Ha ezt átviszed a lakógyűlésen, akkor többet kapsz az ingatlanodért!

Ha ezt átviszed a lakógyűlésen, akkor többet kapsz az ingatlanodért!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-19 Frissítve: 2021-07-01
 

Már havi párszáz forintból is milliókat hozhatnak össze a lakók a társasházuknak, ha úgy döntenek, hogy kihasználják a lakástakarékban rejlő lehetőségeket! Ezzel a tulajdonosok nemcsak az épület állapotáért tehetnek sokat, hanem azért is, hogy egy-egy eladó sorba kerülő lakás vonzóbb legyen a vevők számára!

A társasházi lakások esetén nem elhanyagolható szempont, hogy hogyan állnak a lakóközösség pénzügyei, rendelkeznek-e felújítási alappal, képesek-e, illetve hajlandók-e gondoskodni az épület állapotának megóvásáról.

Az a körültekintő vevő, aki többlakásos épületben keresi új otthonát, mindenképpen rá fog kérdezni ezekre, és biztosan előnyben részesíti majd a vásárláskor azt a társasházat, amelynek mind az állapota, mind a pénzügyi helyzete rendben van.

A jelenlegi lakástulajdonosok két szempontból is érdekeltek, hogy egy megfelelő megtakarítással hozzájáruljanak a ház közös részeinek megóvásához, felújításához: amíg ők laknak ott, addig saját életkörülményeik színvonalát emelhetik, ha pedig eladó sorba kerül a lakás, gyorsabban gazdára találhat.

Hirdetés

Hirdetés

A társasházi lakástakarék elindítása

Mivel a lakástakarék megkötéséről csak a társasház közgyűlése határozhat, az első és legfontosabb, hogy egy lakógyűlésen kerüljön bemutatásra a lehetőség. Általában szokott akadni legalább egy lakó, aki jártas a témában, vagy aki ismer lakástakarék üzletkötőt. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy ne csak 1 lakás-takarékpénztár ajánlataiban gondolkodjanak, hanem nézzenek meg minden lehetőséget a piacon!

Ha sikerül konszenzusra jutni, akkor a közgyűlés 2/3-os szavazattal dönthet a megtakarítás indításáról, amely 2/3-ad nem a jelen lévő lakók száma, hanem a tulajdoni hányad arányában értendő! A közgyűlés akkor határozatképes, ha azon az összes tulajdoni hányadnak több mint a felével rendelkező tulajdonostárs jelen van.

A jegyzőkönyvben pontosan le kell fektetni, hogy mekkora havi megtakarítást vállal a ház, és hogy lakásonként, alapterület alapján, vagy tulajdoni hányadonként mekkora összeget kell fizetni a lakóknak.

A társasházi lakástakarék felhasználása

A társasházak épületenként, vagy adott esetben lépcsőházanként köthetnek egy lakástakarékot. A természetes személyek szerződéseihez hasonlóan 4, 5, 6, 8, 10 éves megtakarítási időszakban gondolkodhatnak. A megtakarítás végén az összegyűjtött pénzt a 30%-os állami támogatással együtt a társasház közös tulajdonában lévő épületrészek felújítására, korszerűsítésére használhatják fel, vagy ilyen célra nyújtott hitel visszafizetésére. Számukra is nyitva áll a lehetőség, hogy a megtakarítást kipótolják és megigényeljék a lakástakarék által kínált fix kamatozású lakáskölcsönt is.

Felújítás, illetve korszerűsítés esetén a kifizetést követő 120 napon belül számlákkal kell igazolni a felhasználást, hitel visszafizetése esetén pedig banki igazolás szükséges. A felhasználáskor ugyanúgy a társasház képviseletére jogosult személy, vagy gazdasági társaság járhat el, mint a megkötéskor.

Nézd meg gyorsan, melyik lakástakarék fér bele a költségvetésedbe!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés