Hatalmas felelősség van a pénztártagok vállán

szerző: Szabics Zsolt
2018. 03. 25.

Néhány hete még attól volt a hangos a sajtó, hogy egy magánnyugdíjpénztárnál a tagoknak nem akaródzik tagdíjat fizetniük. Mostanra kiderült, hogy alaptalan volt farkast kiáltani. Azonban az eset is arra mutat rá, hogy csak akkor van esélye a magánnyugdíjpénztáraknak, ha a tagok felelősségteljesen viselkednek és a vállalásukat teljesítik. Egyszerű a képlet, a tagdíjfizetési minimumot és a működési adományt is el kell juttatni a pénztárhoz.

Akciónk még egy ok ahhoz, hogy már most kezdj el gyűjteni a nyugdíjas évekre!

A közelmúltban arra a hírre lehettünk figyelmesek, hogy a magánnyugdíjpénztárak közül egynél, a Horizontnál némileg alacsony a tagdíjfizetők aránya. A megmaradt 4 magánnyugdíjpénztár közül a Horizont a legnagyobb taglétszám és vagyon alapján is, szóval egy csapásra nagyon sokan kezdtek el foglalkozni a hírrel.

Azért is volt a nagy a riadalom, mert a jelenleg hatályos törvények szerint a pénztár jogutód nélkül megszűnik, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám 70%-a alá csökken. Figyelem, ez a szabály nem az önkéntes pénztárakra vonatkozik, hanem a magánnyugdíjpénztárakra.

A Horizont annyiban is speciális volt, hogy nem naptári években számol, hanem attól eltérően 2018 márciusától 2019 februárjáig. A tagokat elég intenzív kampány során februárban és márciusban is próbálták az aktivitásra rávenni, aminek meg is lett a foganatja, jelenleg a számláló eléri a 70%-ot. Ez azt jelenti, hogy 2019 februárja végéig biztosítva van a pénztár jogszabály szerinti működése.

Mostani szemmel nézve azért is lehetett alaptalan a felhördülés, mert olyan jelentéktelen összegről van szó, amit bátran ki tudnak fizetni a tagok a számlájuk fenntartására. A Horizont havi 200 forintos tagdíjat vár el minimálisan, ami éves szinten 2400 forintnak felel meg. Alapesetben havi szinten várják a tagdíjat, viszont két évre előre is le lehet tudni a tagdíjfizetési minimumot.

Igen ám, de a hosszú távú kiegyensúlyozott működéshez nemcsak a minimális tagdíjat kell befizetni. Mindez azért van, mert a tagdíjbefizetés 97,5%-át az egyéni számlán jóvá kell írni kötelezően, vagyis marad 2,5% működtetni a pénztárat. Gondoljunk bele, hogy az éves 2400 forintnak a 2,5%-a 60 forint. Logikus, hogy éves szinten 60 forintból lehetetlenség kigazdálkodni a működési költségeket.

A Horizont honlapján elérhető tájékoztatás szerint a működési költségek jelen állapot szerint körülbelül 200 millió forintra rúgnak, melyek a következő tételekből állnak:

 • informatika (62 millió Ft)
 • adminisztráció, pénzügy (50 millió Ft)
 • felügyeleti díj (34 millió Ft)
 • ügyfélkapcsolat (34 millió Ft)
 • egyéb (20 millió Ft)

Ezt a tagdíjbefizetésből lehetetlenség állni, ezért is kér a magánnyugdíjpénztár a többiekhez hasonlóan működési adományt. Ezt teljes egészében a működésre fordíthatja a pénztár. Ennek mértéke 9600 forint évente, vagyis havonta 800 forint.

Ha minden tag befizetné ezt az összeget, akkor 38 ezer fős létszámmal számolva egy évre 370 millió forint jönne ki. Valóban, de vannak olyan tagok, akik a kérésnek nem tesznek eleget, ezért úgy kellett a pénztárnak a kalkulációit összeállítani, hogy a pénztár működőképessége még a „potyautasok” esetén is biztosított legyen.

Per pillanat a működési adománynál is már megvan az 55%, vagyis mind a két feltétel biztosított. Azért is mutattuk be a Horizont esetét, mert közel 40 ezer tagjuk van, és nagyon sokakat érint a pénztár működőképessége. Valamint ezáltal ismét bebizonyíthattuk, hogy aki meg akarja tartani a számláját és a pénztárát fent akarja tartani, annak mindig ébernek kell lennie.

Az aktuális szabályok szerint a tagdíjat is és a működési adományt is be kell fizetni, különben problémák lehetnek. És ez nemcsak egy pénztárra vonatkozik a négy közül, hanem az összesre. Zárszóként hadd mondjuk el, hogy egészen idáig úgy tűnik, hogy a tagok erre előbb vagy utóbb mindig ráeszméltek és aktivitásukkal biztosították a pénztárak fennmaradását.

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjas korodig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Elszáll a nyugdíjkorhatár, de több nyugdíjunk lesz?

2018. 06. 15.

Egy friss elemzés rendkívül erős megállapítást tett, eszerint olyan kemény helyzet elé állítja a társadalom öregedése a nyugdíjrendszert, hogy 2015 és 2050 között az OECD országokban átlagosan 8,4 évvel kellene...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.