Betöltés

Erre cseréled a régi állampapírod!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-17

Infláció felett 4%pontot fizet az állampapírok jelenlegi sztárja, az új 2020/I sorozat. Ezért most sokan bosszankodhatnak, hogy saját állampapírjuk mindössze 3%pont felárat biztosít az infláció felett. Érdemes-e eladni a meglévő értékpapírokat azért, hogy megvegyük az új üdvöskét? Ha hosszú távon gondolkodunk mindenképpen!

Múlt hét óta vásárolható a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) legújabb 2020/I sorozata, ami már az infláció felett 4%-kot fizet, szemben az eddigi 3%-kal. Ez olyan erős ajánlat, ami miatt érdemes lehet lecserélni a két évnél hosszabb, már meglévő Prémium Magyar Államkötvényünket. Nézzük a részleteket!

Miben más a 2020/I, mint a többi PMÁK?

A jelenleg aktív értékesítés alatt álló PMÁK-ok mind a kamat-megállapítás előtti naptári év éves átlagos inflációját határozzák meg kamatbázisnak és ezen felül fizetnek kamatprémiumot. Ebben az évben két sorozaton kívül a PMÁK-ok kamata 3%-ra csökken. Az előbbi két sorozatból az egyetlen értékesített a 2020/I, ahol a kamatfelár 3% helyett 4%! (Fontos kitétel, hogy abban az esetben, amikor negatív előjelű az infláció, akkor nem vonnak le semmit a kamatfelárból: ilyenkor a PMÁK kamata egyszerűen megegyezik a kamatfelárral.)

Miért érné meg lecserélni a meglévő PMÁK-om?

Látható, hogy az új sorozatnak a kamatbázisa ugyanaz, mint a már piacon lévő 2 évnél hosszabb Prémium Magyar Államkötvényeké, ám kamatfelára 1%pontal magasabb azoknál. 1%-kért miért éri meg eladni régi papírunkat? A kincstári árfolyamjegyzésből kiindulva a PMÁK eladásánál 2%pontot vonnak le eladásakor a papír árfolyamából. Ez azt jelenti, hogy ha közvetlenül kamatfizetés után akarjuk eladni a papírunkat, akkor 1.000 forint névérték helyett, csak 980 forintot kapunk vissza. Tehát 2%-ot elvesztünk.

Mikor éri meg mégis a csere?

Mivel évente 1%pontot nyerünk a cserén, így 2 év után, hiszen minden egyes évben 1%-kot nyerünk a cserével! Természetesen csak akkor, ha 2020-ig képesek és hajlandóak vagyunk megtartani az új PMÁK-ot. Amennyiben az újonnan vásárolt papírt is eladnánk futamidő előtt, akkor a bűvös határ az 4 év: e felett megéri lecserélni a PMÁK-kot, ez alatt nem.

Mi a helyzet a két évnél rövidebb papírokkal?

Az idén és jövőre lejáró papírok közül mindössze egynek ugyanaz a kamatbázisa (a 2015/K-nak), mint a fent említett papíroknak. A többi a különböző hónapok éves inflációjához képest fizetik a 3%-os felárat. Az idén lejáró papírok esetében csak abban az esetben érdemes visszaváltanunk a papírunkat, ha arra számítunk, hogy hamarabb befejezik a 2020/I értékesítését, mint a tervezett 2016 február 11-e. Egyébként érdemes megvárnunk a lejáratot majd a felszabaduló pénzért új PMÁK-ot vásárolni.

A jövőre lejáró papírok esetében már más a helyzet. Itt elképzelhető, hogy a 4%-os felár jövőre már nem lesz elérhető, így megérheti a 2016-ban lejáró PMÁK-unkat hosszabbara cserélni. De természetesen az sincs kizárva, hogy jövőre is ekkora, vagy még magasabb kamatfelárat kínál majd az Államkincstár. Ennek azért jelenleg sokkal kisebb az esélye…

Érdekelnek az állampapírok? Add meg adataidat és segítünk a választásban!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.