Ezért teszik sokan bankbetétből alapba a pénzüket – a legjobb alapok hozamai

Ezért teszik sokan bankbetétből alapba a pénzüket – a legjobb alapok hozamai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-09-06 Frissítve: 2021-09-14
 

Acélos hozamokat produkáltak a legjobb befektetési alapok az elmúlt időszakban. Nem véletlen tehát, hogy a csökkenő banki kamatok miatt egyre többen váltanak bankbetétből alapra. Az elmúlt egy évben még mérsékelt kockázat felvállalása mellett is el lehetett érni 10% feletti hozamokat. A megfontolt befektetési döntéshez azonban több tényezőt is figyelembe kell venni, mellyel ezen írásunkban részletesen foglalkozunk.

A bankbetét elsődleges alternatívája a pénzpiaci alap. Ezen alapok kockázatmentes befektetéseket hajtanak végre, melyekből nem kis részt képviselhetnek maguk a bankbetétek is a rövid lejáratú állampapírok mellett. Az előnye a bankbetéttel szemben, mely minden befektetési alap jellemzője, hogy bármikor el lehet adni, nincs kamatveszteség. A pénzpiaci alapok az elmúlt egy évben 6% körüli hozamot értek el, azaz a hozam szépen mérséklődik, ahogy a jegybanki alapkamat és a bankbetétek kamata is csökken. Így fontos tudni, hogy nem lehet érdemben magasabb hozamra számítani ezen alapoknál, a bankbetétekhez viszonyítva (jól szemlélteti ezt, hogy az év elejétől a hozamok nem érik el a 4%-ot).

A valós hozam többletet a bankbetétekhez viszonyítva a 2-3 éves ajánlott befektetési időtávval rendelkező kötvény, vegyes, vagy abszolút hozamú alapoktól várhatjuk. Az elmúlt két év sztár kategóriái egyértelműen az abszolút hozamú befektetési alapok (melyek – leegyszerűsítéssel fogalmazva – kötöttségek nélkül abba fektetnek, legyen az részvény, deviza, kötvény, nyersanyag, melyben a szakemberek a legnagyobb lehetőséget látják). Az abszolút hozamú alapok élvonala az elmúlt egy évben 22-32%-os hozamot termelt (élen a Concorde Rubicon és az OTP Trend Nemzetközi), ha csak az idei évet nézzük, akkor a hozam 12-18% között alakul. (A részletes hozam bemutatást lásd az írásunk végén elhelyezett táblázatban).

A tőkevédett alapok élvonala 25-30%-os teljesítményt mutat az elmúlt egy évben. Ezen alapok jellemzője, hogy a befektető az elhelyezett pénzét mindenképpen visszakapja, azaz a kockázat limitált. A tőkevédelem azonban az egyes alapoknál eltérő lehet, bizonyos esetekben kizárólag akkor érvényesül, ha egy adott befektetési időtávon keresztül megtartjuk az alapot. Erről minden esetben tájékozódni kell (részletes információt adunk minden befektetési alapról, melyet a befektetési alap keresőnket használva lehet elérni).

1

A legjobb ingatlan alapok az elmúlt egy évben 6-10% közötti hozamot értek el. Ezen kategória legnagyobb szereplője, az Erste Nyíltvégű Ingatlanalap, közel 7%-ot ért el.

Jelen összeállításunkban a legmagasabb kockázati szintet a részvény alapok képviselik, melyeket 7 éves időtávú befektetés esetén érdemes szemlézni. Az élvonalbeli szereplők 25-28%-os hozamot értek el.

legjobb_alapok

Ha aktívan érdekelnek a befektetési alapok, de úgy érzed, hogy keveset tudsz az első lépések megtételéhez, akkor ajánljuk a következő írásainkat az alapvető ismeretek megszerzéséhez:

Hirdetés
Hirdetés