Féláron adják a szigeteket – Veszel?

Féláron adják a szigeteket – Veszel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-04
 

15 évvel ezelőtt még nem volt ritka, hogy a felső tízezer tagjai egy-egy saját szigettel lepték meg magukat. Az utóbbi időben viszont jelentősen visszaesett a kereslet, ennek következtében pedig már a korábbi árak töredékéért juthatunk hozzá saját kis földdarabunkhoz. Lássuk az Economist cikke alapján, hogy mennyit is kell fizetnünk egy saját szigetért, és azt is kik azok, akik még a mai időkben is úgy veszik ezeket, mint a cukrot.

A 2000-es évek elején még a milliomosok kedvelt trófeája volt a saját sziget, a válságot követően azonban alaposan megcsappant a kereslet. A Bahamákon például közel felére esetek vissza az árak. Mindez pedig oda vezetett, hogy ma már meglepően „kedvező” áron juthatunk hozzá egy-egy privát szigethez.

Talán még tisztább a kép, ha az amerikai mértékegységek helyett, a magyar szem számára jobban érthető formába rendezzük a számokat:

Egy kisebb lottóötös kell tehát ahhoz, hogy valaki egy 1 hektáros szigetet megvegyen. De ez még nem minden. Hiszen ha erre még építkezni is akarnánk, akkor jönnek csak az igazán nagy kiadások, a tenger közepén építkezni ugyanis egészen más költségeket jelent, mint mondjuk a Tisza-tó partján.

A kormányok zsákszámra veszik a szigeteket

A lecsökkent árak egészen különleges vevőkört csaltak erre a piacra. Kormányok és NGO-k (Non Governmental Organizations – ezek olyan szervezetek, amik nem tartoznak kormányzatokhoz, de nem is tradicionális profitorientált vállalatok) közel 60 szigetet vásároltak meg 2011 és 2014 között, ami közel háromszorosa a 4 évvel korábbi időszaknak.

Az új vevőkör elsősorban a még beépítetlen szigeteket preferálja és ez nem is véletlen. Elsődleges céljuk ugyanis a természet megőrzése. Az USA-beli Maine államban a non-profit szervezetek 65 szigetet birtokolnak, ahol tengeri madarakat és fókákat ápolnak. De a világ másik oldalán is felismerhető ugyanez a trend. Az érintetlen Discovery-szigeteken, 150 mérföldre Abu Dhabitól, egészen 2012-ig ingatlanfejlesztéseket terveztek. Akkor lépett közbe a kormány, és a sziget lakosságát ma már sokkal inkább fészkelő teknősök és halászsas fiókák alkotják.

Ez viszont a kevésbé környezettudatos tulajdonosoknak is megnyugtató lehet, hiszen biztosak lehetnek abban, hogy mindig lesznek válságbiztos vásárlók a piacon, akiknek gond nélkül eladhatják megunt szigeteiket.

Ha viszont hagyományosabb befektetési formában szeretnéd fialtatni a pénzed, próbáld ki az alábbi kalkulátorunkat, és találd meg a leginkább hozzád illő eszközöket!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés