feltételeinek céged sajnos nem felel meg, viszont más típusú hitel nyújtható.
A választott hitelcélnak megfelelő kedvezményes hitelkonstruckió:
Kérlek, add meg adataidat, hogy megtudd:
 • Milyen hitelre vagy jogosult?
 • Mekkora összegre?
 • Milyen feltételek mellett?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Add meg adataidat, segítünk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

  Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

 • Haszon.hu Mindenki a Magyar Közlönyt bújja, ez jön hétfőtől

  Nem tudjuk, hogy mikor volt utoljára ennyire leterhelt a közlöny weboldala. Nálunk mindenesetre homokórázott egy darabig. Megjelent a rendelet a hétfőtől életbe lépő korlátozásokról. Kiválogattuk a lényeget. Egyszerűbb azt felsorolni, ami nem zár be. Összeállításunk nem teljes, a lista végén viszont találsz egy linket. Ha rákattintasz, te is elolvashatod a kormányrendeletet. A kiemelt jó hírek  Az élelmiszerüzletek mellett a piacok...