Először igényelnél hitelt a cégednek? 10 tipp, ami segíthet, hogy sikerrel járj

Először igényelnél hitelt a cégednek? 10 tipp, ami segíthet, hogy sikerrel járj
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-18 Frissítve: 2021-06-10
 

Előző cikkünk folytatásaképpen ismét szeretnénk néhány tanáccsal segíteni azoknak a kisvállalkozásoknak a dolgát, akik első alkalommal fordulnának hitelkérelemmel valamelyik bankhoz. Összeállításunkban újabb tíz olyan tényezőt szedtünk csokorba, amire nem árt figyelniük, ha sikeres hitelkérelmet szeretnének beadni.

1. Légy tudatos!

Előző cikkünket is a tudatosság fontosságával kezdtük, de mivel ezt nem lehet eleget hangsúlyozni, ezért ezúttal is ezt emeljük ki első helyen. Ez esetben arra gondolunk, hogy már a hitelfelvételi procedúra kezdetekor célszerű tisztáznunk, hogy mit akarunk elérni: vagyis milyen célra, mekkora összeget és milyen futamidőre szeretnénk felvenni. Ha ez megvan, akkor az már félsiker: hiszen csak azt a szereplőt kell megtalálnunk, aki ilyen paraméterekkel hajlandó nekünk pénzt kölcsönözni.

Hirdetés

Hirdetés

2. Lesz dolga a könyvelőnknek is

Szükség lesz a könyvelőnk által készített pénzügyi dokumentációkra is. A bankok a hitelminősítéshez nemcsak a már lezárt üzleti évekről készült beszámolókat és az azt alátámasztó főkönyvi kivonatokat, hanem a hitelkérelmet közvetlenül megelőző időszak számait tartalmazó főkönyvi kivonatot is bekérik. Ne lepődjünk meg ezen, hiszen ezzel az a cél, hogy reálisan felmérjék a vállalkozás aktuális helyzetét – például, hogy mennyire volt erős negatív hatása a Covid-járványnak az üzletmenetünkre. Amennyiben a bank túlzottan nagynak ítéli a bevételek visszaesését, úgy a vállalkozás akár „nem hitelezhető” kategóriába is kerülhet.

3. Górcső alatt a tulajdonosok és múltjuk

Fontos lesz bemutatnunk a vállalkozás tényleges magánszemély tulajdonosait – még akkor is, ha ezt nem mindenki veszi jó néven. Ma már egy bank sem nyújt hitelt anélkül, hogy ne ismerné meg azokat a személyeket, akik akár több cégen keresztül is, de végső soron kedvezményezettjei lesznek a hitelnek. Az offshore cégek tulajdonában álló vállalkozásoknak tehát nem lesz könnyű hitelt szerezniük.

4. Kisérthet a múlt

Fontos lesz – mondhatni kísért – a múlt. És itt nemcsak magának a vállalkozás múltjára kell gondolni, hanem a cég tulajdonosainak és vezetőinek korábbi céges ügyeire is. A hitelkérelmet befogadó kereskedelmi bankok ugyanis különböző céges adatbázisokban alaposan utánanéznek ezen személyek pedigréjének. Nem pályázik jó eséllyel hitelre az a cég, amelynek tulajdonosai korábban már több céget is felszámolásba vittek.

5. Kik a képviselők?

Nem árt tisztában lenni – sokszor sajnos ez sem mindenkinek egyértelmű – azzal is, hogy ki is képviselheti magát a céget? Ehhez célszerű megnézni a cégkivonatot, hiszen ha például együttes aláírásra van szükség, akkor sajnos mindkét képviselőnek egyidőben meg kell majd jelenni a bankfiókban, aláírási címpéldánnyal igazolva képviseleti jogosultságát.

6.  Igazolások csak érvényes okmányokkal

Ellenőrizni kell a személyi okmányainkat, ezeket ugyanis be fogják kérni nemcsak az ügyvezetők, hanem az esetlegesen készfizető kezességet vállaló tulajdonosoktól is. Fontos, hogy mind a személyi igazolványok, mind pedig a lakcímkártyák érvényesek legyenek.

7. Nem lehet köztartozás!

Igazolnunk kell természetesen, hogy a hitelt igénylő cégünknek nincs NAV és helyi adó tartozása. Ezért be kell szereznünk – akár a könyvelőnk révén – egy nullás igazolást, amit gyorsíthat, ha felvetetjük magunkat a köztartozásmentes adózói adatbázisba felvétel.

8. Spóroljunk az idővel!

Fontos a gyors időpontfoglalás. Legyünk tisztában azzal, hogy nem csak mi akarunk hitelt felvenni, hanem még nagyon sokan mások is. A támogatott hitelkonstrukciók népszerűsége miatt nagyon sok az érdeklődő, ezért lehet, hogy csak hetekre előre kapunk időpontot a hitelkérelmünk benyújtására. Egyes hitelprogramok esetében ráadásul nem is bankfiókban kell ezt megtennünk: a Széchenyi Kártya konstrukcióinál például a KAVOSZ Zrt., a VOSZ, illetve a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiba tudjuk ezt intézni, az MFB-hitelek esetében pedig az MFB pontokon. Érdemes ezért mielőbb elkezdeni tárcsázni a megfelelő telefonszámokat!

9. Nyomtatványok kitöltése

A hitelkérelmi nyomtatványok kitöltése olykor nem könnyű, és nem mindig megy elsőre hibátlanul. Ezért hagyjunk elég időt erre magunknak, illetve kérjünk segítséget olyan szakemberektől, akik szakavatott módon foglalkoznak ezzel. A hibásan kitöltött kérelem, a tévesen megtett nyilatkozatok a hitelkérelem elutasításához, a hibás adatrögzítés pedig felesleges hiánypótlási körökhöz vezethet.

10. Jól jöhet a segítség!

Gondoljuk át, mennyivel gyorsabb és kényelmesebb lenne az életünk, ha a hitelfelvételhez tanácsadót vennénk igénybe. Egy, a banki hitelezés folyamatát jól ismerő szakértő – mint a Bankmonitor.hu – segítségével ugyanis egy sor adminisztratív problémát gyorsabban és könnyebben kezelhetünk és nagyon sok fölösleges kört megspórolhatunk. És persze ennyivel is több időnk marad a vállalkozás más ügyeinek intézésére!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

     

     

    Hirdetés
    Hirdetés