Fejenként 3,5 millió Ft volt az ára a hiszékenységnek

Fejenként 3,5 millió Ft volt az ára a hiszékenységnek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-03 Frissítve: 2020-04-06
 

Az MNB egy olyan csalást derített fel, melynek keretében közel 3000 ember 10 milliárd Ft-ot veszített. Számunkra felfoghatatlan, hogy havi 9% kamat ígéretével még mindig pénzt lehet gyűjteni Magyarországon. A károk megtérülése erősen kétséges, jelenleg a kicsalt pénz kb. 15%-át sikerült utolérni és zárolni. Tanulságok, hogyan ne dőlj be egy jól hangzó ígéretnek.

Az aktuális bukta

A jól csengő amerikai Fortress pénzügyi szolgáltató nevét használta ki egy magyar magánszemély és egy Angliában bejegyzett vállalkozás. Engedély nélkül végzett tevékenységük során havi (nem éves!) 9% hozamot ígértek a befektetőknek. Néhány befektetőnek még hozamot is fizettek, hogy az ő lelkesedésük új ártatlanokat vonzzon a kasszához. Összességében közel 3000 ember közel 10 milliárd Ft-ot fizetett be a piramis játékba. 

Tanulságok: hogyan kerüljük el a biztos bukást

  1. Tisztában kell lenni a banki kamatokkal. Ha 2,5-3%-ot lehet elérni bankbetéttel évente, akkor ne higgyük el, hogy 9%-is havi hozam elérhető. 
  2. Tisztában kell lenni a kockázatos befektetésekkel: ha a jó befektetési alapok éves szinten 20%-ot hoznak, akkor hogyan lehetséges havonta 9% hozam elérése?
  3. Tisztában kell lenni azzal, hogy eltérő devizákban eltérő hozamot tudunk realizálni. Ha a forint betéti kamat 2,5-3% és az euró betéti kamat 0,5%, akkor hogyan lehetséges az, hogy forintban és euróban is ugyanakkora hozamot kínál egy befektetés? 
  4. Ha a barátom elhitte, akkor nekem is el kell hinnem? Ha egy befektetés irreális hozamot kínál és azt ki is fizette egyszer, vagy kétszer egy ismerősnek, az még nem jelenti azt, hogy mi is meg fogjuk kapni. Egy ilyen csalást jellemzően úgy építenek fel, hogy az elején még fizetnek (a többiek befizetéséből) hozamot. Ez növeli a lelkesedést és még több pénzt fog vonzani. 
  5. Csak most, csak neked… Az „egyedülálló külföldi befektetési lehetőség”, mely „egyébként nem elérhető” és „csak most szerezhető meg” garantált jelzés arra, hogy azonnal el kell felejteni. Ha egy befektetést legálisan értékesítenek, akkor nem kiváltság, hogy elérhetjük. A kizárólagosság, exkluzivitás látszata nem több mint marketing fogás. 
  6. Ha nem vagy lottó nyertes, akkor sokat dolgoztál a pénzedért. Nagyon könnyen elveszítheted egy rossz döntéssel. A keményen megkeresett pénzt csak úgy érdemes befektetni, ha időt szánsz a döntésre és a tájékozódásra. 

Tájékoztatásul álljon itt az elérhető kamatok, hozamok listája: 

Nem állítjuk azt, hogy a fent jelzett hozamoknál magasabb nem érhető el. De ennek ára van! Már a befektetési alapoknál jelzett hozamokhoz is a tőkeveszteség potenciális valószínűsége párosul, azaz pénzt is veszíthetünk. Ezzel nincs gond, ez a kockázatos befektetések természetes velejárója. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk vele mibe fektetünk!

Amennyiben biztonságos és magas hozamú megtakarítást keresel, érdemes összehasonlítanod az egyes lakástakarék pénztárak ajánlatát!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt




    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés