Betöltés

Ez a legnagyobb megkötés, ha a CSOK-kal vásárolnál lakást

szerző: Bankmonitor
2018-01-12

„Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent a CSOK-kal vásárolt lakás esetén az állam által tett 10 éves elidegenítés? Ezek szerint nem adhatom el az ingatlant 10 évig?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjében merült fel, most pedig a szakértői válasz is megérkezett.

A friss felmérések is azt támasztják alá, hogy a lakásvásárlást tervezetők mintegy fele az új vagy újszerű ingatlanokat részesíti előnyben. Nagy akadályt jelentenek azonban az egekbe szökő ingatlanárak, így aki új ingatlant venne, annak minden felmerülő lehetőséget érdemes kiaknáznia.

Pontosan ilyen alkalmat teremt a CSOK 10+10 is, amellyel új lakásra akár 10 millió forintos állami támogatásra és ehhez 10 millió forint kedvező kamatozású hitelre is szert lehet tenni (3 meglévő, vagy vállalt gyermekkel). Új építésű ingatlannál maga a CSOK igénylés is bonyodalmas lehet, de ahogy arra az érdeklődőnk is rávilágít, az állami támogatással járó korlátozásokat, kötöttségeket sem szabad elfelejteni.

A CSOK szabályai megkövetelik, hogy ha valaki lakás vásárlására használta a támogatást, akkor életvitelszerűen ott is lakjon. Ráadásul ezt legalább 10 évre vállalni kell, ez időre az állam jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra, és a feltételek teljesülését adott esetben akár le is ellenőrizhetik (vagyis, hogy valóban ott élnek-e). Itt jön képbe az érdeklődő által említett elidegenítés tilalma is, ugyanis ez idő alatt az állam beleegyezése nélkül nem terhelhetitek meg újabb hitellel és nem is adhatjátok el a lakást.

Ha valamilyen okból mégis el kellene adnotok az ingatlant, akkor két lehetőség áll előttetek:

 • A kevésbé derűs verzió, hogy amennyiben az ingatlan értékesítésre kerül, az állami támogatást teljes egészében, késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetnetek.
 • Ugyanakkor amennyiben az ingatlant eladjátok és a CSOK feltételeknek megfelelő nagyobb ingatlanba költöznétek, akkor a kedvezményt át lehet vinni az új lakásra. Ebben az esetben is kissé bonyodalmas a helyzet, hiszen az államkincstár letéti számlájára átmenetileg be kell fizetni az igénybe vett állami támogatás összegét. Ezt az összeget akkor utalja vissza a kincstár, ha az új lakást megvásároltátok és a terheket is átjegyezték.

Ebből jól kitűnik, hogy egyik eshetőség sem a legkedvezőbb a számotokra. Ugyan az utóbbi esetben az állami támogatás nem vész el, viszont az egész procedúra lebonyolításához megfelelő nagyságú önerővel szükséges rendelkeznetek. Ráadásul minden esetben szükséges az államkincstár és a területileg illetékes hatóság engedélye ahhoz, hogy lebonyolíthassátok az ingatlan eladását.

Az elidegenítés szabálya tehát nem jelent áthidalhatatlan akadályt, így megkötésekkel, de nem feltétlenül vagytok az ingatlanhoz kötve. Viszont még mielőtt a 10 éves időszak előtt adnátok túl a CSOK-os ingatlanon, a felvázolt következményeket nagyon jól meg kell fontolni.

Szeretnéd megtudni, hogy megfelelsz-e a CSOK feltételeinek? A következő kalkulátorral könnyen kiderítheted!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

7 Hozzászólás

 1. Andi

  CSOK igénybevétellel építkezet valaki. Közben az egyik gyerek felnőtté vált és külön szeretne költözni a szüleitől. 1_2 éven belül felmerül.az esküvő lehetősége is. Tíz évig nem költözhet el a szüleitöl a CSOK miatt? Milyen szabályok vannak a közben felnőtté váló gyerekre vonatkozóan?

 2. Erdei Tamás

  Sziasztok,

  A kalkulátor feltett 1 kérdést, miszerint szerepelek-e a KHR en.
  Igen választ jelőltem ki, mivel mindenki szerepel a KHR-en akinek van hitele.
  Majd a végén kidobta, hogy nem kaphatok hitelt, mivel szerepelek a KHR-en. 🙂
  Kicsit érdekes, ideje át gondolni az ott lehetőség szerint kijelőlt válaszokat.
  Nem mind1, hogy pozitív vagy negatívként szerepelek rajta.

  Üdv: ET.

 3. Igrice

  Valaki mondja meg…Mára, egyértelművé vált, hogy a CSOK, kedvezményes HITELEK, családi TÁMOGATÁSOK, magasabb KÖZVETITŐI díjak, magukban hordozzák a lakásárak emelkedését.. Mi is történt? A felsorolt KEDVEZMÉNYEKKEL arányosan, a lakásárakat is felsrófolták. A vásárlók, a nesze semmi fogd meg jól, egyáltalán nem jártak jobban! Sőt a lakás kupecek tarolnak. Hiszen a kedvezményekkel megemelten, drágábban megvásárolt lakások után részesülnek a közvetítői díjból. Egy közepes áron vásárolt lakás esetén, elérheti az egy milliót is. Mindez, a lakásvásárlót terheli. Az ingatlanközvetítők áldásos tevékenységét szerintem fékezni kell. Fel sem tudom fogni. Miért jár közvetítői díj a CSOK, a HITEL, egyéb KEDVEZMÉNYEK után felszorozva. Ezek a pénzek az államot, a pénzintézeteket terhelik. Még nincsenek kifizetve. Tehát nem járna részesedés sem. Ha mégis járna, meg kell adóztatni! Olcsóbbak lennének a lakások, kevesebb fizetési teher lenne a lakásvásárlók vállán.

 4. Himer Csilla

  Kedves Andrea,

  a rendelkezés bizonyos kivételeket is megfogalmaz – hogy életszerűen lehessen alkalmazni a szabályokat. Eszerint a 10 éves határidő az életvitelszerű ott tartózkodásra nem vonatkozik a gyerekekre abban az esetben, ha

  – továbbtanulás céljából nem tartózkodnak tartósan a bejelentett lakcímen (bejelentve viszont még erre a lakcímre kell bejelentve lenniük)

  – katonai szolgálat miatti tartós távollét

  – hosszabb gyógykezelés miatti távollét

  – házasságkötés után megkezdett önálló élet miatti elköltözés. (Ezek a fontosabb kivételek.)

 5. Tibor

  Ez az atvitel vicces, az kap tizmilliot aki be tudja bizonyitani hogy enelkul is van tizmillioja? 🙂

 6. Tünde

  kérdésem: használt lakás vásárlásakor a csok lehet az önerő része?

 7. Gergő

  Sziasztok.
  9 éve vásároltam egy lakást. Felvettem a támogatást. Eddig minden hepy. Közben épültem egy házat. Mind a kettő tehermentes
  Most szeretném eladni a lakást. De nem tudom! NEM LEHET ÁTRAKATNI A TÁMOGATÁST!!
  Mert a lakhatásit már több mint egy éve megkaptam. Abszurd.
  Miért nem közli ezt senki…. hiszen semmi sem gátolt abban, hogy elöbb átirassam.
  Ezért most kénytelen vagyok hitelt felvenni.
  Azért írom ezt mert ez a cikkben sem szerepel.
  Ha mégis lenne megoldás csak én vagyok rosszúl informálva, akkor annak nagyon örülnék ?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Vállalkozás saját ingatlanban? Akkor bukod a CSOK-ot és a CSOK hitelt!

2019. 04. 09.

A vállalkozásuk székhelyeként saját lakásukat vagy házukat használó kisvállalkozókat kellemetlen meglepetés érheti, amikor CSOK-ot igényelnének. Mert ők bizony elbukják a vissza nem térítendő otthonteremtési támogatást, ráadásul a szuper kedvezményes CSOK-hitelre...

Ezekkel az otthonteremtési támogatásokkal számolhatsz július 1-től

2019. 04. 08.

Számos új családtámogatási elem válik elérhetővé július 1. után, ezek célja a gyermeket vállaló családok otthonhoz jutásának támogatása. Bemutatjuk a lehetőségeket, valamint az ezek igénybevételéhez szükséges legfontosabb feltételeket. Babaváró hitel...

Új információk jöttek ki a falusi CSOK-ról

2019. 04. 05.

Július 1-jétől indul a falusi csok, a kormány legutóbbi ülésén döntött a támogatás részletszabályairól. Íme, a friss információk.Összesen 2486 ötezer lélekszám alatti, csökkenő lakosságszámú települést érint a program. Újdonság, hogy...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.