Betöltés

Ennyit hoz majd a befektetésed!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-23

A múltbeli hozamoknak nem sok közük van egy befektetés jövőben várható teljesítményéhez. Mégis számtalan megtakarító a befektetési döntéseit egyedül ezek alapján hozza meg. Az alábbiakban látod, miért is követnek el ők óriási hibát, és segítünk abban, hogy hogyan kellene befektetési döntést hoznod és mi lesz annak az eredménye!

A magyar megtakarítások 17%-a befektetési alapokban van, így a megtakarítók jelentős részének kellett már befektetési döntést hoznia, és nagy eséllyel a jövőben is szembe kell nézniük még hasonló helyzetekkel. Mivel az alapok árfolyama előre nem kiszámítható, ezeken a döntéseken igen sok múlhat, ráadásul meghozataluk sem mondható egyszerűnek.

Ennek ellenére rengetegen vannak olyanok, akik ezt a problémát úgy lépik át, hogy egyszerűen csak megnézik az alapok múltbeli teljesítményét, és amelyik a legjobb volt, azt választják. Egyszerűen csak bíznak benne, hogy a jövőben is az lesz a legjobb. Már sokszor leírtuk, de leírjuk újra: ennél nagyobb hibát el sem követhetnének.

Jövő ≠ Múlt

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ezzel a taktikával csak véletlenül lehet jó döntést hozni. Hiszen bármilyen alapot is nézünk, annak hozamát mindig számos egyedi tényező befolyásolja. Ezek közül például csak egy az alapot kezelő portfólió menedzser rátermettsége és tehetsége. De idetartozhatnak még a kamatszintek változásai, egyes iparágakat érintő sokkok (pl. olajáresés) vagy olyan politikai események, mint egy választás. A lehetséges befolyásoló tényezők száma közel végtelen.

Ennek fényében talán jobban érthető, miért is annyira értelmetlen csak a múltbeli teljesítményből jövőbeli hozamokra következtetni. Hiszen minden múltbeli hozam mögött ezeknek a tényezőknek valamiféle speciális kombinációja állt, és egészen minimális az esélye, hogy ezek a jövőben is pontosan ugyanígy következzenek be.

Egy alapos elemzés alapján ez várható

A világ egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező tanácsadócége, a McKinsey hasonló a témát vizsgált a közelmúltban: kíváncsiak voltak, hogy a legfontosabb gazdasági tényezők várható alakulása alapján mekkora hozamok várhatóak a következő évtizedekben. Eredményeiket tehát nem a múltbeli hozamokra alapozták, de összevetették azokat az elmúlt évtizedekben látottakkal.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a következő években/évtizedekben jóval alacsonyabb hozamok várhatóak, mint amiket a múltban láthattunk. (A vizsgálat csak a nyugati világra terjedt ki, a magyar gazdaságról például nehéz is lenne több évtizedes időtávban beszélni, hiszen a rendszerváltás óta is mindössze 27 év telt el.)

átlagos hozam

Ebben a tekintetben a fenti ábrának nem az az üzenete, hogy a következő évtizedekben például 1,9 százalékponttal alacsonyabb lesz az európai részvények átlagos éves hozama, mint az elmúlt 30 évben. Ilyen időtávra ugyanis nem is lehet pontosan előrejelezni. Ennél sokkal fontosabb észrevenni és megjegyezni, hogy a múltbeli és a jövőben várható hozamok között óriási különbségek vannak.

Mindehhez nem szükséges, hogy a megtakarítók megértsék a mögöttes folyamatokat, és maguk is képesek legyenek hasonló előrejelzésekre. Inkább azt kell fejben tartani, hogy egy kockázatos befektetési döntést nem szabad csakis a múlt adataira alapozva meghozni. Ha éppen ilyen helyzetben vagy, mindenképpen kérd inkább szakértők tanácsát, akik ugyancsak nem mindentudóak, azonban segíteni tudnak abban, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg: elmagyarázzák az aktuális folyamatokat, kitérnek a várható kockázatra, és több lehetséges forgatókönyvet ismernek.

Ha Te is hasonló cipőben jársz, az alábbiakban megadhatod elérhetőségeidet, kollégánk vissza fog hívni és válaszol a kérdéseidre.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.